Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

'Heitinga nodigde harde kern uit bij mini-Klassieker'

BartVeenstra, 08-06-2019 om 08:20, 7308 views, Het Parool |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Ajax en jeugdtrainer John Heitinga vonden het een goed idee om enkele honderden fanatieke supporters uit te nodigen voor de kampioenswedstrijd tussen Ajax O19 en Feyenoord O19 van twee weken geleden. Deze wedstrijd werd uiteindelijk gestaakt vanwege ongeregeldheden op de tribune, waarbij Ajax-fans een tribune met familieleden van Feyenoord-spelers belaagden.

De voorwaarde van het uitnodigen van fanatieke supporters was wel dat zij zich zouden gedragen. De politie ging akkoord mits er ook maatregelen werden genomen, zoals het inzetten van tientallen stewards. Dit blijkt uit een reconstructie van Het Parool, dat het plan achteraf naïef noemt.

Woordvoerder Jean Fransman van de politie betreurt het dat 'overleg met de harde kern' door Ajax klaarblijkelijk geen enkele garantie oplevert dat het rustig blijft bij jeugdwedstrijden. 'Nadat John Heitinga als coach de wens had uitgesproken leden van de harde kern uit te nodigen omdat hij sfeer wilde hebben, hebben wij gezegd dat het kon als er geen supporters van Feyenoord zouden komen en andere strenge afspraken zouden worden nageleefd.'

Fransman legt uit dat het uitgangspunt was dat iedereen zich diende te gedragen, ook met het oog op het normaliseren van wedstrijden tussen Ajax 1 en Feyenoord 1. Familieleden van de jeugdspelers van Feyenoord moesten plaatsnemen op een apart deel van de tribune met extra stewards ter beveiliging, zo geeft Fransman aan. Een eerder gesprek met Ajax, Heitinga en de harde kern gaf de politie 'alles overziend' nog voldoende vertrouwen. 'Terugkijkend is de conclusie dat het blijkbaar toch niet gaat, zo'n overleg met de harde kern.'

De politie komt normaliter niet opdagen bij jeugdwedstrijden en het is nog maar de vraag of dat in een volgend stadium wel zal gebeuren. 'Het is al erg genoeg dat we soms bij Jong Ajax moeten opdraven. Anders moet het maar niet op De Toekomst of überhaupt niet. De maatschappelijke kosten zijn anders echt te hoog.'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Gecko
Niet Heitinga heeft een laag IQ. Wel die idioten die er een rotzooi van maken.
Levenslang verbod
Veel te tolerant hier in Nederland
2 0
WinstonWeed
Heitinga heeft wel degelijk een laag IQ.
Hij heeft nog nooit het tegendeel bewezen.
0 -2
DonAdam
Ik mag hem graag; ik heb Heitinga altijd al een ontzettende aardige, maar ook naieve en dommige gozer gevonden. Een man met een enorm EQ en een laag IQ. Dit verhaal bewijst het maar weer; een pijnlijk verhaal dat het imago van Ajax enorm schaadt.

Ik opteer voor een stadionban voor alle genodigden die Heitinga's vertrouwen hebben geschaad. Dus zowel voor de mannen die hem beloftes hebben gedaan over de veiligheid als diegenen die over de schreef zijn gegaan. Volwassenen kunnen niet zonder consequenties beloftes doen en deze vervolgens niet nakomen; zeker niet omdat dit voor Ajax een pilot was om te zien of het mogelijk was om de grote Klassieker weer met publiek te laten spelen.

Dikke fail voor de harde kern. Een beetje gezang en extra sfeer is de constante ellende en de kosten, voor Ajax aan boetes en de maatschappij aan belastinggeld, wat die groep geeft echt niet waard. Het moet een keer klaar zijn dat dit soort onbetrouwbare criminelen invloed hebben.
5 0
De_Realist
Harde kern van allerlei clubs zit vol met tokkies, zegt wel wel heel veel over Heitinga dat hij dacht dat dit een goed idee was.
1 -1
RedFeather
Het zal je trainer zijn
We moeten echt wat beters hoor
1 -1
Dick
Ben benieuwd waarvoor ik uitgenodigd ga worden als supporter die zich wel gedraagt in en rondom het stadion....
5 0
DonAdam
Helaas word je in de huidige maatschappij alleen beloond als je een grote bek en slecht gedrag toont.
0 0
tonny
die word nooit hoofdtrainer, wat een verstand
en die mensen die zich niet gedragen gewoon opsluiten
Maken elke keer de club ten schande
3 0
3sterren
Ik heb er een hard hoofd in dat beide supportersgroepen ooit nog eens gezamenlijk naar één en dezelfde wedstrijd kunnen kijken, en tegelijkertijd kunnen genieten van het spektakel dat hen zal worden voorgeschoteld.
Jammer ...
3 0
f*ck010
Ongeloofelijk, dan krijg je als harde kan zo'n mooie unieke uitgelezen kans van Ajax om jezelf positief te bewijzen om de jeugd te supporten en om te bewijzen dat uitfans bij de klassieker moeten kunnen en dan doe je dit...
7 0
Amsterdam Loyals
Fuck 010! Toch? Stoere boy man
1 -4
OdjePils
Haha ja die is echt mokerdom
4 -1
Jan Doedel
Heitinga is dus echt zo dom als hij eruitziet ;-)
7 -3
Wesl
In de basis vind ik het goed dat Ajax zoekt naar oplossingen en de harde kern kansen biedt zich op een positieve manier te presenteren. Achteraf kun je stellen dat het een fout is van Ajax ze uit te nodigen. Hierop wijs ik niet Ajax aan als schuldige, maar die oliedomme gasten zelf.

Met name die gast die de journalist aanviel. Zou die binnen de harde kern daarop worden aangesproken? Of ben ik daadwerkelijk een heilig boontje?

De voornaamste oplossing ligt binnen de harde kern zelf, ontdoe je van die domme gasten of spreek ze aan op hun gedrag.
3 0
FlyingDutchMan
Fijn dat op deze manier het uitsupporters gelul is opgelost, dankzij Johnny is dit vraagstuk zonder slachtoffers einde discussie voor de komende 20 jaar. Hulde!!
2 -1
ajaxminimax
Ja ze moesten zich gedragen. Johnny wil een beetje sfeer en niet dat ze gaan rellen.
1 -1
FlyingDutchMan
Ja maar zij begonnen en daagden uit, dan mag het!!
6 -1