'Zou goed bij nieuwe Ajax passen om niet naar Qatar te reizen' | Ajax Showtime

'Zou goed bij nieuwe Ajax passen om niet naar Qatar te reizen'

door BartVeenstra 67

'Zou goed bij nieuwe Ajax passen om niet naar Qatar te reizen'

door BartVeenstra 67

Laatst geüpdatet

Het aantal tegengeluiden over het trainingskamp van Ajax in Qatar lijkt met de dag te groeien. In zijn column in Het Parool spreekt nu ook columnist Menno Pot zich uit over het aanstaande trainingskamp van de Amsterdamse club.

De problemen in Qatar, waar Ajax de stadions gaat 'testen', zijn inmiddels wel bekend. De stadions in Qatar voor het WK 2022 zijn gebouwd door arbeiders uit landen als India, Pakistan en Nepal. 'Slaven. Hun paspoorten worden afgenomen. Ze worden onderbetaald. Ze krijgen te weinig eten, drinken en rust. Ze werken in verzengende hitte. En ze sterven. Schattingen lopen uiteen, maar het gaat om duizenden', schrijft Pot.

De journalist zag dat Ajax de kritiek pareerde door te zeggen dat je sport en politiek moet scheiden. Pot, die het daar niet mee eens is, ziet het liefst dat Ajax de reis afblaast. 'Ik heb een modern, vrolijk, autonoom Ajax zien ontstaan. Het zou zo goed bij dat nieuwe Ajax passen om níet naar Qatar te reizen', schrijft hij. 'Je daar laten fêteren en betalen is juist politiek. Zeggen dat je ergens liever niet heen gaat, is dat veel minder. Ingewikkelder dan dat is het niet: "Qatar, daar willen we niet heen," zoals je ook niet naar een cocktailparty op een kerkhof wilt. Het zou zo goed zijn en zoveel indruk maken. Het is een kans. En het is nog niet te laat.'

Eerder al spraken mensenrechtenorganisaties als Amnesty International en Human Rights Watch zich negatief uit over het aanstaande trainingskamp van Ajax in Qatar.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties