Van Basten hard voor De Ligt: 'Heeft in Italië weinig opgestoken'

door BadembaBarrie 56

Bron NOS

Van Basten hard voor De Ligt: 'Heeft in Italië weinig opgestoken'

door BadembaBarrie 56

Bron NOS

Laatst geüpdatet

Marco van Basten heeft zich zeer kritisch uitgelaten over Matthijs de Ligt. De oud-bondscoach zag de verdediger tegen Oostenrijk te weinig leiding geven aan de verdediging, met als gevolg bij vlagen grote gaten achterin. Dat zijn momenten waarom het draait, zo stelt Van Basten en De Ligt schiet daarin volgens hem nog tekort.

'De Ligt is een centrale verdediger. Die is de bewaker van de verdediging en die moet veel meer leiding geven', begint van Basten zijn kritiek. Bij de NOS analyseert de oud-spits samen met Kenneth Perez een situatie waarbij De Ligt door met zijn man mee te lopen, in plaats van die aan Stefan de Vrij te geven, een groot gat laat in de verdediging. De conclusie die Van Basten daarop trekt is keihard. 'Hij is naar Italië gegaan om te leren verdedigen, maar ik denk dat hij toch weinig heeft opgestoken daar. '

De reden dat Van Basten zich zo hard uitlaat, heeft alles te maken met het belang van dergelijke momenten. 'Dit zijn de dingen waar het om gaat. Hij (De Ligt, red.) als laatste man geeft in dit geval leiding aan Blind en De Vrij. Hij moet precies weten: als ik ga ingrijpen zoals nu, dan moet ik honderd procent de bal hebben. Maar hij loopt eigenlijk nu met hem (de Oostenrijkse aanvaller, red.) mee en als die andere middenvelder van de Oostenrijkers diepgaat, dan loopt hij zo vrij naar de goal toe.'

'Hij zit al een jaartje of vijftien op voetballen'

Perez probeert in de studio nog enige nuance in de discussie aan te brengen, door te wijzen op de verantwoordelijkheid van Daley Blind en Stefan de Vrij in de betreffende situatie. Van Basten ziet dat echter niet als een excuus voor De Ligt. 'Dat moet hij dan ook coachen, dan moet hij Blind naar binnen roepen.' Ook van het argument dat De Ligt nog altijd erg jong is, wil Van Basten niets weten. 'Hij zit al een jaartje of vijftien op voetballen en het is elke keer elf tegen elf', aldus de oud-Ajacied.

Veel zit hem voor Van Basten in de coaching. 'In die situatie staat hij als laatste man en heeft hij alles voor zich', legt de voormalig topspits uit. 'Je moet het van te voren al zien aankomen, dus het is veel meer coaching. Je moet hardop denken, dus als jij met je man meegaat moet je roepen "Blind kom naar binnen"', besluit Van Basten.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.