'Sinterklaas-rol van Ajax is overtrokken'

door Gino Haverkamp 17

'Sinterklaas-rol van Ajax is overtrokken'

door Gino Haverkamp 17

Laatst geüpdatet

Ondanks dat Ajax een voortrekkersrol heeft genomen in het tot stand brengen van het Deltaplan, is de aan de Amsterdammers toegeschreven Sinterklaas-rol wat overtrokken volgens Voetbal International.

Bekend is dat Ajax in ieder geval drie miljoen euro stopt in het noodfonds om Nederlandse voetbalclubs de coronacrisis door te helpen. Daarmee wordt Ajax één van de grootste sponsors van de Eredivisie genoemd. Volgens journalist Tom Knipping van Voetbal International valt dat wel mee.

Naar schatting komt er komend seizoen zo'n 35 miljoen euro aan Champions League-premies binnen bij de Amsterdamse club. Drie miljoen euro, dat is zo'n negen procent, daarvan gaat linea recta het noodfonds in. PSV, Feyenoord en AZ gaan, mits ze zich plaatsen voor de Europa League, 500 duizend euro doneren per club. De gegarandeerde Europa League-premie ligt, afhankelijk van het aantal geplaatste Nederlandse clubs, op zo'n vijf tot zeven miljoen euro. Die 500 duizend euro is zeven tot tien procent van het totale premiegeld.

Procentueel betaalt Ajax dus net zo veel geld als de andere Nederlandse clubs in Europa, ook als AZ zich plaatst voor de Champions League. Mocht Willem II, dat niet betrokken werd in de gesprekken over het noodfonds, zich plaatsen voor de Europa League, dan staan zij ook een deel van hun Europese gelden af.

Eenmalige betaling

Om deze reden vindt Knipping het Sinterklaas-beeld rondom Ajax overtrokken. De Amsterdammers hoeven een eenmalige steunbetaling te doen die procentueel net zo hoog is als bij de andere clubs. 'Gezien het verschil in budgetten zou je bovendien kunnen stellen dat de impact van een Europa League-afdracht voor het kleine Willem II groter is dan wanneer PSV of Feyenoord datzelfde bedrag moet afdragen, terwijl een Champions League-afdracht voor AZ verhoudingsgewijs meer pijn doet dan bij het economisch vijf keer zo grote Ajax.'

Er komt geen structurele betaling vanuit Ajax, AZ, PSV en Feyenoord, zo meldt Knipping. 'Dat had gekund via de tv-gelden. In Nederland worden die nogal ongelijk verdeeld, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van de UEFA', beweert hij. 'De Europese bond onderzocht 25 competities en alleen in Portugal bleek de verdeling nog minder sociaal te zijn dan in Nederland. Dat komt omdat de Portugese clubs hun rechten individueel verkopen aan de zendgemachtigden. De topclubs hebben uiteraard de sterkste onderhandelingspositie en halen daarom wel tien tot vijftien keer zoveel geld binnen als de onderkant.'

Denk jij dat Leverkusen met 0-4 wint van FC Saarbrücken en zich plaatst voor de bekerfinale? Zet in en krijg 8,50 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.