Overmars haalt goede spelers, maar balans is zoek

door Bart Veenstra 44

Overmars haalt goede spelers, maar balans is zoek

door Bart Veenstra 44

Laatst geüpdatet

Het seizoen is inmiddels ruim vier maanden onderweg, waardoor het tijd is om de aankopen, huurlingen en transfervrij binnen gehaalde spelers eens te beoordelen. Liefst zes nieuwe spelers werden aangetrokken door directeur spelersbeleid Marc Overmars. Bovendien stroomden er dit seizoen ook al flink wat spelers door vanuit de jeugd en Jong Ajax. Ajax Showtime brengt, net als vorig seizoen, een overzicht.

Mateo Cassierra (5,5 miljoen euro): +/-
Nog voor het vertrek van Arek Milik naar Napoli wist Ajax op 17 juni Mateo Cassierra (19) te contracteren. Het had er daardoor toen al veel van weg dat de aanvaller niet werd gehaald als spits nummer één. Tot op heden kwam de Colombiaan mondjesmaat in actie namens het eerste elftal van de club en in de meeste gevallen dat hij speelde, kwam hij in actie als linksbuiten. De enige keer dat Cassierra in de Eredivisie als centrumspits stond opgesteld, was tegen Sparta Rotterdam en direct was hij trefzeker.

Verder speelt Cassierra zijn wedstrijden voornamelijk bij Jong Ajax. In dat elftal staat hij wél in de punt van de aanval en scoort hij aan de lopende band. In vier wedstrijden wist hij namens het beloftenteam tot nu toe vijfmaal te scoren. Bovendien werd Cassierra opgesteld als spits in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys en prompt scoorde hij twee treffers. Dankzij een excellerende Kasper Dolberg heeft de Colombiaan echter nog geen basisplek weten te veroveren in het eerste elftal, waardoor Ajax nu een bankzitter heeft die afgelopen zomer 5,5 miljoen euro heeft gekost.

Davinson Sánchez (5 miljoen euro): +
Cassierra's landgenoot Davinson Sánchez (20) wist in de korte tijd dat hij bij Ajax speelt wel direct te overtuigen. Door zijn deelname aan de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League, sloot de verdediger pas laat aan in Amsterdam. Desondanks duurde het niet lang tot de Colombiaan een basisplaats veroverde bij Ajax. In de uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles (0-3) had Sánchez het nog lastig en werd hij in de rust met een gele kaart op zak uit voorzorg gewisseld. Later zou hij in een interview ook aangeven dat de scheidsrechters in Nederland een stuk sneller fluiten dan hij gewend was in Colombia.

Dat Sánchez een snelle leerling is, bleek wel uit het gegeven dat hij in de wedstrijden daarna slechts één gele kaart (uit bij AZ) pakte. Ook het publiek is razend enthousiast over de nieuweling. De verdediger wordt geroemd vanwege zijn hardheid in de duels en zijn geweldige tackles. Een mooi voorbeeld daarvan was te zien in de wedstrijd tegen FC Utrecht, waar hij Ajax-huurling Richaïro Zivkovic met een sliding ternauwernood wist af te stoppen. Tenslotte, en ook niet geheel onbelangrijk, is Sánchez voetballend steeds beter aan het worden. De verdediger weet steeds vaker de vrije man te vinden en schuift steeds vaker als centrale verdediger het middenveld in. Dat meerdere analisten Sánchez inmiddels linken met een potentiële transfer naar de Europese top is dan ook meer dan terecht, al is het voor Ajax te hopen dat dit nog wel even op zich laat wachten.

Heiko Westermann (transfervrij): -
In de zomer van 2015 werd John Heitinga binnengehaald als de ervaren speler die Ajax nodig zou hebben. De ras-Ajacied bleek helaas niet fit genoeg en besloot al snel zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Een jaar later, in de zomer van 2016, werd Heiko Westermann om een vergelijkbare reden aangetrokken. De Duitser kwam transfervrij over van Real Betis Sevilla en met zijn ervaring in het Duitse topvoetbal en het Duitse nationale elftal (27 interlands) leek Ajax dit keer wel beet te moeten hebben.

Niets blijkt zo'n vier maanden later minder waar. De mandekker zakte tijdens zijn debuut in de uitwedstrijd tegen PAOK Saloniki (1-2 winst) flink door het ijs en de supporters zagen al snel een zondebok in de Duitser. Voetballend is Westermann niet bijzonder, maar ook qua snelheid en timing laat het vooralsnog te wensen over. Een week geleden speelde Westermann met Jong Ajax tegen VVV-Venlo en ook in die wedstrijd ging het faliekant mis met hem. Toegegeven, in de bekerwedstrijd tegen Willem II (5-0) speelde hij prima en ook in enkele andere duels met Jong Ajax liet hij een redelijke indruk achter, maar voor iemand met zijn staat van dienst had menig Ajax-supporter meer mogen verwachten.

Hakim Ziyech (11 miljoen euro): +
In de meeste gevallen zijn paniekaankopen nou niet bepaald de meest succesvolle transfers in de voetballerij. Hakim Ziyech, die pas op 30 augustus werd gecontracteerd, lijkt een uitzondering op de regel te zijn. Bij Ajax zegt men dat het al langer bezig was met de Marokkaans international, maar het is geen toeval dat er na het debacle in de Champions League play-offs tegen FK Rostov actie werd ondernomen. Voor een bedrag van elf miljoen euro werd de middenvelder vlak voor het sluiten van de transfermarkt overgenomen van FC Twente.

Een hoog bedrag, dat zeker, maar als Ziyech zo doorgaat, maakt Ajax gewoon winst wanneer het hem doorverkoopt. Om hem te laten wennen aan zijn nieuwe club stelde trainer Bosz hem in eerste instantie op als rechtsbuiten. Helemaal lekker liep dat niet, maar toen Ajax in de beker tegen Willem II aantrad, kreeg en greep Ziyech zijn kans op het middenveld. Mede dankzij Ziyech is het spel van Ajax een stuk aantrekkelijker dan vorig seizoen en ook qua statistieken doet Ziyech het geweldig. In totaal scoorde hij, in zestien duels, al vijf doelpunten en leverde hij acht assists voor Ajax. Voor Ajax inmiddels reden om openlijk toe te geven dat Ziyech nooit was gehaald als er niet van Rostov was verloren. Ieder nadeel...

Tim Krul (gehuurd van Newcastle United, bedrag onbekend): -
Vrijwel direct na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona klopte Ajax in Engeland aan bij Newcastle United. De Amsterdamse club kreeg het voor elkaar om de ervaren Tim Krul voor een seizoen te huren. Er was, of eigenlijk is, echter één maar. De Hagenaar kampt met een knieblessure en was bij aankomst in Amsterdam dus nog niet fit. In eerste instantie zou Krul eind september speelklaar zijn, maar intussen is het november en het debuut van de goalie laat nog altijd op zich wachten.

Bosz gaf al enkele malen aan dat Krul eerst in Jong Ajax moet keepen alvorens hij in aanmerking komt voor een plek onder de lat bij het eerste elftal. Op een trainingspartij tegen Ajax A1 na heeft de keeper nog altijd geen wedstrijd gekeept voor het beloftenteam. Uiteraard kan Krul er zelf weinig aan doen, maar vooralsnog heeft Ajax nog niets aan hem gehad. Bovendien doet André Onana het op dit moment prima, waardoor Krul straks ook nog te maken krijgt met behoorlijke concurrentie. Vooralsnog is het een minnetje, maar als Krul gaat keepen en zijn ware kwaliteiten gaat vertonen, zou het nog altijd een plusje kunnen worden.

Bertrand Traoré (gehuurd van Chelsea, 2 miljoen euro): +/-
Bertrand Traoré werd gehaald als opvolger van de naar Napoli vertrokken Arek Milik en begon dan ook in de spits bij Ajax. De huurling van Chelsea verhuisde echter al snel naar de rechterkant, omdat Dolberg in de spits een betere optie bleek. Bovendien deed Traoré het, zeker in zijn eerste wedstrijden, als rechtsbuiten niet onaardig. De Burkinees beschikt over een geweldige techniek, waarmee hij zonder moeite zijn tegenstanders weet te passeren.

Toch is er de laatste tijd steeds meer kritiek op de aanvaller. De prestaties van Traoré zijn namelijk niet constant, maar toch mag hij blijven staan. Het verhaal gaat meteen de ronde dat Bosz hem 'moet' opstellen, hetgeen ook Anwar El Ghazi heilig van overtuigd was. Het leverde hem een schorsing bij Ajax op, waardoor Traoré voorlopig wel de beste optie als rechtsbuiten lijkt. De dingen die hij goed doet, leiden doorgaans meteen tot gevaar, maar een aanvaller die in zeventien optredens vier keer scoort en vier assists levert, moet beter. Kijkend naar de kwaliteiten die Traoré heeft, staat het vast dat het beter kan en eigenlijk ook beter moet.

Overgeheveld uit de jeugd:
Trainer Bosz gebruikte dit seizoen ook al enkele spelers die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van Ajax dan wel Jong Ajax. Liefst zeven talenten maakten dit seizoen al hun officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax. Drie (André Onana, Frenkie de Jong en Kasper Dolberg) hiervan zijn aankopen, terwijl de vier (Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri, Carel Eiting en Pelle Clement) andere spelers jarenlang deel uitmaakten van de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Door het vertrek van Cillessen en de nog niet geheel herstelde Krul staat Onana voorlopig nog onder de lat bij Ajax. De Kameroener doet dat naar behoren, al maakt hij af en toe nog weleens fouten uit slordigheid. Toch lijkt de oud-keeper van FC Barcelona voor de komende jaren de vaste doelman te zijn bij Ajax. Wat betreft Dolberg kunnen we kort zijn; de Deen verrast vriend en vijand als spits van Ajax. Hij is balvast, draait snel weg bij zijn tegenstanders, is goed in de kaats, kan koppen en is technisch zeer vaardig. Het lijkt erop dat Ajax eindelijk zijn spits gevonden heeft, al is het de vraag hoe lang hij te behouden blijft, mits hij zo doorgaat.

Kijken we naar De Jong, De Ligt, Nouri, Eiting en Clement, dan zien we dat dit vijftal dit seizoen vooral furore maakt in Jong Ajax. Met name in de thuiswedstrijden legt het elftal van trainer Marcel Keizer uitstekende wedstrijden op de mat. Tot nu toe maakte alleen Nouri zijn Eredivisie-debuut, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook de andere vier dit seizoen nog debuteren in de Eredivisie. Vooralsnog moeten ze het doen met minuten in het bekertoernooi, maar in de speeltijd die zij kregen, deden ze dat niet onaardig. Zo waren zowel De Ligt als Clement direct trefzeker tijdens hun officiële debuut in Ajax 1. Overmars haalde voor de jeugdopleiding verder nog enkele talenten van buitenaf, die vooral bij Ajax B1 spelen. Zij maken vooralsnog een aardige indruk, al raakte Milan Horvath reeds geblesseerd.

Conclusie:
Met Westermann als enige 'miskoop' uit de afgelopen transferperiode heeft directeur spelersbeleid Overmars vooralsnog een prima zomer achter de rug. Sánchez en Ziyech blijken vooralsnog schoten in de roos, terwijl ook Traoré het voordeel van de twijfel nog geniet. Voor de toekomst lijkt Cassierra een prima spits voor Ajax te zijn en, mits fit, kan Krul nog altijd van toegevoegde waarde zijn voor Ajax in dit seizoen.

Wat betreft het aantal doorgestroomde talenten dit seizoen vanuit de jeugd en Jong Ajax kunnen de Amsterdammers ook erg tevreden zijn. Onana en Dolberg, beiden aankopen uit 2015, zijn inmiddels basisspelers geworden en doen het zoals gezegd geweldig. Daarnaast rammelen de talenten uit de jeugdopleiding flink op de deur bij Bosz, waardoor de trainer een luxeprobleem heeft.

En dat laatste kan weleens problematisch worden wanneer spelers, zoals Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj, in opstand komen. Aan Overmars de taak om dit straks in de winterstop te gaan managen. Bovendien beschikt Bosz in zijn selectie over een overtal aan middenvelders, maar heeft het met Amin Younes bijvoorbeeld maar één echte linksbuiten. Ook in dat opzicht is er dringend meer balans nodig.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: bveenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties