BoJA: Situatie Jong Ajax tekenend voor chaos

door Sam van Raalte 7

BoJA: Situatie Jong Ajax tekenend voor chaos

door Sam van Raalte 7

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Van heerlijke zomeravonden op De Toekomst, tot barre winteravonden in Venlo… Ik denk dat, buiten de werknemers van Ajax, niemand de afgelopen jaren meer wedstrijden van Jong Ajax heeft gezien dan ik. De vaste lezers van deze rubriek weten dat ik de afgelopen tijd steeds kritischer ben geworden op de begeleiding van de talenten in Jong Ajax. Vandaar dat ik deze Blik op Jong Ajax zal beginnen met wat positieve punten.

Want heus, er gebeuren echt wel mooie dingen bij Jong Ajax. Fysiek zetten de spelers van het beloftenelftal aantoonbaar stappen, zo kan spits Sam Hendriks bijvoorbeeld harder sprinten en hoger springen dan voor zijn komst naar Ajax. Met name verdedigers ontwikkelen zich onder de hoede van Jaap Stam prima, door feller en scherper te duelleren. Jaïro Riedewald en Kenny Tete zijn daar de meest recente exponenten van. Met Terry Lartey Sanniez, die tegen Jong PSV (3-3) in het centrum van verdediging stond, gaat het nu ook de goede kant op. Hopelijk is dat straks ook het geval met Mauro Savastano, als hij weer op volle toeren draait.

Buiten deze lichtpuntjes in de ontwikkeling van Jong Ajacieden, houdt het echter nog altijd niet over. Er is ontzettend veel ruimte voor verbetering bij Jong Ajax en ik ben dan ook blij dat bekende en minder bekende Ajacieden zich daar de laatste tijd over hebben uitgesproken in diverse media. Mark Geestman, lid van de club, stipte in een interview met Voetbal International terecht aan dat Jong Ajax een koninkrijk op zichzelf is geworden, doordat de individuele begeleiding vanuit de jeugd niet wordt doorgetrokken naar het beloftenelftal. Johan Cruijff deed daar deze week nog een schepje bovenop.

In zijn column in De Telegraaf schreef Cruijff deze week dat de begeleiding in Jong Ajax meer gericht moet zijn op bijvoorbeeld het verbeteren van de eerste balaanname, zodat de spelers het spel sneller en beter voort kunnen zetten. Niemand die Jong Ajax de afgelopen tijd heeft zien voetballen, kan zeggen dat Cruijff met deze kritiek aan het verkeerde adres is. Terwijl de jeugdspelers op fysiek gebied de juiste ontwikkeling doormaken in Jong Ajax, gebeurt dat op technisch gebied onvoldoende. De talenten die dit seizoen uit de A-jeugd van Ajax zijn doorgestroomd naar Jong Ajax, lijken vooralsnog eerder achteruit dan vooruit te zijn gegaan in hun techniek.

Stam heeft inmiddels meermaals aangegeven dat hij graag in Engeland aan de slag wil als trainer en ik hoop dat het ook daadwerkelijk spoedig zo ver gaat komen. Een trainer als hij, met de nadruk op het fysieke en de strijd, past daar beter. Ajax heeft daarnaast baat bij een meer individuele en techniekgerichte aanpak bij Jong Ajax. Met het voorgenomen ontslag van Wim Jonk en het vertrek van Cruijff als adviseur, heb ik er echter een hard hoofd in of het zover gaat komen. De beleidsmakers zeggen dat ze het Plan Cruijff uit blijven voeren. Als ze de daad bij het woord willen voegen, hebben ze een hoop werk te verrichten bij Jong Ajax.

Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen
#3 - Iets minder exotisch, hetzelfde effect
#4 - Younes is vlijmscherp, Vd Beek leert les
#5 - Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer
#6 - De tijd dringt voor Meleg
#7 - Keuzes Stam en Ulderink discutabel
#8 - Ontwikkeling toptalenten niet ideaal

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.