BoJA: Ontwikkeling toptalenten niet ideaal

SamVR, 31-10-2015 om 11:20, 8753 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Het is niet altijd even leuk om Jong Ajax te volgen. Het voetbal is vaak slecht, er loopt altijd een aantal jongens rond waarvoor je niet naar het stadion komt en de winterse kou voelt in de Jupiler League altijd een stukje kouder aan dan in de Eredivisie. Maar als wat talenten zich door ontwikkelen richting het eerste elftal, maakt dat alles ruimschoots goed.

Precies om die laatste reden reisde ik vrijdag met collega Bas af naar Limburg om het duel met VVV Venlo te verslaan. Mauro Savastano en Vaclav Cerny waren er vanwege eerder opgelopen blessures helaas nog niet bij, maar Donny van de Beek en Abdelhak Nouri stonden in de basis. Tot mijn spijt zat Ashraf El Mahdioui weer eens op de bank ten koste van Pelle Clement, maar dergelijke keuzes van trainers Andries Ulderink en Jaap Stam verbazen me inmiddels niks meer.

Helaas viel er in Venlo niet echt te genieten van Nouri. De tengere middenvelder liet af en toe een glimp zien van zijn brille, maar het werd hem niet makkelijk gemaakt. Zijn eigen ploeggenoten waren daar meer schuldig aan dan de tegenstander. Met name in de as achter hem klungelden Damon Mirani, Django Warmerdam en Clement er op los. Zowel opbouwend als verdedigend leek het in de eerste helft helemaal nergens op.

Van de Beek lijkt zijn draai in de Jupiler League daarentegen steeds iets beter te vinden. Zijn vorm van vorig jaar in Ajax A1 heeft hij nog niet, maar het begint er in mijn optiek wel steeds meer op te lijken, zo ook tegen VVV Venlo. Elke keer als ik Van de Beek in de Jupiler League zie spelen, moet ik denken aan Riechedly Bazoer anderhalf jaar geleden. Ook Bazoer had even tijd nodig om zijn draai te vinden, maar daarna speelde hij zich in no-time het eerste elftal in. Ik hou me er aan vast dat Van de Beek vroeg of laat dezelfde ontwikkeling gaat maken.

Robert Muric viel helaas weer tegen in het Venlose stadion De Koel. Dat de Kroaat verschrikkelijk mooi kan voetballen staat buiten kijf, maar hij laat het verdomd weinig zien. Muric oogt vaak zo enorm flegmatiek, dat ik vermoed dat het bij hem een motivatieprobleem betreft. Zijn techniek is altijd veel beter dan die van zijn medespelers in de voorhoede, maar in zijn eentje is het lastig om potten te breken. Hij lijkt zodoende al een tijdje stil te stil te staan in zijn ontwikkeling.

Al met al is er de komende maanden dus flink wat werk aan de winkel voor trainers Ulderink en Stam. Ze hebben de laatste maanden een vaste kern om mee te werken, maar echte progressie is er nog niet geboekt, met name wat betreft de toptalenten. In tegenstelling tot voorgaand seizoen zie ik in Jong Ajax op dit moment niet één speler lopen die op korte termijn een vaste plek in de A-selectie kan veroveren. Dat is pijnlijk, want het blijft uiteindelijk het ultieme doel van Jong Ajax.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 2
#1 - Jong Ajax bulkt van het talent
#2 - Overmars moet orde op zaken stellen
#3 - Iets minder exotisch, hetzelfde effect
#4 - Younes is vlijmscherp, Vd Beek leert les
#5 - Onana in vorm, El Mahdioui verdient meer
#6 - De tijd dringt voor Meleg
#7 - Keuzes Stam en Ulderink discutabel 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
RobertAjax97
@TheRiviera : De reden dat talenten als Riedewald en Tete nu al zo vroeg doorbreken heeft te maken met de kwaliteit van de selectie de afgelopen jaren. Die was tijden slecht waardoor die jongens zoals Tete en Riedewald eerder konden debuteren. Nu gaat de kwaliteit van de selectie juist omhoog door die talenten waardoor er straks minder talenten vroeg gaan doorbreken maar wel meer kwaliteit hebben. Dus ik denk wel degelijk dat het niveau juist nu omhoog gaat.
0 0
TheRiviera
Ik ben het niet echt eens met het woord ''toptalenten'' in de titel. Naar mijn mening heeft AJAX niet echte toptalenten. Voor mij is een speler pas een toptalent waneer hij zo goed is op jongere leeftijd dat zijn positie in de basis volledig vast staat.

Als je daar vanuit kijkt heeft AJAX met bazoer misschien weer een toptalent maar de laatste die ik voor me kan halen is Eriksen. Maar de rest die uit de jeugd van AJAX kwam en alles wat er nu speelt heeft nooit de titel toptalent gehaald.

Maar de reden waarom de ontwikkeling van Jong Ajax zo slecht gaat is omdat veel van de spelers die daarzo lopen gewoon niet goed genoeg zijn. Maar AJAX drukt bij elke speler minimaal de stempel ''talent'' erop. Het zorgt voor een soort beeld dat AJAX wilt dat elke speler vanuit de jeugd doorbreekt want het kost hun minder qua transfer kosten om spelers bij een andere club weg te halen. Het zorgt ook voor meer spelers speelgerechtig voor het nationaal elftal. Maar wat mensen niet realiseren is dat door deze situatie waarin vooral AJAX de lat heeft verlaagd waneer je waardig bent voor AJAX 1 de lat ook verlaagd word waneer je waardig bent voor het nederlands elftal. Het algemene niveau zakt daardoor steeds verder omlaag.

De reden waarom het zo slecht gaat volgens vele met Jong Ajax is omdat er teveel verwacht word van de spelers die daarzo rond lopen terwijl in werkelijkheid meeste van hun niet eens in aanmerking zullen komen voor een plek in AJAX 1. Toen Ajax de 30ste titel won zaten we op een niveau waarin spelers zoals Tete en Riedewald niet eens een aanmerking zouden komen voor een plek in AJAX 1 en al helemaal niet voor in het nederlands elftal maar nu worden ze gezien als de toekomst van ons elftal?
0 -6
ZeeuwseAjacied
Het is een zooitje bij Jong, gewoonweg dramatisch. Ulderink kan er geen pepernoot van en Stam denkt dat ie al klaar is voor het buitenland, nou dacht het niet. Loopt veel te veel middelmaat rond die omhoog zijn gepraat omdat ze bij Ajax voetballen, tijd om een stap te gaan maken als Jong Ajax en iedereen die niet mee kan eruit te donderen.
1 0
HeinJan
Er moet echt wat ervaring en vastigheid bij. Gewoon spelers die wekelijks spelen en al een aantal jaar ervaring hebben in de JL. Dat kan alleen maar ten goede komen van Nouri, Muric en soortgelijke voetballers. Die jongens achterin kan je gewoon weinig kwalijk nemen. Ze zijn jong, hebben weinig ervaring en barsten niet van de kwaliteit. Als er een aantal vaste JA-spelers bij zouden komen van een wat oudere leeftijd, 21 - 25 of zo, heeft het team meer vastigheid en kunnen de echte talenten zich beter ontwikkelen. Nouri leert namelijk helemaal niets van dit soort wedstrijden.
Dan kan je spelers als Warmerdam en Clement ook gewoon laten vertrekken, ipv ze te gebruiken als opvulling voor JA.
3 0
trodat4030
Volgens mij mogen we per wedstrijd maar 3 spelers van boven de 21(?) opstellen bij Jong. En we hebben toch ene Johnny H rondhuppelen die amper op een grasveld staat? Laat hem dan gewoon die ervaren man in Jong zijn, dan is hij zijn salaris misschien nog waard, nu heb je niks aan hem. Dat hij ook in de JL af en toe voorbijgelopen wordt alsof hij een lantaarnpaal is, maakt niet uit, Jong hoort een opleidingsploeg te zijn en geen prestatieploeg (al ziet Stam dat anders, die probeert een CV op te bouwen waarmee hij in Engeland aan de slag kan).
1 0
vak114
Mirani,Warmerdam,Clement,dat zijn spelers waar je enorme hoofdpijn van krijgt als je die ziet in een Ajax shirt.
Toch een verschrikking voor jongens als Nouri,vd Beek,Muric om daarmee in 1 team te zitten.
En een speler als el Mahdioui is met 1 been al
2 klasses beter dan een zeer beperkte speler als Clement.
Ik hoop dat Miric toch ook echt het licht gaat zien,want op deze manier gaat het lastig worden voor hem.
0 0
3*stars*3
Muric heeft een jaartje ere nodig bij een NEC, PEC of een Willem II.
JA lijkt demotiverend te werken voor deze jongen en zeker als je naar NL bent gekomen, als 1 van de grootste Kroatische talenten en dan op vrijdag of maandag te moeten ballen voor paar 100 man op de toekomst of 27man in Oss...
3 -1
Pauw
Bazoer vond ik de JL geregeld tegenvallen trouwens. Het blijft verdomde lastig om in Jong Ajax als individu het optimale rendement te behalen:

1. Continue wisselingen in het elftal
2. Motivatie (van afvallers eerste) is vaak bedroevend
3. Aan vastigheden kan zo nauwelijks worden gewerkt
4. Terwijl tegenstanders (buiten de Jong-teams) dat wel kunnen en de (fysieke) strijd aangaan.
5. Stam & Ulderink lijken mij eerder afgevaardigden van het kamp ArenA dan kamp de Toekomst = cultuurshock voor talenten toekomst .
1 0
HeinJan
Ik ben het helemaal met je eens. Ik ben sinds de invoering van JA in de JL voor een beleid dat er gewoon 3 of 4 vaste JA-spelers van een jaar of 3 a 4 ouder worden aangetrokken. Of misschien hebben we die zelfs wel in de gelederen.
Je kan het jongens als Warmerdam en Clement niet kwalijk nemen dat ze het niveau naar beneden halen en ervoor zorgen dat spelers als Nouri zich niet kunnen profileren. Misschien zijn het over 4 jaar goede krachten voor JA, maar nu is het niet goed genoeg en doet het meer kwaad dan goed.
Als ze 3 of 4 vaste JA-spelers zouden hebben gehad, hadden ze Warmerdam, Clement etc met een gerust hart kunnen laten vertrekken, ipv ze te gebruiken als opvulling voor JA.
0 0
Lazell
Leuk idee en er zit zeker een grote kern van waarheid in, maar..... Hoe wil je dat doen dan? (serieuze vraag)
0 0
willieovertoom
Ajax heeft in de jeugd een aantal trainers lopen die weten wat het Ajax-spelletje is. Said Ouaali, Wim Jonk en Gery Vink zijn uitstekende trainers. Het is zaak om zsm afscheid te nemen van Ulderink en Stam, om vervolgens iemand door te schuiven.

Dan moet er met een vaste basis gespeeld worden:

Onana; Owusu, Lartey, Van Bruggen, Savastano; El Mahdioui, Van de Beek, Nouri; Muric, Hendriks, Cerny

Geloof mij dat er over een paar maanden al een enorme winst is behaald, en dat Nouri, Van de Beek, Muric, Cerny en Lartey allemaal klaar zijn om in 16/17 definitief in 1 te spelen (lees: in de selectie).
6 -1
Cruyffie
Helemaal eens.
0 0
JubbegaAFCA
niets aan toe te voegen
0 0