BoJA: Kansen voor 'nieuwe' Savastano

door SJvanveen 8

BoJA: Kansen voor 'nieuwe' Savastano

door SJvanveen 8

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

Zo. Deadline Day voorbij en Mitchell Dijks op huurbasis (met optie tot koop) naar Norwich City. Ajax met nul échte linksbacks in de selectie, maar Jong Ajax heeft drie á vier spelers die op de positie kunnen spelen. Er liggen kansen voor voornamelijk Mauro Savastano.

Terug naar 28 juni 2015. "Cerny en Savastano mee naar Oostenrijk", schreef Ajax op zijn officiële website. Savastano, linksback van beroep en destijds sterkhouder in de A1 (nu O19), voegde zich voor het eerst bij de selectie van trainer Frank de Boer. De Nederlander, met Italiaanse roots, debuteerde zelfs officieus in een oefenwedstrijd tegen Dinamo Moskou. Een doorbraak als linksachter leek voor Savastano weggelegd, maar niets bleek minder waar.

Het debuut van Donny, Mauro en Vaclav

De verdediger kwakkelde met blessureleed aan voornamelijk zijn enkel, waardoor zijn voortijdige overstap van de A1 naar Jong Ajax niet verliep zoals gehoopt. Savastano kwam in een promo voor de Youth League in het vorige seizoen naar voren als een van de grote krachten, maar ook in de Champions League voor jeugd kwam de back niet volledig tot wasdom. Eind vorig seizoen, na wederom veel blessureleed, besloot Savastano een einde te maken aan zijn voetbaljaargang en zich te focussen op het huidige seizoen met Jong Ajax.

Met een nieuwe trainer in de persoon van Marcel Keizer, een talentvolle, jonge groep jongens waar Savastano zijn hele jeugd mee samen heeft gespeeld en een fit lichaam is de talentvolle Ajacied terug van weggeweest. Savastano maakt onderdeel uit van een sterk elftal, waarin de jeugdinternational zowel als basisspeler en invaller regelmatig minuten maakt.

In totaal kwam Savastano dit seizoen tot veertien duels, waarvan tien als invaller. In de meeste wedstrijden moest hij Damil Dankerlui of Terry Lartey Sanniez voor zich dulden. De concurrentie is groot, ook Deyovaisio Zeefuik kan er namelijk spelen, maar concurrentie gaat Savastano absoluut niet uit de weg. Keizer lijkt gecharmeerd van hem, hij prees hem immers na de knappe winst bij FC Den Bosch (1-2). En de negentienjarige kan, kijkend naar de vacature links achterin bij het eerste elftal, alleen maar gemotiveerder en beter gaan spelen.

Daley Sinkgraven past zich sterk aan en excelleert bij vlagen, Nick Viergever en Jairo Riedewald zijn opties voor de linksbackpositie, maar Savastano is naast Mitchel Bakker (16-jarige back in de O19) eigenlijk de enige échte linksback die bij Ajax rondloopt in de leeftijdscategorie 16-22. Veel spelers komen moeilijk terug op niveau na veelvuldig blessureleed, dus het is zaak voor Savastano om hoofdrolspeler te worden van de andere kant van het verhaal; sterker uit blessureleed komen.

Highlights PSG A1 - Ajax A1 (Youth League)

Met een contract op zak tot 2018 heeft Savastano nog anderhalf seizoen de tijd om Ajax te overtuigen van zijn kwaliteiten. Het is nog onduidelijk wat de Amsterdammers van plan zijn met de vleugelverdediger, feit is wel dat Savastano groot potentieel heeft. Aanvallend is hij sterk, hij is linksbenig, fysiek gegroeid door 'gedwongen' trainen in het krachthonk en met zijn Italiaanse achtergrond zit het verdedigingsbloed vast in de aderen. Komt Savastano aan het niveau uit zijn eerste jaar bij de O19, dan kan hij zomaar weer in een adem genoemd worden met Cerny, Van de Beek en Nouri. Net als een paar jaar geleden.

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3:
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan
#8 - Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek
#9 - El Ghazi, hervind plezier bij Jong Ajax
#10 - Clement perfect voorbeeld voor Mazraoui
#11 - 3 manieren om uitsyndroom te doorbreken
#12 - Jong Ajax verheft passmaps tot kunst

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.