BoJA: Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek

SJvanveen, 18-10-2016 om 15:15, 23426 views, AS |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

Wéér een – bij vlagen – galavoorstelling, weer een zege aan de zegekar geregen op De Toekomst. Ditmaal was het De Graafschap dat flink onderdeed voor Jong Ajax in Amsterdam. Was het een verrassing? Voor sommigen misschien wel, maar de onderliggende reden voor het prachtvoetbal is ‘logisch’, om in Cruijffiaanse termen te blijven.

Het gros van de spelers die dit seizoen minuten maakt in Jong Ajax is de eerste lichting die een aantal jaren getraind en gespeeld hebben volgens de opleidingsvisie van Cruijff. Mazraoui, Lartey Sanniez, Dankerlui, Van de Beek, Nouri, Cerny, Dekker, Clement. Op het jeugdcomplex mooi voetbal erin geankerd door met name Wim Jonk en Ruben Jongkind en Marcel Keizer plukt daar nu de vruchten van.

Velen zeggen dat er niets van de revolutie terecht is gekomen, misschien is dat ook wel zo, maar Ajax kan toch echt wel gaan oogsten. Hoe met name Van de Beek (weer) dicteerde, hoe Nouri weer veel handen op elkaar kreeg en hoe Cerny op zijn verjaardag volledig betrokken was bij de productie, dat is Ajax.

Sportpark De Toekomst was uitverkocht en hoewel Matthijs de Ligt, Deyovaisio Zeefuik, Carel Eiting en Frenkie de Jong niet eens meededen, werd De Graafschap toch meermaals van het kastje naar de muur gespeeld. Publiek op de banken en gaan, het is het belangrijkste doel van voetbal volgens Cruijff en de fans verdienen het na jarenlang geploeter.

Men keek en kijkt naar revolutie-talenten, spelers die beter zijn –op jongere leeftijd- dan de ‘talenten’ die de laatste jaren zijn doorgebroken. Zowel mentaal als fysiek was en is het de bedoeling om de stap naar het betaalde voetbal te verkleinen en vooralsnog lijkt dat gelukt. Om uiteindelijk de stap naar het eerste elftal te maken.

Dat is immers het uiteindelijke doel. De eerste selectie is bomvol, er moeten en gaan heus wat spelers vertrekken en als dat gebeurt, is de tijd rijp om door te selecteren. Want de Cruijff-talenten die nu furore maken in Jong Ajax, doen dat op termijn in het eerste elftal. En daar plukt dan niet alleen Keizer, maar ook Peter Bosz de vruchten van.

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3: 
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay 
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1 
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
je
Alle Anti Cruijffianen mijn Amsterdamse Club uit Wij willen Cruijff voetbal bij Ajax
1 0
Adamoost
Jong Ajax- Jong PSV mag trouwens wel in de ArenA. K denk wel dat er minstens 5000 man naar toe komt
0 0
Boccara
Cruijff heeft heel veel betekend voor Ajax. Maar een paar wedstrijden geleden was de revolutie nog mislukt en na een paar vrolijke wedstrijden is deze toch geslaagd. Het opportunisme viert weer hoogtij. Doet mij denken aan de periode van Gaal. Ook toe claimde het Cruijff kamp het succes. Neemt niet weg dat Ajax al een aantal jaren over de volle breedte een stijgende lijn te pakken heeft. Zowel sportief als financieel. Nu nog internationaal wat succesjes oogsten en we zijn weer waar we willen zijn. Dat wil uiteindelijk elke Ajax supporter.
1 -4
chrisjuhhh
Wordt echt tijd , dat er een hele hoop mensen hier op AS het boek eens gaan lezen van Cruijff , misschien dat ze het dan snappen .
4 -2
31xAjax
Dat boek is geschreven door Jaap de Groot net als Cruijff's columns. Die man zou ik nog geen tientje lenen als het gaat om oprechtheid....
0 0
4xbestevaneurop
Meeste mensen denken dat er toch niks nieuws in staat. In de media is ook niks opgepikt, voetbal inside niks over gezegd. Terwijl Cruijff toch duidelijk laat weten dat Ajax heel ziek is.
Stukje over dat Cruijff's vrouw van Gaal maar sneu vond en hem tijdens zijn stage bij Cruijff thuis uitnodigde is fantastisch. Louis die 3 dagen op rij bij thuis over de vloer kwam..
Blijft ook verbazingwekkend dat veel mensen de smerige actie van van gaal met de rvc niet veroordeelden.
3 -2
chrisjuhhh
De meeste lopen enkel in een polonaise die van links naar rechts gaat , dus volgen ze maar .
Net als de Nederlandse mentaliteit kijk enkel maar bij de verkiezingen zelfs daar trappen ze er nog steeds in na leugens bedrogen en bestolen te zijn .
0 0
Michael25
De ideale oplossing zou een (zeer gegunde) transfer van Klaassen zijn, waar al veel interesse voor is (geweest). Bazoer en Van De Beek zijn ook middenvelders die veelvuldig diep gaan, voor hen ontstaat dan de ruimte in de selectie om door te breken. Een vertrek van Gudelj lijkt me ook vrij logisch, aangezien hij minder talent heeft dan de andere jongens en eerlijk gezegd voetballend niet mee kan in het tempo dat Ajax sinds kort speelt (pijnlijk duidelijk werd dit tegen Luik). Nouri stand-in voor Ziyech en De Jong die a la Schöne op de 6 positie kan spelen als creatieve controleur. Ik zie het helemaal zitten :)
3 0
Ajacied1989
Is het je nooit opgevallen dat Bazoer alleen wat uitvoert als hij de bal krijgt? Die gaat dus echt nooit diep. Zonder bal doet-ie nauwelijks mee met het spel.
3 -3
HeinJan
Dramatisch zonder bal, inderdaad. Bij Jong Oranje was hij echt een klasse minder dan VdBeek. Dat was best pijnlijk om te zien.
0 0
Michael25
Daar is de laatste maanden inderdaad sprake van, de reden dat De Boer en ook Bosz hem gepasseerd hebben. Hij moet zich terugknokken, ik weet zeker dat hij dan weer de oude wordt. Talent is onmiskenbaar.
1 0
JubbegaAFCA
Helemaal mee eens!!
2 0
Sulejmanibesteaankoopooit
Als die jongens het maar wel kunnen doortrekken. Dus zichzelf blijven verbeteren en niet op hun lauweren gaan rusten.
Maar ik kan me wel zo een aantal eerste elftalspelers bedenken die in de winter weg mogen, en dan is er eindelijk ruimte voor een middenveld met Nouri en ziyech samen.
0 -2
JohnDylan
Bergkamp heeft dezelfde visie als Cruijff maar had een verschillende mening dan Jonk over hoe die visie uitgevoerd moest worden. Bergkamp vond dat de performance trainers leidinggevend waren geworden en wilde dat de voetbaltrainers weer leidinggevend zouden worden. Ik was pro-Jonk omdat hij nieuwe dingen durfde te proberen maar dat betekent niet dat ik anti-Bergkamp was. Wat ik goed vind van Bergkamp is dat hij een obsessie heeft met de technische ontwikkeling van talenten.
2 -4
godezonensuper
Volgens Henk Spaan en andere jeugdwatchers heeft Bergkamp zich in 2 jaar tijd amper op de Toekomst laten zien.
En dat gaat dan wel even vertellen dat Jonk er helemaal niks van begreep? Lachwekkend
Bergkamp had de schakel moeten zijn tussen de ArenA en de Toekomst maar hij vormde liever een kliekje met de Boer en Overmars veilig in de Arena.
6 -3
JohnDylan
Bergkamp was sowieso elke dag op de Toekomst aanwezig aangezien het eerste daar ook traint. Daarbij kunnen Spaan en de jeugdwatchers niet weten hoevaak Bergkamp gesprekken heeft gevoerd met de trainers en wat hem door hun is verteld.
2 -1
gras
Hear hear.
0 -1
31xAjax
Steeds weer hetzelfde liedje: de goede dingen liggen aan de revolutie/plan Cruijff en de geweldige Wim Jonk, de slechte dingen liggen aan het feit dat de revolutie/plan Cruijff niet voor 100% is doorgevoerd......
2 -7
MosesD
Lachwekkend inderdaad. Soms hoor je dat de Cruyff revolutie nooit echt heeft plaatsgevonden, omdat er mensen werden tegengewerkt en inmiddels kunnen we volgens enkelen de opleiding wel opdoeken nu Jonk weg is. Grappig toch wel. Maar ondertussen was Jonk faliekant tegen komst Dolberg die zou namelijk zijn oogappel El Azzouz in de weg lopen. Gelukkig hebben Bergkamp en Overmars dit doorgedrukt. Ook een speler als Sanchez was als het aan Jonk had gelegen nooit naar Ajax gekomen. En Jonk heeft Stam naar voren geschoven als coach van Jong Ajax. Opvolger Keizer is benaderd door Bergkamp en kijk eens wat een leuk voetbal men speelt.
1 -4
godezonensuper
Ow, ik heb meestal het idee dat het hier bij een bepaald groepje op AS precies andersom is.
5 -2
Koenniiee
Er zijn regelmatig kritische noten gekraakt met betrekking tot ontwikkelingen van Plan Cruijff..
0 0
ajaxinho
Dat is wat Cruijff wilde ;)

Er moest gewoon iets veranderd worden.
Waarbij de voetbalkenners het beleid bepalen.

In dit geval, moet Jong Ajax niet bestaan uit mislukte aankopen.
Maar uit talenten die het spel bepalen.
0 0
Eduard
Mooi om te lezen. Als dit zo is is de opzet toch geslaagd?!. Gewoon volharden en doorgaan en niet opgeven bij tegenslag. Ajax staat voor mooi aanvallend voetbal met branie. We zien het langzaam maar zeker weer terug komen. Geweldig!!
1 0
fanvooraltijd
ik ben blij dat wij andere trainers hebben ! mensen met visie ,die mooi en goed voetbal willen spelen.
Het tijdperk van controle voetbal ,betonvoetbal ,resultaat voetbal is over .Ajax gaat weer laten zien dat het anders kan en moet. de mensen komen weer kijken en beleven plezier. thats the way we do it. met dank aan JC.
1 0
chrisjuhhh
Word tijd voor Ajax om Jonk terug te halen , anders is dit na 3 jaar weer weg !
14 -10
BRAMHOUTEN
Wat mijn betreft mag jonk terugkomen als hij Jongkind maar thuis laat.
3 -4
AIR-S
Waar baseer je dat op?

Zijn de mensen die er nu zitten niet net zo kapabel? Ajax is groter dan Jonk. Hij is zeer zeker heel goed in wat hij doet, maar hij is niet de enige. Move on.
6 -6
chrisjuhhh
sorry nog 1 ding scouting en dan niet enkel technische kant , maar meerdere kanten .
Dan bedoel ik de jeugd vanaf 8 jaar .
3 -2
chrisjuhhh
Jonk zat er sinds 2007 al en heeft veel basis werk gedaan .
Ja er lopen goede trainers rond op de toekomst , maar ook weer de bekende eilandjes van trainers die zich zelf belangrijker vinden dan de jeugd , winnen ipv opleiden .
Ik zou zeggen ga eens naar de toekomst op een door de weekse dag en loop langs alle veldjes .
7 -3
Simon1
100% mee eens!
7 -4