BoJA: Kansen voor Mazraoui en Bergsma?

door SJvanveen 77

BoJA: Kansen voor Mazraoui en Bergsma?

door SJvanveen 77

Laatst geüpdatet

Het vierde seizoen Blik op Jong Ajax is zaterdagmiddag officieel begonnen. Op Sportpark de Toekomst nam een veelal nieuwe lichting spelers het op tegen de VVCS; een ploeg vol transfervrije profvoetballers. Het werd 3-2 door een hattrick van eerstejaarssenior Zian Flemming, maar de ogen waren vooral gericht op Leon Bergsma, Noussair Mazraoui en Mauro Savastano. Zij trainden tot voor kort immers mee met Ajax 1 op trainingskamp in Oostenrijk.

Voor alle drie de Jong Ajacieden was het een welverdiende beloning. Bergsma kende zijn doorbraakseizoen in het betaalde voetbal en ontpopte zich in het hart van de verdediging tot een gewaardeerde kracht in het spel dat Marcel Keizer met zijn beloften op de mat legde tijdens het seizoen 16/17. Mazraoui werkte zich binnen mum van tijd op van een speler zonder contract tot een Ajacied mét contract, die mede door zijn multifunctionaliteit en stormachtige ontwikkeling veel wedstrijden voor Jong Ajax speelde tijdens zijn eerste seizoen als niet-jeugdspeler. Savastano was eindelijk langere tijd fit en maakte relatief veel minuten als linksback, een positie waar Ajax dun-bezet is en zich wil versterken.

Mede door met name het geringe aantal verdedigers en hun spel bij ‘Ajax 2’ nam de nieuwe hoofdtrainer Keizer het drietal mee op trainingskamp naar Oostenrijk. Daar mochten ze ruiken aan het grote werk, meetrainen op het hoogste niveau en zich laten zien. Dat resulteerde in minuten voor Bergsma en Mazraoui tegen Werder Bremen, waar het duo zich probeerde te profileren. In Nederland en Frankrijk deden beide spelers, plus Savastano, datzelfde in de oefenwedstrijden tegen PAOK Saloniki (4-2 winst) en Jong Lyon (2-2). Met name Mazraoui viel positief op met een goal van klasse. Uit de tweede lijn schoot hij onderkant lat raak tegen de Grieken.

Wat de minuten en de goal voor het jeugdproduct van Ajax betekenen voor de (nabije) toekomst is lastig te zeggen. Door het vreselijke gebeuren met Appie Nouri heeft Ajax nog vijf middenvelders over. Daley Sinkgraven kan er ook spelen, maar er liggen kansen voor Mazraoui, waar Keizer gecharmeerd van is. De Marokkaans jeugdinternational is zeer technisch onderlegd, heeft zowel aanvallend als defensief kwaliteiten doordat hij in elke linie op verschillende posities heeft gespeeld en dat kan in zijn geval positief uitpakken. Ik schreef al eens dat hij het pad van Clement moest volgen en stapje voor stapje begint het er steeds meer op te lijken dat Mazraoui dat daadwerkelijk aan het doen is.

Tegen VVCS eiste Mazraoui elke bal op en liet hij zien dat hij komend seizoen in Jong Ajax sterkhouder kan zijn. Ontwikkelt hij zich verder en profileert hij zich als een leider en een van de besten in Ajax' beloften, dan kan Keizer hem mogelijk bij de selectie halen bij schorsingen en blessures. Hetzelfde geldt voor Bergsma, die volgend seizoen aanvoerder is van Jong Ajax. Met de band om zijn arm speelde de centrale verdediger negentig minuten mee tegen de transfervrije profvoetballers, gaf hij leiding vanuit achteruit en zette hij de lijnen uit. Dat laatste is zijn grootste kwaliteit, wat mede charme opwekt bij Keizer. Door de twaalf wissels die op de bank mogen zitten, is het niet uit te sluiten dat Mazraoui en Bergsma komend seizoen, als ze zich structureel positief profileren, hun officiële debuut maken.

Voor Savastano wordt dat lastiger. Op lijstjes van opstellingen werd hij linksback, linksbuiten en links-centraal in de verdediging geposteerd. Hij is linksbenig, wat voordelen met zich meebrengt gezien het geringe aantal linkspoten in de laatste linie van Ajax, maar het feit dat Nick Viergever linksback staat, Daley Sinkgraven er vorig seizoen speelde, Damil Dankerlui de voorkeur krijgt boven Savastano en Ajax aangegeven heeft een linksback te willen halen, lijkt het uitgesloten dat Savastano veel kans heeft op minuten in de hoofdmacht. Voor hem is het zaak om fit te blijven, structureel goed te spelen en op zoek te gaan naar de potentie die hij in de A1 (nu O19) van Ajax liet zien voor zijn blessures. Tegen VVCS liet hij daar glimpen van zien en dat moet hij in zijn laatste contractjaar op niveau wekelijks tentoonspreiden.

Het is interessant om alle ontwikkelingen rondom de drie spelers te volgen dit seizoen. Allen staan aan de vooravond van hun tweede jaar in het seniorenvoetbal, er liggen hogere verwachtingen en men moet zich door ontwikkelen in een heel ander Jong Ajax. Veel jongens zijn doorgekomen vanuit de O19, er is een nieuwe staf en dus (op details) een andere speelwijze. Men zal niet meer onder het bewind van supertalenten Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Abdelhak Nouri kunnen meevoetballen, ze moeten nu zelf de kar trekken in een team dat voor veel spelers speelt in een nieuwe competitie. Het is uitkijken naar een nieuw, mooi, maar bovenal (weer) interessant seizoen Jupiler League.

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties