BoJA: Jong Ajax eindelijk talentenfabriek

SJvanveen, 07-06-2017 om 13:15, 28485 views, Ajax Showtime |

Koop nu jouw Ajax-artikel in de Ajaxshop!

Jong Ajax is eindelijk een talentenfabriek. Seizoen 2016/2017 was een prachtig seizoen voor de beloften in de Jupiler League en niet alleen om de tweede plaats, het goede voetbal of de prijzen voor Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong, maar juist om het grote plaatje. De beloften zijn eindelijk écht onderdeel van de club.

Het is echt waar: Jong Ajax is eindelijk het tweede elftal dat Johan Cruijff voor ogen had toen de clubicoon zijn revolutie startte in 2011. Cruijff zei altijd dat Jong Ajax onderdeel moest zijn van de opleiding, maar de afgelopen jaren onder Jaap Stam en Andries Ulderink, en nog meer daarvoor, was dat absoluut niet het geval. ‘Ajax 2’ was een stortbak voor eerste-elftalspelers die minuten moesten maken. Voor talenten die het toch niet gingen halen bij Ajax. Dat is nu anders.

Drie sterkhouders, acht debutanten
Om een voorbeeld te geven: de opstelling op 8 augustus 2016 van Jong Ajax in de eerste competitiewedstrijd tegen FC Emmen was: Onana; Zeefuik, Sanchez, De Ligt, Sanniez; De Jong, Van de Beek, Nouri; Muric, Zivkovic, Cerny. Zeven basisspelers hebben (veel) minuten gemaakt in Ajax 1 dit seizoen. Het hart van de verdediging inclusief keeper zijn zelfs vaste waarden.

Op de bank zaten Alblas, Mazraoui, Savastano, Eiting, Clement, Dekker en El Idrissi. Op de tribune zat Leon Bergsma. En dat zegt genoeg over het huidige seizoen. Want laatstgenoemde ontpopte zich gedurende het jaar tot sterkhouder, Mazraoui begon als amateur, maar speelde zich met zijn multifunctionalisme naar een contract, Eiting en Clement debuteerden (ook) in het eerste elftal en Alblas is officieel derde keeper geworden.

Hoe deze verandering ten aanzien van afgelopen jaren zo heeft kunnen komen? Dat is natuurlijk enerzijds te danken aan de sterke lichting, maar het heeft ook alles te maken met de positieve invloed van de trainers. Marcel Keizer en zijn staf hebben uitmuntend werk verricht. Vanaf dag één heeft niet resultaat, maar talentontwikkeling voorop gestaan. Om die fabriek maar draaiende te houden. Stelden Stam en Ulderink bij beschikking van De Jong, Van de Beek én Nouri bijvoorbeeld één van de drie nog weleens niet op vanwege ‘balans’, daar ging Keizer dit seizoen uit van (individuele) kwaliteit en puur voetbal. 

Bergsma, Eiting en Zeefuik
Een aantal spelers kwamen in die visie van Keizer perfect naar voren. Leon Bergsma profileerde zich uitmuntend. De ras-Ajacied is ondergewaardeerd bij het grote publiek, maar heeft echt een geweldig seizoen gedraaid. Hij kreeg als eerstejaars prof niet voor niets de voorkeur boven Sanniez. De centrale verdediger is intelligent en een echte Ajax-verdediger. Hij heeft niet de robuuste duelkracht van kompaan De Ligt, maar hij is een uitstekende opbouwer. Door zijn spelinzicht creëert Bergsma optimaal een man meer op het middenveld, wat in samenwerking met Eiting oplevert dat Jong Ajax heel goed onder druk uit kan voetballen. 

Ik zeg in samenwerking met Eiting, want de A-junior van vorig seizoen was een van de besten bij Jong Ajax tijdens 16/17. Als centrale verdediger of op '6', het maakt niet uit. Over Eiting kan je blijven praten. Hij heeft niet de fysiek en snelheid, maar wel het inzicht, de balbeheersing, spelintelligentie, een goede techniek en passing. Hij is de echte Ajax-voetballer, die al debuteerde in Ajax 1 en volgend seizoen hoogstwaarschijnlijk aansluit bij de A-selectie. Dat hij tegen VVV aan het eind van het seizoen, terwijl alle grote namen meededen, 'gewoon' op '4' stond, zegt genoeg over het belang van Eiting's aanwezigheid, zijn ontwikkeling en het 'nieuwe' Jong Ajax, dat kwaliteit en talent boven ervaring en resultaat zet. 

Tot slot was Zeefuik ook een typisch geval in het 'nieuwe' Jong Ajax. Als back kreeg hij als A-junior de voorkeur boven Sanniez en Savastano en alleen als Tete minuten moest maken, stond hij niet op zijn oorspronkelijke positie. Het zegt genoeg over de ontwikkeling en kwaliteiten van de terriër, die een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt sinds de Future Cup. Toen was hij een twijfelgeval, nu ben ik ervan overtuigd dat hij Ajax 1 gaat halen. Hij debuteerde al in Ajax 1, sluit net als Eiting waarschijnlijk aan bij de A-selectie vanaf komend seizoen en bij een vertrek van Veltman en/of Tete is hij de ideale vervanger. Hij heeft alles; snelheid, duelkracht, mentaliteit en aanvallend wordt hij ook steeds beter. Onder Keizer heeft hij zich echt heel goed geprofileerd. 

 

Bij een vertrek van Veltman en/of Tete hoeven we niet bang te zijn. Dan wacht ons @deyovaisiozeefuik42 namelijk al! ⚪️?⚪️ #rasajacied #zeefuik #ajax #transfers

Een bericht gedeeld door Ajax Showtime (@ajaxshowtimecom) op

Al met al... 
Al met al heeft Jong Ajax een puik seizoen afgeleverd. Niet alleen qua resultaat en voetbal, maar vooral qua talentontwikkeling. Spelers zijn echt beter geworden op posities waar ze gaan doorbreken in het voetbal. Geen Clement op CVM bijvoorbeeld, wat onder Stam regelmatig gebeurde, maar Noa Lang die debuteert als eerstejaars A-junior omdat hij de Jupiler League al aankan. Dat was Jong Ajax afgelopen seizoen en gaat komend seizoen gewoon verder met weer een hele nieuwe lichting spelers. 

Jong Ajax is eindelijk een opleidingselftal, eindelijk een fabriek waar potentieel Ajax 1-materiaal acteert op een hoger podium en klaargestoomd wordt voor het grote werk. Waar spelers die het niet gaan halen in Amsterdam wel echt beter worden zodat Ajax een transfersom vangt en de spelers zelf actief kunnen zijn in de Eredivisie. Jong Ajax is Jong Ajax en dat is goed voor de club. Nu is het zaak om op dezelfde weg door te gaan en talent te blijven produceren. Op naar volgend jaar. 

Door Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | email: sjorsvanveen@live.nl 

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3: 
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay 
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1 
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan
#8 - Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek 
#9 - El Ghazi, hervind plezier bij Jong Ajax
#10 - Clement perfect voorbeeld voor Mazraoui
#11 - 3 manieren om uitsyndroom te doorbreken
#12 - Jong Ajax verheft passmaps tot kunst
#13 - Kansen voor 'nieuwe' Savastano 
#14 - Ruim 3 goals gemiddeld op De Toekomst
#15 - Oss-uit valt iedereen aan te raden
#16 - Walian boegbeeld Indonesische voetbaltoekomst
#17 - Cerny, denk terug aan Celtic Park 

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Freddy Al
Het geeft ook aan waarom Keizer als opvolger van Bosz een goede kans maakt, dit jaar hebben heel veel mensen (ook niet-supporters ) genoten van het frivole en frisse spel.
Het resultaat blijkt ook nog beter dan het vorige seizoen dus dat is alvast geen reden om niet zo verder te gaan.
0 0
geDaante
Heel goed stuk, en dit is hoe het moet, maar dit gebeurt dus niet in de A1 en in de B1 onder respectievelijk Winter en vooral Vink. Daar worden die zekerheidjes ingebouwd, vaak fysiek en snelheid boven techniek en creativiteit, 'balans' gezocht, aanpassen aan de tegenstander, lange ballen gaan spelen, laatst Winter zelfs 4-4-2. Allemaal resultaatvoetbal om het eigen ego te pleasen.

Dan kan het nu wel zo goed gaan met Jong en het eerste, maar als het daarachter alweer als een kaartenhuis in elkaar valt, heb je er op de lange termijn helemaal niks aan.
2 0
SJvanveen
Dank, leuk om te horen!
0 0
DeKenner
Als je alleen al kijkt met hoeveel enthousiasme vele supporters Jong Ajax hebben gevolgd... en ik was er één van. Normaal gesproken keek ik de hele week uit naar de wedstrijden van Ajax 1, maar dit seizoen was er iedere week nog een extra toetje dat Jong Ajax heet. Naast de prestaties in Europa heeft ook Jong Ajax mijn trots teruggebracht. Marcel Keizer heeft daarin een hele mooie rol gespeeld. Vanwege de durf die hij heeft getoond, zou ik het toejuichen als hij wordt doorgeschoven naar Ajax 1. Mocht dat niet gebeuren dan is het ook prima, want dan weten we zeker dat we volgend jaar weer kunnen genieten van Jong Ajax.
1 0
3*stars*3
Was idd weer eens genieten en vooral van Frenkie.
Zou mooi zijn als Keizer een kans krijgt maar dan wel een extra ervaren man ernaast.

Onbegrijpelijk dat die Spijkerman mag blijven zitten.
Laat nou maar een frisse wind waaien.
Ik kan mij sinds zijn 1e periode (als assistent van Ten Cate) geen 1 speler herinneren die riep dat Spijkerman geweldig is.
1 0
Babangida83
Begin steeds meer te denken dat Spijkerman daar voor de ´balans´ zit. Maar heb geen bewijzen. Weet iemand dit?
0 0