Het nieuwe thuisshirt is bekend! Check hem op de officiële Ajax-site.

BoJA: Ruim 3 goals gemiddeld op De Toekomst

SJvanveen, 17-02-2017 om 17:20, 8679 views, Ajax Showtime | Bestel het nieuwe thuisshirt van Ajax!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van de Amsterdamse club dat uitkomt in de Jupiler League.

Terug naar 3 februari, waar honderden mensen weer waren uitgerukt naar De Toekomst om Jong Ajax aan het werk te zien. Een paar dagen eerder hadden de beloften nog Almere City aan flarden gespeeld (6-3), dus reden genoeg om te stellen dat het thuis tegen RKC weer tijd was om de doelpuntenmachine te starten. Het werd een dieseltje, want na een stroeve start werd het uiteindelijk 4-1. De vele goals hielden wel het ongelofelijke gemiddelde aan treffers van de equipe van Marcel Keizer in stand. Maar liefst 2.7 goals per wedstrijd maakten de talenten tot en met die avond tegen RKC.

Vrijdagavonden waren voorheen dagen waar je na een werkdag je weekend inluidde met een koud biertje, waarna je uitging met je vrienden of lekker Voetbal op Vrijdag ging kijken op de bank. Op zo'n avond zag je af en toe wat goaltjes voorbij komen van Jong Ajax, maar alleen de die-hard jeugdwatchers en familie van spelers waren op het jeugdcomplex of bij (nabije) uitwedstrijden aanwezig. Dit seizoen is, zoals eerder beschreven, alles anders. Pannen worden van het dak gespeeld, technische middenvelders verheffen passmaps tot kunst en doelpunten vallen, met name in thuiswedstrijden, als rijpe appelen uit de boom. 

Dat laatste blijkt ook uit de statistieken. Als er tot en met de wedstrijd tegen RKC gerekend wordt, speelde Jong Ajax 23 wedstrijden, waarin men 62 (!) doelpunten maakte. 2.7 gemiddeld dus. Men won vijftien keer, speelde vier keer gelijk en verloor vier keer. Na de 5-2 nederlaag bij Fortuna Sittard en het 1-1 gelijkspel tegen MVV is de statistiek gedaald naar 2.6, wat nog steeds een fijn aantal is. Ter vergelijking: onder Jaap Stam, Andries Ulderink en Said Bakkati werden er vorig seizoen 59 goals in 36 wedstrijden gemaakt. Dat is een gemiddelde van (afgerond) 1.6 goals per wedstrijd. Het verschil tussen vorig jaar en dit seizoen is een goal per wedstrijd en Jong Ajax heeft nu al 6 goals meer gemaakt dan in de volledige jaargang vorig jaar. Uit maakt het met 23 goals in twaalf wedstrijden gemiddeld 1.9 goals per wedstrijd; een hoger gemiddelde als 36 wedstrijden onder het vorige trainerstrio. 

Er zijn redenen genoeg voor deze positieve ontwikkeling, maar daar meer over in andere BoJA's. Wat opvalt, is de hegemonie van de Amsterdamse beloften op eigen terrein, in Amsterdam Bijlmer. Het hoofdveld, omringd door een mooie hoofdtribune en een prettige roodgekleurde tribune, de gezellige kantine waar je in koude tijden een lekkere warme chocolademelk haalt in de rust. De frietkraam die open is op vrijdag-of maandagavonden, waar bij drukte een lange rij staat. De echte Amsterdamse sferen zorgen mede voor de grond waar in de Jupiler League niet of nauwelijks te winnen valt voor bezoekende clubs. Jong Ajax scoorde in dertien thuiswedstrijden 42 keer en de getalenteerde lichting moest zelf achttien goals incasseren. Meer dan drie goals (3,2 gemiddeld om precies te zijn) per wedstrijd scoren in thuiswedstrijden, dat lijkt op de glorietijden uit De Meer, of dat ene net-niet seizoen onder Martin Jol in de ArenA.

Statistieken zijn feiten, dus kijkend naar de feiten is Jong Ajax dit seizoen een ploeg vol scoringsdrift, spelplezier én resultaten. Een fijn gegeven en er zullen ongetwijfeld spelers uit dit huidige team snel doorbreken bij het eerste elftal. Zaak is dat ze dan, naast hun voetballende kwaliteiten, ook de scoringsdrift en de spelvreugde meenemen naar het team van Peter Bosz. Die ploeg kan immers, na vaak onnodig magere overwinningen (na de winterstop), wel een boost van het huidige doelsaldo (gemiddeld afgerond 1.8 goals per wedstrijd) gebruiken.

Sjors van Veen (Twitter: @SjorsvanVeen) | sjorsvanveen@live.nl)

Lees meer Blik op Jong Ajax:

Seizoen 3: 
#1 - Veel is anders met Marcel Keizer
#2 - Jaren van de waarheid voor Bay 
#3 - Het wordt smullen op vrijdagavond
#4 - De Ligt staat snel in de ArenA
#5 - Excellerend trio snel in Ajax 1 
#6 - Supporters verwend op De Toekomst
#7 - Jaïro en Lasse, Frenkie komt eraan
#8 - Cruijff-revolutie zichtbaar voor publiek 
#9 - El Ghazi, hervind plezier bij Jong Ajax
#10 - Clement perfect voorbeeld voor Mazraoui
#11 - 3 manieren om uitsyndroom te doorbreken
#12 - Jong Ajax verheft passmaps tot kunst
#13 - Kansen voor 'nieuwe' Savastano 

                                          
  • Bekijk ook
Delen!
Tags
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
strafschop
Is er wel plek in het eerste voor spelers uit dit team? Er zitten er een aantal bij die al hun 3e seizoen JA in de Jupiler League bezig zijn.
0 0
geDaante
Ja gebeuren mooie dingen in het eerste en Jong Ajax, de lijn en spel Jonk worden daar nu eindelijk toegepast en doorgetrokken. Het is ook alleen mogelijk door het voorwerk van Jonk. Helaas is het maar van tijdelijke aard, daar deze lijn niet doorgetrokken wordt naar beneden toe. De visie en speelwijze zouden leidend moeten zijn en vast moeten staan door de hele opleiding heen, en niet alleen de veldbezetting en formatie (punt naar achter ten alle tijde), maar ook de keuze voor zoveel mogelijk voetbal in iedere linie, en de manier van opbouwen (centraal) en aanvallen (niet alleen via de flank, maar juist ook veelvulidg combinerend door het midden).

In de A1, waar Winter op basis van niks is aangesteld en een totaal verschillende speelwijze toepaste bij oranje, en dus puur om het zijn van een oud-Ajacied, gaat het alweer fout. Waar Jonk er strak op zat en eiste dat iedereen zich ondergeschikt maakte aan de visie en de talenten, mogen jeugdtrainers weer hun eigen dingetje doen. Met als gevolg een A1 met middenvelders op de vleugels, te weinig creativiteit op het middenveld, en vrijwel louter de flanken zoeken en voorgeven, veel te weinig combinatiespel en spel door het midden, weer teveel zekerheid willen, en net weer wat te resultaatgericht spelen. Dat gaat al weer meer naar De Boer voetbal, maar dan aanvallender. Zeer slechte zaak, de opleiding zal zo verder en verder afzakken.

Jonk was van de details, in alles, zo ook in de speelwijze, net als Cruijff. Bergkamp en co. zijn dat niet, en hebben het puur over 'aanvallend en winnend' voetbal spelen. Dat krijgen de trainers blijkbaar mee, verder niks. Zoek het maar uit. Ineens weer met een 10 spelen (wat kansloos is), prima joh. Omdat je het materiaal niet voor het spelen met een 6 hebt? Dan scout je zo snel mogelijk nieuw materiaal, en in de tussentijd laat je een verdediger of een half op 6 spelen, zodat deze completer worden, wat dan wellicht ten koste gaat van het resultaat, maar dat zou er niet meer toe doen. Nu gaat men toch weer voor het resultaat.

Als je er niet strak op zit, gaan egootjes meer en meer spelen, gaan steeds meer ruimte innemen en hun eigen ding doen, hun eigen stempel, en dan worden het straks weer gewoon eilandjes zoals pre-Jonk, die allemaal wat anders doen, en lopen pochen met hun teamresultaten.

Die egootjes is ook de reden dat men Jonk niet meer trok. Mensen kunnen zich nou eenmaal over het algemeen niet ondergeschikt maken ten faveure van een hoger doel, moeten altijd weer hun eigen stempeltje drukken en hun ego laten gelden. Ergens snap ik dat wel, maar als je zo in elkaar zit, moet je niet deel uitmaken van een gezamenlijke visie, dan moet je iets voor jezelf beginnen. Als je samen een visie bepaalt en afspreekt te volgen, waarin iedereen mee moet, dan doe je dat. Ben je het er niet mee eens, dan kan je dat kenbaar maken, maar niet verwachten dat dat opgepikt wordt, en raak je dan geïrriteerd of je voelt je niet meer prettig binnen die visie en 'beperkingen', dan ga je gewoon weg, en niet proberen de visie omver te werpen en saboteren.
0 0
Web
Jonk, Jonk, Jonk, Jonk, in de voetbal wereld is alleen maar Jonk, de rest doet maar wat, geen visie, rommelen maar wat aan, best triest ben je, zou Jonk ook zwakke plekken hebben? Volgens jou in iedergeval niet.

Nogmaals als trainer mag hij van mij terug komen, maar zeker geen hoofd jeugdopleiding.

Deze man kan niet samen werken, dat is zijn grote probleem

Dat Jonk nog steeds thuis zit, bij PSV en Feyenoord hebben ze nieuwe hoofd jeugdopleiding aan genomen, Jonk heeft nog wel een verleden bij PSV, maar ze kijken wel uit, of die clubs hebben ook geen visie ? Zou kunnen natuurlijk.

Stop eens met die onzin, dit maak je echt nergens mee, Ajax is veeeeeeeeeeel groter dan Wim Jonk, hij mag de veters nog niet strikken van ene Dennis Bergkamp, misschien bekend bij jou?
0 0
AFCA-pride
Haha, koud blijft het daar ja! Wind heeft vrij spel, maar voor mooi voetbal moet je hier wel zijn. Sfeer is gemoedelijk en ademt in alles veel meer voetbal uit als in de Arena.
1 0
willieovertoom
Leuk stuk. Het is dit seizoen werkelijk genieten op De Toekomst, niet alleen vanwege het fantastische spel, maar ook door de hele ambiance. Het is niet per se extreem druk, maar inderdaad wel erg gezellig. De tribune verbroederd en de lampen schijnen fel. Dat laatste brengt echt een soort magie met zich mee. Heb avonden gehad waarop ik mezelf werkelijk op de Noordpool waande, maar door Nouri, De Jong, Van de Beek, Cerny, Eiting en De Ligt was het dat meer dan waard.
1 0