BoJA: Jong Ajax bulkt van het talent

door Sam van Raalte 5

BoJA: Jong Ajax bulkt van het talent

door Sam van Raalte 5

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Blik op Jong Ajax" (BoJA) zoomt Ajax Showtime elke week in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Jupiler League.

Bij de eerste oefenduels van Jong Ajax in de seizoensvoorbereiding is de verbroedering die voetbal voortbrengt altijd goed te zien. Als het zonnetje schijnt boven De Toekomst, zoals afgelopen zondag voor het oefenduel met de amateurs van Hollandia, keuvelen de familieleden en vrienden van de spelers vrolijk langs de zijlijn. Nederlanders, Surinamers, Marokkanen, Antillianen, enzovoorts lopen er kriskras door elkaar. Tot vreugde van de familie Meleg is dankzij de komst van de familie Gudelj ook de Servische enclave flink uitgebreid.

De hoop op een mooi seizoen is aan de vakantiebruine gezichten af te lezen. Iedereen heeft er zin in en de velden liggen er bij als biljartlakens. Nu valt er nog even van het wijdverspreide optimisme te genieten, want de Hollandse zomers duren kort en iedereen weet dat er tegen de winter slachtoffers gaan vallen door blessures, schorsingen, vormcrises en concurrentie. Een paar jongens zullen doorbreken en de stap naar het eerste elftal zetten, een handvol zal een topseizoen in Jong Ajax spelen en de rest zal de nu nog blikkerende hoop niet verwezenlijkt zien worden. Dat is nu eenmaal de realiteit, zeker nu de concurrentie moordend is in de selectie.

In tegenstelling tot afgelopen seizoen kunnen trainers Jaap Stam en Andries Ulderink komend seizoen over twee volwaardige elftallen beschikken. Dat was zondag tegen Hollandia direct te zien, ondanks de afwezigheid van onder meer Terry Lartey Sanniez, Leeroy Owusu en Abdelhak Nouri. Stam stuurde voor de rust Mickey van der Hart, Damil Dankerlui, Milan Vissie, Django Warmerdam, Dragi Gudelj, Donny van de Beek, Ashraf El Mahdioui, Danny Bakker, Robert Muric, Sam Hendriks en Vaclav Cerny het veld in. Na de pauze bleven Dankerlui, Vissie en Bakker staan, maar werden de overige acht spelers vervangen door Indy Groothuizen, Pelle Clement, Mauro Savastano, Abdelmalek El Hasnaoui, Dejan Meleg, Elton Acolatse, Zakaria El Azzouzi en Queensy Menig.

Wellicht dat een paar van deze spelers in de komende weken nog vertrekt, maar het mag duidelijk zijn dat Jong Ajax dankzij de doorstroom van een flinke lading talenten uit de A-jeugd een zeer boeiend seizoen voor de boeg heeft. De toegenomen concurrentie is alleen maar goed voor de ontwikkeling van de spelers. Zondag lieten met name Muric en Cerny in de eerste helft gretigheid zien, waarna Acolatse en Menig in de tweede helft niet achter konden blijven en vol gas gingen, ondanks het warme weer en de ontspannen sfeer op De Toekomst. Dankzij de dadendrang van de buitenspelers kwam voor rust Hendriks tot scoren in de spits en prikte El Azzouzi in het vervolg twee keer binnen.

Links achterin moest Gudelj nog even wennen aan het niveau van Jong Ajax. De back werd constant en van alle kanten gecoacht door zijn ploeggenoten, met name Cerny, El Mahdioui en Van der Hart. In zijn drang om zich te bewijzen schoot Gudelj na een half uur spelen door. Hij was te laat bij een tegenstander en schopte de speler van Hollandia hard neer. ‘Dragi, dat hoeft niet jongen!’, schreeuwde Cerny direct met een boos gezicht, waarna ook de scheidsrechter Gudelj van een reprimande voorzag. Het wordt komend seizoen interessant om de ontwikkeling van Gudelj te volgen. Misschien is hij nu nog niet op het niveau van de rest, maar zijn wil kan hem ver brengen.

De toekomst van Ajax ziet er rooskleurig uit. Door het goede werk dat er de afgelopen jaren is verricht in de jeugdopleiding, is de talentdichtheid in Jong Ajax komend seizoen veel groter dan voorgaande jaren. Afgelopen seizoen braken Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer door in het eerste elftal na een paar maanden in het beloftenelftal. Het ligt in de lijn der verwachting dat er komend seizoen minstens evenveel jongens zo’n stap gaan zetten. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in om de ploeg weer te volgen in de Jupiler League. Op naar een nieuw seizoen met een blik op Jong Ajax.

Door Sam van Raalte (Twitter: @SamRaalte | e-mail: S.vanraalte@ajaxshowtime.com)

Heb je de nieuwste Ajax-shirts al in huis?

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.