Ajax' kweekvijver: Familia-Castillo thuis in B1

door Reinand Visscher 4

Ajax' kweekvijver: Familia-Castillo thuis in B1

door Reinand Visscher 4

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

GASTCOLUMN - Bewapend met een grote paraplu begeef ik me richting sportpark De Toekomst. De zon schijnt nog, maar in de verte ziet de lucht er duister uit. Samen met m'n kater, die me al de hele ochtend achtervolgt, loop ik naar het veld waar Ajax B2 het opneemt tegen hun leeftijdsgenoten van Almere City FC. Ajax trapt af, maar na 15 seconden kijken ze toch al tegen een 0-1 achterstand aan. Ajax had het betere spel, maar stond vrijwel de hele wedstrijd op een achterstand, pas in de laatste minuten wist Ajax de gelijkmaker (2-2) te forceren.

Hoewel ik me goed had voorbereid op regen, had ik me op de kou wat beter mogen voorbereiden. Er woei een gure wind over De Toekomst en van het spel van de B2 kon ik ook niet warm worden. Ajax B1 trapte om 14:30 af tegen Vitesse B1. Om mezelf warm te houden kocht ik een kop koffie en een broodje bal met pindasaus. Die zijn altijd goed op De Toekomst. Het heeft zelfs mijn kater doen verdwijnen, heerlijk.

Helaas was Franco Antonucci zaterdag niet van de partij, hij had verplichtingen bij de nationale (jeugd)ploeg. Ondanks het missen van deze spelmaker stond er toch een ploeg op het veld die er niet om loog. Met spelers als Justin Kluivert, Rayan el Azrak, Anderson Lopez en Juan Familia-Castillo weet je dat er normaal gesproken mooi gevoetbald gaat worden. Vanaf minuut één was Ajax de bovenliggende partij, waardoor El Azrak in de twaalfde minuut doel wist te treffen op aangeven van Anderson Lopez. Op een paar gevaarlijke counters na is Vitesse eigenlijk niet gevaarlijk geweest. Ajax won met 5-0, maar voor hetzelfde geld was het 10-0 geworden.

Ajax overklaste Vitesse op techniek en inzicht, met Familia-Castillo als uitblinker op het middenveld.
Deze eerstejaars B-junior stal vorig jaar al wekelijks de show in de C1, waar hij een dodelijk duo vormde met spits Daishawn Redan. Die tandem is nu uiteen gevallen, maar Familia-Castillo is er niet minder goed om gaan spelen. Hij voelt de voorhoede van de B1 aan alsof hij al jaren in een team speelt met Kluivert en Lopez.

De vijftienjarige Familia-Castillo staat al jaren te boek als één van de grootste talenten van zijn lichting. Niet alleen bij Ajax, maar ook bij nationale jeugdelftallen doet hij het al tijden geweldig. Vorig jaar ging het gerucht dat Manchester United hem zou willen wegkapen uit Amsterdam, wat gelukkig niet is gebeurd. Ook deed de spelmaker vorig seizoen met de B1 mee aan de ABN AMRO Future Cup, een toernooi voor spelers onder 17, terwijl hij amper 15 jaar was. Nog geen twee maanden later werd hij op het Marveldtoernooi in Groenlo uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Naast deze persoonlijke successen won de geweldenaar met de C1 de beker en het kampioenschap. Al met al was het seizoen 2014/2015 voor Familia-Castillo meer dan succesvol.

Nu hij in B1 speelt, als eerstejaars B welteverstaan, zal het echter moeilijker worden om één van de grote jongens te worden. Met onder andere Antonucci en El Azrak is de concurrentie zwaar op zijn positie als aanvallende middenvelder. Toch geloof ik heilig in de kwaliteiten van Familia-Castillo en ga ik er van uit dat deze topper dit seizoen ook weer gaat strooien met prachtige aannames, slimme assists en heerlijke passeerbewegingen. Deze jongen hoort gewoon thuis in de B1.

Vaste auteur van Ajax' kweekvijver Bram van der Ploeg is op vakantie.

Door Reinand Visscher

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 2:

Deel 1: 'Heitinga had ook tegenslag'
Deel 2: Lekker blijven, Donyell
Deel 3: Nieuwe attractie 'Kiki'
Deel 4: 'Raiola is altijd op zoek'
Deel 5: De erfenis van Cerny & co
Deel 6: Hakjes van Antonucci
Deel 7: GASTCOLUMN, 'Hé, lelijkerd!'

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties