'Aanval op Bosz is aanval op Overmars in kwadraat'

door Bart Veenstra 42

'Aanval op Bosz is aanval op Overmars in kwadraat'

door Bart Veenstra 42

Laatst geüpdatet

Ajax-watcher Freek Jansen heeft in de nieuwe Voetbal International verklaard waarom Ajax de strijd om de titel lijkt te verliezen. De Amsterdammers verloren namelijk al behoorlijk wat punten bij het spelen van een uitwedstrijd na een Europese wedstrijd. En wie daarvan trainer Peter Bosz de schuld geeft, geeft dat automatisch ook aan directeur spelersbeleid Marc Overmars.

Allereerst schrijft Jansen dat het de realiteit is dat Ajax de intensiteit van een dubbel programma niet beheerst. 'Als de ploeg na een Europees duel in het weekend in de eigen ArenA kan spelen, lijkt het nog te worden gecamoufleerd. Maar moet Ajax buiten de stadspoorten aantreden, dan dreigt een te grote hindernis', doelt hij onder meer op de duels met Feyenoord (1-1), AZ (2-2), FC Twente (1-0), FC Groningen (1-1) en afgelopen zondag Excelsior (1-1).

De journalist ziet in dat Ajax aantrekkelijker is gaan spelen, maar dat een trainer uiteindelijk wel wordt afgerekend op het behalen van tastbare prijzen. Toch vindt Jansen dat Bosz hier niet de hoofdschuldige van is. De clubleiding had namelijk al voor de komst van Bosz besloten dat Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer mochten vertrekken, werd Hakim Ziyech pas heel laat aangetrokken en hoopte de trainer in januari op meer balans in zijn selectie, hetgeen niet zou gebeuren.

'Een aanval op Bosz is dan ook een aanval in het kwadraat op Overmars. De trainer heeft vanaf dag één gepredikt dat hij vertrouwt op de kwaliteiten van de clubleiding. Onder leiding van directeur voetbalzaken Marc Overmars moest een waardige selectie worden samengesteld. Bosz ging aan de slag met het gereedschap, maar een goede mix was geen moment aanwezig', aldus Jansen, die alleen David Neres zag komen in de winterstop. 'Voor de lange termijn een meerwaarde, maar voor het lopende seizoen was alles meegenomen. In plaats van een kwaliteitsinjectie voor het huidige jaar, met een dubbelprogramma op de loer, moest Bosz het met de spelers doen die hij al tot zijn beschikking had. (...) Met dat materiaal zette Ajax ook in 2017 een goede reeks neer. Totdat het dubbele programma zijn tol ging eisen en de alternatieven bovenal een povere indruk maken.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties