Traoré schiet Jong Ajax opnieuw naar de zege

door Finn Dekker 91

Jong Ajax heeft vrijdagavond een overwinning geboekt in de wedstrijd tegen Excelsior. Via Jurgen Ekkelenkamp en twee keer Lassina Traoré werd het net drie maal gevonden. De thuisploeg had veel meer mogelijkheden, maar scoorde slechts één keer. Zodoende zegevierde Mitchell van der Gaag bij terugkomst in het Van Donge & De Roo Stadion.

Met Enric Llansana op de plek van Ryan Gravenberch trok Jong Ajax ten strijde in Rotterdam. Na een ietwat hectische openingsfase opende de Amsterdammers vroeg de score. Ekkelenkamp kreeg bij een corner veel te veel ruimte en maakte daar dankbaar gebruik van: 0-1. Vervolgens gebeurde er heel lang niets tot Traoré voor het doel van Allessandro Damen opdook. De spits kwam bij een voorzet echter net tekort om de voorsprong te verdubbelen.

Richting de rust was het vooral Excelsior dat zich aanvallend liet gelden. De thuisploeg kreeg via Jeffry Fortes twee grote kopkansen, maar gelukkig voor de Amsterdammers gingen beide pogingen over het doel. Tot meer mogelijkheden kwam het niet, mede door alert keeperswerk van Dominik Kotarski. Aan de andere kant moest Traoré enkele minuten later scoren. De Burkinees kwam één-op-één met de doelman, maar schoof de bal naast.

Na rust schoot Excelsior uit de startblokken. Invaller Ahmad Moreira haalde verwoestend uit en raakte de paal. Daarna volgde een reeks kansen voor de Rotterdammers. Jong Ajax bleef desondanks op de been. Sterker nog, het verdubbelde vrij onverdiend de marge. Even werd gedacht aan buitenspel, aangezien de grens zijn vlag omhoog stak, maar de goal van Traoré werd na overleg gewoon geteld. De 'pass' kwam namelijk van het been van een Excelsior-speler.

Maar het werd nog erger voor de thuisploeg. Aanvoerder Sander Fischer kreeg voor protesteren zijn tweede gele kaart en dus moest men met tien verder. Toch werd het 1-2. Na stom balverlies van invaller Quinten Timber kon Rai Vloet de aansluitingstreffer maken. Kotarski was kansloos omdat de bal van richting veranderde via Boy Kemper. Grote illusies had Excelsior echter niet. Traoré maakte op aangeven van Liam van Gelderen vlak daarna zijn tweede en Jong Ajax’ derde.

In de slotfase bleef Excelsior gevaarlijk worden. Maar de thuisploeg bleef kansen om zeep helpen. Dit ook, wederom, door goed werk van Kotarski, die zijn ploeg op een comfortabele voorsprong hield. De wedstrijd eindigde overigens met tien tegen tien, nadat ook Noa Lang zijn tweede gele kaart ontving. Deze rode prent kwam dusdanig laat dat Excelsior niets meer kon uitrichten.