Jong Ajax is niet opgewassen tegen fel FC Groningen en verliest in de Euroborg

door BadembaBarrie 912

Jong Ajax heeft de openingswedstrijd van het seizoen 2023/24 verloren. De ploeg van Dave Vos speelde bij vlagen best goed voetbal in Groningen, maar was uiteindelijk niet opgewassen tegen het felle spel van de plaatselijke FC. In een duel dat in de tweede helft nog kort gestaakt werd, eindigde het in 4-1 voor de thuisploeg.

Dat Groningen niet van plan was om langer dan één seizoen in de Keuken Kampioen Divisie te voetballen bleek vanaf het eerste fluitsignaal. De thuisploeg zette Jong Ajax fel en hoog onder druk en daar hadden de beloften het zeker in de beginfase flink lastig mee. Ze wisten zich nauwelijks raad met de fanatieke Groningers en leverden regelmatig de bal in. Toch bleef de ploeg van Vos ook stoïcijns voetballen en werd zelfs Charlie Setford daarin betrokken. Dat leverde na zeven minuten bijna de 1-0 voor Groningen op, toen de doelman buiten zijn eigen zestien stond bij balverlies. De uiteindelijk doelpoging van Tomas Suslov kon echter lang genoeg worden uitgesteld en was bovendien dusdanig matig dat Setford op tijd terug was in het strafschopgebied om de bal met zijn handen te keren.

Jong Ajax leek vervolgens beter in het spel te komen en claimde via Christian Rasmussen nog tevergeefs een strafschop, maar echt grip op de wedstrijd kregen de beloften niet. De beste kansen waren voor de thuisploeg, die na een kleine twintig minuten op voorsprong had moeten komen. Oud-Ajacied Liam van Gelderen was mee opgekomen en kreeg de bal uit een van richting veranderde voorzet voor zijn voeten op enkele meters van het doel. Setford was er echter als de kippen bij, maakte zich goed groot en wist de poging van zijn oud-ploeggenoot uit zijn doel te houden.

Toch leek het een kwestie van tijd voor Groningen in eigen huis op voorsprong zou komen. Na enkele gevaarlijke momenten uit een actie van Marvin Peersman en een vrije trap van Kevin van Veen, was het Marco Rente die raak kopte. Hij verlengde een hoekschop van Laros Duarte richting de verre hoek en liet Setford als aan de grond genageld staan. Het leek even koren op de Groningse molen te zijn en via Van Veen kreeg de thuisploeg zelfs nog een goede kans op een verdubbeling van de voorsprong. De spits kreeg een lage voorzet echter niet op doel.

Jong Ajax leek blij te mogen zijn met een 1-0 ruststand, maar kreeg vlak voor de pauze toch nog twee aardige mogelijkheden. Aanstichter van het gevaar was tot twee keer toe Gabriël Misehouy. De creatieveling verschafte zichzelf tot twee keer toe op behendige wijze ruimte om het doel onder vuur te nemen. De eerste keer van vlak buiten de zestien, de tweede keer vanuit het strafschopgebied. Geen van beide keren kreeg hij de bal echter tussen de palen, want poging één ging rakelings naast, terwijl poging twee voorlangs suisde.

Die lijn leek Jong Ajax na rust door te trekken, Michael Verrips werd al vroeg in de tweede helft aan het werk gezet, maar tikte een bal goed onder de lat vandaan voor een hoekschop die niets opleverde voor de bezoekers. Aan de overzijde leverde de eerste echte fase van Groningse druk wel een doelpunt op, al had de thuisploeg daar wel een aantal kansen voor nodig. Achtereenvolgens Romano Postema, Suslov en Fofin Turay stelden Setford op de proef, maar de doelman hield zich uitstekend staande en tikte de ballen knap uit de hoek. Nadat Setford ook Peersman uit een hoekschop een goal had ontzegd, wist Postema uite de rebound uiteindelijk wel te scoren en Groningen op 2-0 te zetten.

In de viering van die goal belandde er een plastic bekertje op het veld en dus zag scheidsrechter Martijn Vos zich na enig overleg genoodzaakt om de wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Die onderbreking duurde tien minuten en gaf Jong Ajax in theorie tijd om zich te hergroeperen en de jacht te openen op een aansluitingstreffer. Die jacht leverde, los van een fraaie poging van David Kalokoh die net over ging, weinig op. Groningen bleef de betere ploeg en gooide het duel twintig minuten voor tijd in het slot. Suslov, die het die avond al enkele malen geprobeerd had, maar wiens pogingen te wensen overlieten, had ook nu geen denderend schot in huis. Omdat de bal van richting werd veranderd, was Setford echter wel kansloos, terwijl het leerwerk langs hem in de korte hoek binnenging.

Jong Ajax leek zodoende klaar in de wedstrijd, maar ging desondanks stoïcijns verder met wat het de hele wedstrijd al deed: proberen te voetballen en tot kansen te komen. Dat lukte via uitblinker Misehouy, maar hoewel hij best wat pogingen waagde, kreeg de middenvelder zijn schoten maar niet op doel. Kort voor tijd kreeg Jong Ajax toch nog de eretreffer waar het recht op had. Jaydon Banel kopte een goede lange bal van invaller Julian Brandes terug op Rasmussen, die het leerwerk feilloos met links in de verre hoek schoot.

Genoeg voor een echte terugkeer in de wedstrijd was het echter niet meer. Zoals het de hele wedstrijd eigenlijk al niet genoeg was voor Jong Ajax. De avond werd zelfs nog net iets vervelender voor de beloften, want invaller Johan Hove schoot in de blessuretijd ook nog de vierde Groningse treffer achter Setford, die ondanks enkele uitstekende reddingen niet opgewassen bleek tegen het schotenvuur van de thuisploeg. Zodoende eindigde het duel in 4-1.

Opstelling FC Groningen:

Verrips; Peersman, Rente, Van Gelderen (Blokzijl 76'), Turay; Duarte (Hove 46'), Balker, Bacuna; Suslov, Van Veen, Postema (Irandust 76').

Wissels FC Groningen:

Jurjus, Baron, Hove, Pelupessy, Irandust, Schreuders, Lien, Määttä, Blokzijl, Van Bergen, Oratmangoen, Valente.

Setford; Jermoumi (Sarfo 76'), Vos (Brandes 46'), Gooijer, Martha; Fitz-Jim, Misehouy, Hlynsson (Agougil 46'); Banel, Rasmussen, Kalokoh.

De Graaff, Sarfo, Chourak, Brandes, Chahid, Agougil, Kremers.

1-0 Marco Rente (32')
2-0 Romano Postema (55')
3-0 Tomas Suslov (71')
3-1 Christian Rasmussen (83')
4-1 Johan Hove (90+3')

- Jong Ajax speelt in Groningen in het derde tenue. Zowel het thuis- als het uitshirt vertonen te veel overeenkomsten met het grotendeels witte tenue van de thuisploeg.

Bestel nu het derde shirt van het seizoen 2023/24!