Klaassen en Klaiber maken minuten bij gelijkspel Ajax

door Bart Veenstra 160

Ajax heeft woensdagmiddag een ingelaste oefenwedstrijd tegen AZ met 1-1 gelijkgespeeld. Namens Ajax was Lassina Traoré voor rust al trefzeker. Bij de Amsterdammers maakte verder Davy Klaassen zijn rentree, terwijl Sean Klaiber zijn officieuze debuut kon maken.

Vanwege de interlandperiode moest trainer Erik ten Hag wat schuiven met zijn spelers. Zo stond Noussair Mazraoui opgesteld als centrale verdediger, terwijl Lassina Traoré het op de tien-positie mocht laten zien. Verder kregen talenten als Kenneth Taylor en Devyne Rensch de kans in de basis, terwijl ook David Neres weer eens vanaf de aftrap mocht starten.

Na enkele minuten spelen was de eerste echt goede kans van de wedstrijd voor AZ. Een lange bal van AZ-linksback Juan Castillo - vorig seizoen nog actief bij Jong Ajax - leek een simpele prooi voor Lisandro Martínez, maar de Argentijnse Ajacied verkeek zich op de pass, waarna AZ de kans kreeg om te scoren. Maarten Stekelenburg redde echter knap. Aan de andere kant van het veld was Ajax in diezelfde minuut dichtbij de openingstreffer, ware het niet dat een schot van Klaas-Jan Huntelaar van de lijn werd gehaald.

Klaassen kent prima rentree

Uiteindelijk was het AZ dat op voorsprong kwam. Via een aanval over de rechterkant van de Alkmaarders kwam de bal voor bij de tweede paal. Thijs Oosting kon vrij binnen werken, terwijl doelman Stekelenburg en rechtsback Klaiber het nakijken hadden. Het was de enige fout die Klaiber maakte, want verder zat de rechtsback er bovenop en was hij ook aanvallend zeer aanwezig. De andere nieuweling, Klaassen, viel op door zijn strakke en zuivere passing, terwijl hij ook het tempo in de wedstrijd flink wist te verhogen en constant aanspeelbaar was. Bovendien was de middenvelder na rust de aanvoerder van de Amsterdamse ploeg.

Voor rust kreeg Ajax kansen via Neres, Klaiber en Huntelaar, maar pas in de slotminuut van de eerste helft werd het gelijk. Neres veroverde de bal, bediende Traoré, waarna de Burkinees beheerst wist af te ronden.

De spelers hadden vervolgens hun thee nog niet op of AZ kreeg een dot van een kans op de 1-2. Het wippertje een AZ-aanvaller kon door Mazraoui vlak voor de lijn weggewerkt worden. Daarna waren er volop kansen voor Ajax. Zo had Traoré misschien wel twee keer een penalty moeten krijgen, raakten invaller Zakaria Labyad en Neres beiden de paal en schoot Martínez na een afgeslagen corner over.

Ten Hag gebruikte de tweede helft ook om enkele talentvolle spelers minuten te gunnen. Zo bracht hij Donny Warmerdam, Brian Brobbey, Neraysho Kasanwirjo, Alex Mendez en Max de Waal in de ploeg. Met deze talenten in de ploeg was Ajax in de laatste minuten enkele malen dichtbij de 2-1. Zo kopte Martínez van dichtbij in de handen van AZ-keeper Verhulst, terwijl Klaassen rakelings over schoot.

Opstelling Ajax:

Stekelenburg; Klaiber, Mazraoui (Kasanwirjo 82'), Martínez, Rensch; Klaassen, Taylor (Warmerdam 70'), Traoré (Brobbey 70'); Neres (Mendez 87'), Huntelaar (Labyad 46'), Antony (De Waal 87').

Wissels Ajax:

Reiziger, Kasanwirjo, Warmerdam, De Waal, Mendez, Labyad, Brobbey.

Opstelling AZ:

Verhulst, Druijf, Aboukhlal (Margaret 65'), Castillo, Goudmijn, Letschert, Taabouni, Reijnders, Oosting, Leeuwin, Sedlacek (Gemmel 1').

Wissels AZ:

Reus, Gullit, Gemmel, Velthuis, Franken, Margaret.

0-1 Thijs Oosting (26')
1-1 Lassina Traoré (45')

Denk jij dat het Nederlands elftal met 2-1 wint van Mexico? Zet in en krijg 7,40 keer je inzet terug!

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)