Invallers helpen Jong Ajax aan een punt tegen Roda

door Finn Dekker 100

Jong Ajax heeft vrijdagavond met 2-2 gelijkgespeeld tegen Roda JC. De Amsterdammers hadden aanvankelijk weinig in de melk te brokkelen en kwamen met 2-0 achter. Door een rake strafschop van Neraysho Kasanwirjo werd het uiteindelijk toch nog spannend. Het bleek de ommekeer. Een late goal van Enric Llansana zette de Amsterdammers namelijk in extremis naast de Limburgers.

De wedstrijd kwam langzaam op gang in Kerkrade. Jong Ajax schoot in de eerste helft geen enkele keer op goal. In de openingsfase waagden Naci Ünüvar en Kenneth Taylor nog pogingen, maar beide gevallen gingen ruim over het doel van de thuisploeg heen.

Roda JC deed het wat dat betreft beter. De Limburgers kregen vaker kansen en hadden het meeste balbezit. Patrick Plücke kreeg twee aardige kansen, waarvan de laatste de grootste was. Van dichtbij schoot de Duitser echter recht op doelman Dominik Kotarski af.

De Kroaat hield in de eerste helft niet de nul. Vlak voor rust sloeg Roda JC toe, met een goal van routinier Erik Falkenburg. De spits kreeg de bal van Dylan Vente, nam de bal aan en schoof de bal voor het verstrijken van de eerste helft langs Kotarski.

Na rust verdubbelde de thuisploeg nog binnen het uur de voorsprong. Vente, bij de vorige goal de aangever, was dit keer zelf trefzeker. De huurling van Feyenoord kreeg de bal in de diepte, ontglipte aan Kasanwirjo en won oog-in-oog het duel van Kotarski.

Mitchell van der Gaag nam vervolgens het besluit om drie wissels door te voeren. Terrence Douglas, Llansana en Christian Rasmussen kwamen in ploeg voor Youri Baas, Taylor en Ünüvar. Later werd ook Alex Méndez gebracht, de Amerikaan kwam voor Liam van Gelderen. Dit terwijl Jong Ajax nog altijd niet echt in de buurt was gekomen van een aansluitingstreffer.

Maar in de slotfase werd het toch nog spannend. Dit door een benutte penalty van Kasanwirjo, met nog tien minuten te spelen. Het bleek het startsein van een slotoffensief, een succesvol slotoffensief. Op aangeven van Méndez kopte Llansana uit een corner de gelijkmaker binnen, waardoor Jong Ajax alsnog een punt mee mocht nemen naar Amsterdam.