Frivool Ajax tweede na eerbetoon Nouri

door SJvanveen 448

Ajax heeft zondagmiddag definitief de tweede plek in de Eredivisie veiliggesteld. In de eerste officiële wedstrijd na het bekendmaken van het logo van de Johan Cruijff ArenA, werd in het ‘nieuwe’ stadion AZ verslagen: 3-0.

AZ won dit seizoen nog geen enkele topper en in Amsterdam maakten de Alkmaarders ook weinig aanspraak op de overwinning. In een vol huis speelde Ajax bij vlagen frivool en met zichtbare moed om definitief op de tweede plek te eindigen. In de eerste helft was het achterin nog mondjesmaat open huis, maar echt grote kansen vielen er voor de uitploeg niet te noteren. Aan de overkant was Ajax vaker gevaarlijk, door onder meer een aanwezige Hakim Ziyech, die waarschijnlijk zijn laatste thuiswedstrijd in een Ajax-shirt speelde.

Het hoogtepunt van de eerste helft was bij een 0-0 stand het eerbetoon aan Abdelhak Nouri. In minuut 34 – het rugnummer van Appie – werd er door heel het stadion geklapt en de naam van Nouri gescandeerd. Ook de bank van Ajax stond op en en klapte mee. Alsof het zo moest zijn scoorde vriend Donny van de Beek kort erna de openingstreffer. Matthijs de Ligt stoomde op, gooide de trukendoos open, bediende de middenvelder met een voorzet, waarna Van de Beek de 1-0 scoorde.

Dit was het startsein voor een frivole tweede helft aan Ajax-zijde. De Amsterdammers gooiden alle schroom van zich af en vijf minuten na rust was het na een prachtige aanval 2-0. Ziyech bediende met een streep Klaas-Jan Huntelaar door de lucht, de spits bediende Justin Kluivert in de diepte, die met zijn eerste goal tegen een club uit het linkerrijtje de marge op twee doelpunten bracht.

Ajax was nog niet klaar en met hoogstandjes en fraaie aanvallen reeg men aanval op aanval aaneen. Kluivert raakte de paal en een goal van David Neres werd afgekeurd wegens buitenspel. Ajax speelde wedstrijd rustig uit en zorgde voor een heel fraai slotakkoord, kort nadat Jurgen Ekkelenkamp nog voor de tweede keer officieel minuten mocht maken in de hoofdmacht.

Als een soort afscheidscadeau spleet Ziyech de defensie van AZ uiteen met een fantastische pass, Neres draaide open en schoot verwoestend de bal in de verre kruising. 3-0 bleek ook de eindstand, waardoor Ajax definitief tweede is achter kampioen PSV. Via voorrondes Champions League moet het miljardenbal bereikt worden. Volgende week wordt het seizoen afgesloten uit bij Excelsior.

Opstelling Ajax:
Onana; Mazraoui (87' Ekkelenkamp), De Ligt, Wöber, Tagliafico; Schöne, Ziyech, Van de Beek; Neres (90' Kristensen), Huntelaar (66' Dolberg), Kluivert.
Wissels Ajax:
Lamprou, Kristensen, Bakker, Matusiwa, De Wit, Ekkelenkamp, Dolberg, Sierhuis.

Opstelling AZ:
Bizot; Svensson, Vlaar (78' Van Overeem), Hatzidiakos, Ouwejan (26' Wijndal); Midtsjø, Til, Koopmeiners; Jahanbakhsh, Druijf (64' Bel Hassani), Seuntjens.
Wissels AZ:
Coutinho, Olij, Van Eijden, Van Overeem, Bel Hassani, Van Rhijn, Wijndal.

1-0 Donny van de Beek (38')
2-0 Justin Kluivert (50')
3-0 David Neres (87')

- Jong Ajax-kampioenen Kaj Sierhuis, Dani de Wit, Azor Matusiwa en Mitchel Bakker zitten op de bank.
- Het nieuwe uitshirt van Ajax is vanaf nu officieel verkrijgbaar in de fanshop van Ajax! Ook is de nieuwe trainingslijn gelanceerd.