'Cruijff wilde zijn familie bij zich, dat was het'

door Sam van Raalte 32

'Cruijff wilde zijn familie bij zich, dat was het'

door Sam van Raalte 32

Laatst geüpdatet

Jaap de Groot heeft maandag bij Pauw verteld over de laatste dagen in het leven van Johan Cruijff. 'Ik belde Johan de zondag voor zijn dood op het vaste tijdstip om de column te bespreken. Toen had hij moeite met praten', sprak de chef sport van De Telegraaf bij de talkshow.

De linkerhelft van het lichaam van Cruijff werkte destijds niet goed meer. 'Daarna hebben we dagelijks contact gehad. Het is toen heel snel gegaan', vertelde De Groot. 'Hij heeft het toen laten lopen in de armen van Danny. Hij was er klaar mee. Johan had de eigenschap dat hij snel kon schakelen, ook in het voetbal na een nederlaag. Toen hij van de artsen hoorde dat het niks meer werd, wilde hij zijn familie bij zich en dat was het. Op naar het volgende hoofdstuk, de eeuwigheid.'

Cruijff had de afgelopen jaren regelmatig onenigheid met het huidige bestuur van Barcelona, maar daar is toch nog verzoening in gekomen. 'Vlak voor zijn dood is hij samengekomen met huidige voorzitter om een project op te zetten in Barcelona. Ze gaan allemaal Cruijff Courts neerleggen', aldus De Groot. De acht nog levende (ex-)voorzitters van Barcelona zullen komende zaterdag ter ere van Cruijff naast elkaar gezeten El Clasico aanschouwen.

Johan Cruijff Arena
Volgens De Groot is de familie Cruijff op dit moment niet bezig met de eventuele naamsverandering van de Amsterdam Arena. 'Nee, het verdriet is nog zo intens. De familie is een soort onneembare vesting, heel hecht. Ze hebben de crematie intens met elkaar beleefd. De laatste stap is nu de herdenking bij Barcelona in goede banen te leiden, waarbij Carole Thate als manager dient. De rest is nu totaal niet aan de orde.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.