C1 verslaat Feyenoord, B1 wint bij Volendam

door Floris 66

De C1 van Ajax heeft zaterdagmiddag een belangrijke zege geboekt op koploper Feyenoord C1: 3-2. Door de overwinning is de achterstand op de Rotterdammers nu geslonken tot vier punten. Ook de B1 van Ajax deed goede zaken in de strijd om de landstitel. De Amsterdammers wonnen dankzij een vroege goal van Sven Botman met 0-1 bij FC Volendam. Eerder al gingen de A2 en B2 van Ajax onderuit tegen respectievelijk FC Volendam A1 en AZ B2.

12.00 uur: Ajax A2 – FC Volendam A1 1-5
Ajax A2 is na negentig minuten voetballen met het schaamrood op de kaken van het veld afgestapt na een 1-5 nederlaag. De jonge Amsterdammers begonnen niet onverdienstelijk aan het duel, maar na een halfuur stond het toch 0-1. Dit was tevens de ruststand. Ajax zakte terug na het goede begin en wist nauwelijks kansen te verzorgen.

Ondanks alle goede bedoelingen in de tweede helft, stond het na een uur spelen plotseling 0-3. De van een blessure teruggekeerde Darren Sidoel viel zeer onfortuinlijk in, want direct nadat hij erin kwam, legde hij de bal in het verkeerde netje. Daarna ging het snel. Een kwartier later stond het 0-5; Ajax was nergens te bekennen.

Ramiz Zerrouki kreeg tussendoor nog een kans op de eretreffer, maar ook dat leek lange tijd niet te lukken. Tot de slotminuut. Reda Boultam scoorde namelijk nog een prachtig doelpunt vanaf een meter of dertig.

Opstelling Ajax: Van der Sar; Van Zweeden, Sandler, Leyder (Sidoel 59'), Ooievaar; Bay, Benninga, Flemming (Zerrouki '60); Boultam, El Idrissi (Mettendaf 46') en M. De Wit

14.30 uur: Ajax C1 – Feyenoord C1 3-2
De C1 van Ajax heeft op eigen veld de mini-Klassieker tegen Feyenoord met 3-2 gewonnen. Brayen Brobbey zette de Amsterdammers al snel op 1-0 en had daarna ook een goede kans op de 2-0, maar miste. Vlak erna kwamen de jonge Rotterdammers op gelijke hoogte door een treffer van Splinter de Mooij. Voor rust nog kon Feyenoord op voorsprong komen, maar Ajax-keeper Jord Ruijgrok voorkwam dat met een goede redding.

Na rust was het direct raak voor Ajax C1. Eros Maddy wist de Amsterdammers weer op voorsprong te brengen, maar al snel maakte Quintin Rustveld namens Feyenoord C1 weer gelijk. Ajax bracht vervolgens enkele aanvallende spelers in het veld en ging in de slotfase vol voor de winst. De overwinning zou er uiteindelijk ook komen na een overtreding van Feyenoord in de eigen zestien, wat Ajax een penalty opleverde. Deze werd vervolgens benut door invaller Samir Ben Sallem, waardoor de Amsterdammers met 3-2 wonnen van Feyenoord C1.

Opstelling Ajax: Ruijgrok; Omzigtig, Van Gelderen, Maduro, Aksit; Llansana, Trustfull, Mbinga; Maddy, Brobbey, Zamani

14.30 uur: FC Volendam B1 – Ajax B1 0-1
De B1 van Ajax wist dankzij een heel vroeg doelpunt van Sven Botman te winnen bij FC Volendam. Al na twee minuten wist de verdediger raak te koppen uit een corner. Vlak erna kregen de Volendammers twee goede kansen, maar deze gingen over en naast. In het vervolg van de eerste helft wisten de Amsterdammers te domineren, maar kwam het niet verder dan enkele halve kansen en het doelpunt van Botman.

Na rust kreeg Viktor van der Linde een grote kans, maar hij schoot van dichtbij op de keeper. Vlak erna werd ook een inzet van Justin Kluivert gekeerd en miste Martijn Kaars uit de rebound. Zo’n tien minuten voor tijd kreeg Kluivert nog een grote kans, maar zijn schot spatte uiteen op de paal. Door de 0-1 overwinning doet de B1 goede zaken in de strijd om de lanstitel. Concurrenten PSV B1 en Feyenoord B1 wonnen beiden, waardoor de achterstand op de nummers een en twee respectievelijk vijf en drie punten blijft. De B1 van Ajax heeft wel een duel minder gespeeld.

Opstelling Ajax: Bouman; Ter Heide, Hoogenhout, Botman, Castillo; Lang, Vd Linde, El Azrak; Nunnely, Kaars en Kluivert
Wissels Ajax: Te Duits, Redan, Ekkelenkamp, Antonucci, Kramer en Lopez

0-1 02' Sven Botman