Ajax wint ruim van Koninklijke HFC, razendsnelle hattrick Neres

door Bart Veenstra 242

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen winnend afgesloten. Op Sportpark de Toekomst werd de Koninklijke HFC met 6-0 verslagen. Met een hattrick in vier minuten tijd was David Neres de grote man aan de kant van Ajax.

Erik ten Hag moest het tegen de Koninklijke HFC doen zonder veel van zijn basisspelers. Meerdere spelers hebben of hadden nog interlandverplichtingen. Enkele spelers keerden vrijdag wel terug in training, maar zij waren zaterdagmiddag nog niet van de partij. Zodoende stond er een elftal op het veld met meerdere spelers uit Jong Ajax.

Nadat Ajax in het eerste deel van het duel nog niet echt tot kansen wist te komen, was het na een kleine twintig minuten raak. En op dat moment kon ook het telraam erbij gepakt worden, want in vijf minuten tijd wist Ajax liefst viermaal te scoren. Na een vlot lopende aanval, waarbij Kian Fitz-Jim, Zakaria Labyad en Naci Ünüvar betrokken waren, was het David Neres die bij de tweede paal kon binnen tikken.

De Braziliaan was twee minuten later opnieuw trefzeker. Na slordig uitverdedigen bij Koninklijke HFC wist Labyad te bal te veroveren. Op aangeven van Danilo Pereira was het vervolgens zijn landgenoot die opnieuw wist te scoren. En dat deed hij een minuut later, na een een-tweetje met Labyad, opnieuw op fraaie wijze. Ook de 4-0 van Ajax was een doelpunt om over naar huis te schrijven. Ajax combineerde er heerlijk op los, waarna Kenneth Taylor uiteindelijk via de rebound wist te scoren.

In de twintig minuten daarna tot de rust bleef Ajax de betere partij en het was vooral Danilo Pereira die op zoek was naar zijn doelpunt. De spits, die vorig seizoen nog op huurbasis bij FC Twente speelde, vond vlak voor rust dan eindelijk het net. Op aangeven van Fitz-Jim, die als centrale middenvelder uitstekend speelde, wist de Braziliaanse spits zijn doelpuntje mee te pikken.

Veel nieuwe namen in na rust, eerste minuten Gorter

Ten Hag bracht na de rust nog meer nieuwe namen in. Ten opzichte van de eerste helft bleven alleen Enric Llansana en Taylor staan. Onder meer de van Go Ahead Eagles overgekomen Jay Gorter maakte zijn eerste minuten, terwijl Ten Hag ook meerdere spelers uit Jong Ajax mee liet spelen. Eén van hen was Kristian Hlynsson. De IJslandse middenvelder, die vaak wordt vergeleken met Kevin de Bruyne, maakte zo’n vijf minuten na rust met een rake kopbal – uit een voorzet van Amourricho Van Axel Dongen - de 6-0.

In het restant van de tweede helft bleef Ajax de bovenliggende partij, maar echt grote kansen bleven uit. De Amsterdammers hadden het meeste balbezit en speelden vooral op de helft van de bezoekers, maar een opening werd maar moeilijk gevonden. Een keer bereikte Youri Regeer Ar’jany Martha, maar laatstgenoemde wist de kans niet te benutten.

Ajax gaat zich nu opmaken voor het trainingskamp in De Lutte. De Amsterdammers vertrekken aankomende maandag naar het oosten van het land. Spelers als Perr Schuurs, Devyne Rensch, Jurgen Ekkelenkamp, Kjell Scherpen en aanvoerder Dusan Tadic zijn daar weer bij. De eerstvolgende oefenwedstrijd is aankomende dinsdag. Dan is Quick’20 uit Oldenzaal de tegenstander.