Ajax wint met ruime cijfers van Heerenveen bij rentree Klaassen

door Gino Haverkamp 791

Ajax heeft goede zaken gedaan in de strijd om de landstitel. Mede-koploper sc Heerenveen werd met 5-1 opzij gezet dankzij onder meer twee goals van Dusan Tadic. Davy Klaassen scoorde bij zijn rentree in het shirt van Ajax, terwijl ook Antony en Mohammed Kudus raak schoten.

Het duel begon voortvarend voor de thuisploeg, die aantrad met David Neres, Klaassen, Kudus en Lassina Traoré in de basis, want na amper vier minuten spelen was het al raak via Tadic. De Serviër kreeg de bal links in het strafschoppen gebied in de voeten, sneed naar binnen en krulde vervolgens het leer prachtig langs doelman Erwin Mulder.

In de twintig minuten na de openingstreffer gebeurde er niet bijzonder veel in de Johan Cruijff ArenA. Ajax nam het initiatief, combineerde veel, maar kon geen grote kansen creëren. Het had een handsbal van sc Heerenveen-verdediger Sherel Floranus nodig om tot het volgende schot te komen. Daar ging overigens wel veel twijfel aan vooraf bij de arbitrage, want de VAR durfde niet met zekerheid te stellen dat Floranus een voorzet van Tadic met de elleboog afketste. Björn Kuipers vond van wel, gaf een strafschop aan de Amsterdammers en Tadic maakte zijn tweede doelpunt van de middag.

De 3-0 liet niet lang op zich wachten. Ajax bleef door combineren en dat werd uiteindelijk beloond door Kudus. Omsingeld door tal van sc Heerenveen-verdedigers kreeg hij de bal aangespeeld van Ryan Gravenberch om vrijwel direct te schieten. Mulder kon niet op tijd antwoorden en kon de bal alleen nog maar uit het doel vissen. Met een 3-0 tussenstand doken beide ploegen de rust in.

Ajax houdt in na de pauze

Na rust veranderde het spelbeeld niet al te veel. De uitploeg ging niet voor de pot hangen, Ajax zocht de weg naar voren en deelde nog wat speldenprikjes uit. Een vroege goal leverde dat echter niet op.

Ajax kakte rond de zestigste minuut wat in, ook al kwam er met Antony en debutant Sean Klaiber vers bloed binnen de ploeg, en liet de tegenstander steeds meer komen. Uiteindelijk strafte spits Henk Veerman dat af in de 66e minuut door optimaal te profiteren van ruimtes die de Ajacieden lieten liggen.

Het dreigde nog even spannend te worden door de goal van Veerman, maar die spanning werd door sc Heerenveen zelf teniet gedaan doordat Traoré bij een corner werd neergehaald in het penaltygebied. Scheidsrechter Kuipers vond het een strafschop en die werd vrolijk verzilverd door Klaassen, die zondag zijn rentree maakte bij Ajax.

Ten Hag gunt wisselspelers minuten

Na de 4-1 leek sc Heerenveen het ook wel te geloven. De Friezen zetten de druk er niet meer op en Ajax combineerde rustig door in de hoop nog een goal erin te prikken. Erik ten Hag leek de slotfase van de wedstrijd vooral te benutten om nog wat spelers speeltijd te gunnen. Zo kwamen Lisandro Martínez, Klaas-Jan Huntelaar en Quincy Promes binnen de lijnen.

De wedstrijd leek uit te doven, maar dat leken Kudus en Antony geen goed idee. Eerstgenoemde stuurde de Braziliaan diep, waarna Antony naar binnen sneed om vervolgens middels een heupschot doelman Mulder te verschalken.

Dat bleek Ajax’ laatste wapenfeit van de dag te zijn. Na drie minuten vond de scheidsrechter het welletjes en floot hij af. Ajax wint met 5-1 en sluit het weekend af als koploper, mits PSV niet wint op bezoek bij PEC Zwolle.

14.30 uur | Ajax - sc Heerenveen (5-1)

Opstelling Ajax

Onana; Mazraoui (Klaiber 61'), Schuurs, Blind (Martínez 82'), Tagliafico; Kudus, Gravenberch, Klaassen; Neres (Promes 79'), Tadic (Antony 61'); Traoré (Huntelaar 82').

Wissels Ajax

Stekelenburg, Scherpen; Klaiber, Álvarez, Martínez, Ekkelenkamp, Promes, Antony, Huntelaar

Opstelling sc Heerenveen

Mulder; Floranus, Bochniewicz, Van Hecke, Dresevic, Woudenberg; Kongolo; Batista Meier (Nygren 46'), Joey Veerman, Van Bergen; Henk Veerman.

Wissels sc Heerenveen

Kroesen, Bekkema, Fernandez, Dewaele, Hajal, Llanez, Nygren, Driouech.

5-1 Antony (87')

- Davy Klaassen kan zijn rentree maken als Ajacied. Begin oktober kwam de middenvelder voor elf miljoen euro over van Werder Bremen. Zijn laatste wedstrijd in het wit-rood-wit was de Europa League-finale tegen Manchester United, op 24 mei 2017.