Ajax herstelt zich tegen Paderborn van minder oefenduel met Quick'20

door Bart Veenstra 304

Ajax heeft een oefenduel met SC Paderborn met duidelijke cijfers gewonnen. De Amsterdammers hebben zich zodoende weten te herstellen van de teleurstellend verlopen oefenwedstrijd tegen Quick’20. In een oefenduel waarin Ten Hag veel van zijn spelers minuten kon geven, won Ajax met 4-1.

Trainer Erik ten Hag, die tijdens de wedstrijd overigens duidelijk te horen was met zijn coaching, gaf voorafgaand aan het duel aan dat hij zowel aanvallend als verdedigend verbetering wil zien. De oefenmeester wil dat zijn ploeg in aanvallend opzicht beter druk zet en bovendien met meer bezetting in de zestien van de tegenstander komt. Verdedigend wilde Ten Hag vooral zien dat de restverdediging, die hij tegen Quick’20 nog ‘vreselijk slecht’ noemde, beter zou zijn.

Enkele van die facetten waren duidelijk beter. Zo gaf Ajax in beide helften eigenlijk nauwelijks kansen weg en wisten de verdedigers balverlies van middenvelders op te ruimen. Zo verloor Mohammed Kudus na te lang twijfelen de bal, waarna Perr Schuurs wist te voorkomen dat Paderborn tot een gevaarlijke kans kwam.

Tadic toont met assists zijn waarde

In aanvallend opzicht bleek het hoge druk zetten te werken. Dat was al direct te zien bij het openingsdoelpunt. Ajax veroverde de bal hoog op de helft van de tegenstander, waarna Dusan Tadic met een bekeken balletje Sébastien Haller wist te bereiken. De spits schoot vervolgens koelbloedig raak.

Later in de eerste helft was Tadic opnieuw betrokken bij een doelpunt. Nadat de Serviër de bal ontving van doelman Jay Gorter – die de gehele wedstrijd speelde en daarmee Remko Pasveer op de bank hield - wist hij de diepgaande Kudus te bereiken. De Ghanees beloonde zijn uitstekende loopactie met een doelpunt, al werd de bal vlak voor de lijn nog wel aangeraakt door Paderborn-verdediger Jamilu Collins.

Veel nieuwe namen na rust

Na rust stuurde Ten Hag veel nieuwe namen het veld in, maar ook de ‘wissels’ van Ajax hadden het betere van het spel. Meerdere jonge spelers van Ajax lieten enkele mooie dingen zien. Zo was de talentvolle Christian Rasmussen twee keer gevaarlijk met een voorzet, terwijl Kian Fitz-Jim enkele keren kon zorgen voor een mooie opening.

Zo’n kwartier na rust was het Danilo Pereira die voor misschien wel de mooiste treffer van de middag zorgde. De Braziliaan ontving op de rand van het zestienmetergebied de bal, draaide weg en krulde de bal vervolgens op prachtige wijze in de kruising. Heel lang kon Ajax niet genieten van de marge van drie, want een kleine tien minuten later deed Paderborn iets terug uit een corner. Uwe Hünemeier kopte, nadat hij Lisandro Magallán te slim af was, raak.

Een kwartier voor tijd had Danilo opnieuw zijn aandeel in een Ajax-treffer. De Braziliaan ontving de bal van Jurgen Ekkelenkamp in het zestienmetergebied van Paderborn en werd vervolgens door twee man onderuitgehaald. Een penalty was het gevolg en die werd door Zakaria Labyad, zij het in twee instanties, binnen geschoten.

Na de zege op Paderborn zit het trainingskamp van Ajax in De Lutte erop. De Amsterdammers trainen de komende periode in Amsterdam, waarna men op 25 juli aan het trainingskamp in Oostenrijk begint. Voor die tijd oefent Ajax nog tegen RSC Anderlecht (16 juli) en Bayern München (24 juli).

Opstelling Ajax 1e helft:

Gorter; Mazraoui, Schuurs, Magallán, Baas; Jensen, Taylor, Kudus; Neres, Haller, Tadić.

Opstelling Ajax 2e helft:

Gorter, Regeer, Schuurs, Magallán (Hillen 75'), Salah-Eddine; Fitz-Jim, Labyad, Ekkelenkamp; Martha, Danilo, Rasmussen.

1-0 Sébastien Haller (16')
2-0 Jamilu Collines (e.d.) (37')
3-0 Danilo Pereira (57')
3-1 Uwe Hünemeier (66')
4-1 Zakaria Labyad (78')

- Bookmakers zien Engeland als lichte favoriet voor EK-finale tegen Italië. Op wie zet jij je geld in?