Ajax gemakkelijk en ruim langs FC Emmen

door Thijs Zwagerman 337

Ajax heeft in het Eredivisie-duel met FC Emmen overtuigend afgerekend met de Drentse promovendus. Aan de hand van Hakim Ziyech liepen de Amsterdammers uit naar een ruime overwinning, terwijl Erik ten Hag zelfs de gelegenheid had om nog wat vaste basiskrachten rust te geven.

Voor aanvang van de wedstrijd wijzigde Ajax-trainer Erik ten Hag zijn ploeg al op twee plaatsen. Noussair Mazraoui en Lasse Schöne kregen rust, waardoor Rasmus Kristensen en Carel Eiting in de basis stonden. Met het jeugdige tweetal in de ploeg deelde Ajax vroeg in de wedstrijd wat speldenprikjes uit, zonder heel erg gevaarlijk te zijn. Toch was het Hakim Ziyech die de Amsterdammers nog binnen tien minuten op voorsprong bracht. Balverlies van Emmen-verdediger Siekman werd door de Marokkaan genadeloos afgestraft. Nadat hij door Klaas-Jan Huntelaar was weggestoken, trok Ziyech naar binnen en schoot hij vol overtuiging de 1-0 tegen de touwen.

Hierna leek FC Emmen rijp voor de slacht, maar nadat Ajax via Huntelaar, Frenkie de Jong en Daley Blind kansen op de 2-0 liet liggen, kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd. Een schotje van Pedersen en een van richting veranderde afstandsknal eindigden echter allebei in de veilige handen van André Onana. Vervolgens was het Ajax dat de controle weer overnam en heer en meester was in de eigen Johan Cruijff ArenA.

Het overduidelijke Amsterdamse overwicht werd ruim vijf minuten voor rust ook uitgedrukt in de score. Waar Ziyech uit een mooie voorzet van Dusan Tadic eerst nog op de paal kopte, toonde Huntelaar vervolgens aan nog steeds over een dodelijk killersinstinct te beschikken. De 35-jarige sloeg toe in de rebound en bracht Ajax zo alsnog op een dikverdiende en comfortabele 2-0 voorsprong.

Na de rust begon Ajax ietwat slordig en kreeg Emmen lucht om te voetballen. Lang duurde dit overigens niet, want na een aantal keer nonchalant balverlies te hebben geleden, herpakte Ajax zich. Huntelaar drukte dit direct uit in de score en bezorgde Ajax bijna op het uur met een mooie kopbal het derde doelpunt van de avond. De aanvalsleider kopte binnen uit een afgemeten voorzet van Eiting, die de routinier in de eerste helft een soortgelijke kans bood, maar Huntelaar toen recht op de keeper zag koppen.

De derde treffer bood Ten Hag ook direct gelegenheid om twee van zijn beoogde basisspelers voor het treffen met Dinamo Kiev nog wat rust te geven. Huntelaar en De Jong werden vervangen door Kaj Sierhuis en Mazraoui en met dat tweetal in het elftal prikte Ajax er al snel nog een doelpunt bij. Een schot van Ziyech werd door twee Emmen-verdedigers getoucheerd en belandde zo voor de voeten van Tadic. De Serviër stond door de tussenkomst van twee tegenstanders inmiddels voor een leeg doel en bracht Ajax dan ook vrij eenvoudig op 4-0.

Nadat ook smaakmaker Ziyech werd vervangen (Dennis Johnsen kwam voor hem in de ploeg) maakte Ajax het verschil in cijfers nog groter. Na een fraaie combinatie tussen Donny van de Beek en Tadic, was het Emmen-middenvelder Bijl die de bal in eigen doel gleed.

Niet veel later blies scheidsrechter Nijhuis voor het laatst op zijn fluitje. Ajax kende zodoende een uitstekende generale voor de Champions League-play off tegen Dinamo Kiev. Aanstaande woensdag wacht het duel met de Oekraïense topclub met als inzet kwalificatie voor het miljardenbal.

Opstelling Ajax: Onana; Kristensen, De Ligt, Blind, Tagliafico; Eiting, De Jong (65' Mazraoui), Van de Beek; Ziyech (78' Johnsen), Huntelaar (65' Sierhuis), Tadic.
Wissels Ajax: Lamprou, Wöber, Mazraoui, Labyad, Schöne, Schuurs, De Wit, Sierhuis, Johnsen.

Opstelling FC Emmen: Scherpen; Klok, Veendorp, Siekman, Cavlan; Slagveer (78' Bos), Chacon, Bijl, Marinus (46' Gronsveld); Pedersen (46' Arias), Jansen.
Wissels FC Emmen: Ben Moussa, Telgenkamp, Gronsveld, Van der Vlag, Bos, Peters, Suliman, Arias.

1-0 Hakim Ziyech (8')
2-0 Klaas-Jan Huntelaar (38')
3-0 Klaas-Jan Huntelaar (59')
4-0 Dusan Tadic (71')