Van Praag: 'Champions League-plan UEFA aan verandering onderhevig'

door BartVeenstra 7

Van Praag: 'Champions League-plan UEFA aan verandering onderhevig'

door BartVeenstra 7

Laatst geüpdatet

Voormalig Ajax-voorzitter Michael van Praag heeft in de Ajax Life Podcast benadrukt dat de plannen van de UEFA over het veranderen van de Champions League-opzet nog lang niet definitief zijn. 'Het is nog wel degelijk aan verandering onderhevig', zegt de UEFA-bestuurder.

Elke vier jaar worden er nieuwe afspraken gemaakt over de Europese clubtoernooien. De plannen tot 2024 staan vast en tot die tijd zal er dan ook niets veranderen, zegt Van Praag. Er zijn clubs die uit de Champions League willen stappen en een eigen Europese competitie willen beginnen. 'De club die daarin vooroploopt is Real Madrid. Die club vindt de Champions League maar niets', aldus Van Praag.

En dat heeft alles met geld te maken. Real Madrid wil graag meer geld verdienen. In 2015 besloot men bij de UEFA al dat de complete top-vier van de vijf grootste competities mag meedoen aan de Champions League. Zodoende steeg het totale budget van de Europese competities van 2,3 naar zo'n 3,5 tot 3,8 miljard euro. 'We dachten: van deze discussie zijn we voorlopig verlost.'

'UEFA kijkt naar kampioenschap, maar ook naar coëfficiënt'

De UEFA is tegen gesloten competities, zoals de veel benoemde Super League. Alleen al omdat er dankzij de Europese competities veel geld gaat naar andere clubs, die niet eens meedoen aan de Europese toernooien. Zo krijgt elke club in Nederland uit solidariteit een bedrag overgemaakt. 'Dat is belangrijk voor de opleiding en de ontwikkeling van de competities', aldus de UEFA-bestuurder.

De plannen van de UEFA zijn inmiddels bekend. Het aantal deelnemers gaat van 32 naar 36 clubs en de poulefase zoals we die nu kennen, verdwijnt. Iedere deelnemende club speelt tien wedstrijden, waarvoor eerst geloot wordt. 'Wat betreft Ajax: zij spelen meer Europese wedstrijden als ze zich kwalificeren. De UEFA kijkt naar een kampioenschap, maar ook naar het coëfficiënt van de afgelopen tien jaar, meen ik.'

'Plan UEFA aan verandering onderhevig'

Na die poulefase volgt een knock-outfase. Van Praag hoopt dat de Europese competities interessanter worden. Wel weet hij dat er nog wat tegenstand is wat betreft de plannen van de UEFA. 'Er kan nog van alles gebeuren. Het is nog een plan. De Nederlandse clubs en de KNVB plus de andere bonden kunnen hun ideeën geven. Het plan is nog wel degelijk aan verandering onderhevig', zegt van Praag.

Tot slot: hoe denkt Ajax over de plannen van de UEFA? 'Ajax en de KNVB staan in grote lijnen achter het plan. De KNVB heeft zelfs meegedacht aan dit model. Maar: men is het nog niet eens over de verdeling van het geld. Dat wordt nog een hard robbertje over gevochten.'

Denk jij dat Ajax met 2-0 wint van Lille OSC en dus doorgaat in de Europa League? Zet in en krijg 7,55 keer je inzet terug!

Bron Ajax Life

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties