Schöne: 'Schmeichel niet geholpen met drie missers'

door Bart Veenstra 11

Ajax-middenvelder Lasse Schöne baalt ontzettend dat zijn land Denemarken is uitgeschakeld op het WK. De Denen speelden in de achtste finales tegen Kroatië en omdat het na 120 minuten spelen nog altijd 1-1 stond, moesten er penalty's genomen worden. Kroatië won, mede dankzij een misser van Schöne.

'Helemaal leeg van binnen', zegt Schöne in gesprek met de NOS. ''Dit is volgens mij de eerste in achttien, negentien wedstrijden die we verliezen… Ik denk dat wij het fantastisch gedaan hebben. Dit doet pijn, heel erg pijn. Maar gelukkig zijn we er als team en ik ben ervan overtuigd dat we hier beter uit komen.'

Schöne kwam direct na rust het veld in bij de Denen en dat zorgde voor een verandering in het spelbeeld. 'Ik vond hen de eerste helft beter, we hadden moeite met het positiespel. Maar in de tweede helft en de verlenging deden we het beter en waren we de betere ploeg. Hele grote kansen hebben we niet gecreëerd, maar goed. Onze keeper pakt in die verlenging nog een penalty fantastisch.'

De Deense goalie Kasper Schmeichel pakte in de strafschoppenreeks nog eens twee strafschoppen, maar de Denen zelf wisten liefst drie strafschoppen niet te scoren. 'Dat is niet goed genoeg. Penalty's moeten erin. Ik heb er aardig wat genomen bij Ajax en had ook een plan. Ik wilde de keeper de andere hoek opsturen, maar hij pakte 'm goed. Of het was slecht ingeschoten... Maar drie uit vijf is te veel in zo'n situatie. We hebben een heel goede keeper, maar we hebben hem niet geholpen met drie missers', is Schöne schuldbewust. Toch weet hij het gesprek nog enigszins positief af te sluiten. 'Uiteindelijk kunnen we wel trots zijn op wat we bereikt hebben, maar nu overheerst de teleurstelling. En dat duurt nog wel even.'