'Beursgang allerbeste wat Ajax is overkomen'

door Bart Veenstra 8

'Beursgang allerbeste wat Ajax is overkomen'

door Bart Veenstra 8

Laatst geüpdatet

Vertrekkend financieel directeur Jeroen Slop vindt de beursgang van Ajax het 'allerbeste' wat de club is overkomen. Sinds Ajax op de beurs zit, is hier geregeld kritiek op geweest. Zo zou het voor de vereniging alleen maar een last zijn, zo schreef Johan Cruijff eens. Slop vertelt in een afscheidsinterview met De Telegraaf dat de beursgang juist positief is geweest voor Ajax.

'Een half jaar voor mijn aantreden in 1998 is Ajax naar de beurs gegaan. En dat is, los van de sportieve successen, het allerbeste dat de club is overkomen. Dat zeg ik uit de grond van mijn hart', is Slop stellig, waarna hij uitlegt waarom de beursgang zo goed is geweest voor Ajax. 'Geen enkele bank verstrekt een lening aan een voetbalclub. En wij kregen 53 miljoen euro ter beschikking voor diepte-investeringen in deelnemingen, de scouting, de jeugdopleiding en wat al niet meer. Het heeft de afgelopen twintig jaar een veelvoud aan euro’s opgeleverd. En we hebben vier keer dividend uitgekeerd. Of we in 2019 voor de vijfde keer uitkeren? Daar kan ik niets over zeggen. Je ziet wel dat Ajax van een emotieaandeel voor fans een serieus aandeel voor beleggers is geworden.'

Na het afgelopen succesvolle seizoen - waarin Ajax de dubbel won, de halve finale van de Champions League haalde en Frenkie de Jong voor minimaal 75 miljoen euro werd verkocht - is de verwachting dat de cijfers door het dak gaan. Op 1 januari werd al een halfjaaromzet van meer dan honderd miljoen euro gemeld. 'In 2017 presenteerde ik een record nettowinst van 49,5 miljoen euro, terwijl mijn recordverlies dateert van 2010: 22,8 miljoen euro. Dat is nogal een bandbreedte. Toch stond ik beide keren niet met het water in mijn handen. Je ziet zulke cijfers aankomen. En tijdens de presentatie zit je alweer volledig in de cijfers van het seizoen erop, is er al geanticipeerd op de winst of het verlies.'

Slop vertrekt per 1 juli bij Ajax, waarna hij aan de slag gaat als commissaris bij de KNVB. Susan Lenderink werd door Ajax eerder al aangesteld als de nieuwe financieel directeur.

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.