Overmars haalt goede spelers, maar balans is zoek

BartVeenstra, 10-11-2016 om 08:30, 43564 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Het seizoen is inmiddels ruim vier maanden onderweg, waardoor het tijd is om de aankopen, huurlingen en transfervrij binnen gehaalde spelers eens te beoordelen. Liefst zes nieuwe spelers werden aangetrokken door directeur spelersbeleid Marc Overmars. Bovendien stroomden er dit seizoen ook al flink wat spelers door vanuit de jeugd en Jong Ajax. Ajax Showtime brengt, net als vorig seizoen, een overzicht.

Mateo Cassierra (5,5 miljoen euro): +/-
Nog voor het vertrek van Arek Milik naar Napoli wist Ajax op 17 juni Mateo Cassierra (19) te contracteren. Het had er daardoor toen al veel van weg dat de aanvaller niet werd gehaald als spits nummer één. Tot op heden kwam de Colombiaan mondjesmaat in actie namens het eerste elftal van de club en in de meeste gevallen dat hij speelde, kwam hij in actie als linksbuiten. De enige keer dat Cassierra in de Eredivisie als centrumspits stond opgesteld, was tegen Sparta Rotterdam en direct was hij trefzeker.

Verder speelt Cassierra zijn wedstrijden voornamelijk bij Jong Ajax. In dat elftal staat hij wél in de punt van de aanval en scoort hij aan de lopende band. In vier wedstrijden wist hij namens het beloftenteam tot nu toe vijfmaal te scoren. Bovendien werd Cassierra opgesteld als spits in de bekerwedstrijd tegen Kozakken Boys en prompt scoorde hij twee treffers. Dankzij een excellerende Kasper Dolberg heeft de Colombiaan echter nog geen basisplek weten te veroveren in het eerste elftal, waardoor Ajax nu een bankzitter heeft die afgelopen zomer 5,5 miljoen euro heeft gekost.

Davinson Sánchez (5 miljoen euro): +
Cassierra's landgenoot Davinson Sánchez (20) wist in de korte tijd dat hij bij Ajax speelt wel direct te overtuigen. Door zijn deelname aan de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse versie van de Champions League, sloot de verdediger pas laat aan in Amsterdam. Desondanks duurde het niet lang tot de Colombiaan een basisplaats veroverde bij Ajax. In de uitwedstrijd bij Go Ahead Eagles (0-3) had Sánchez het nog lastig en werd hij in de rust met een gele kaart op zak uit voorzorg gewisseld. Later zou hij in een interview ook aangeven dat de scheidsrechters in Nederland een stuk sneller fluiten dan hij gewend was in Colombia.

Dat Sánchez een snelle leerling is, bleek wel uit het gegeven dat hij in de wedstrijden daarna slechts één gele kaart (uit bij AZ) pakte. Ook het publiek is razend enthousiast over de nieuweling. De verdediger wordt geroemd vanwege zijn hardheid in de duels en zijn geweldige tackles. Een mooi voorbeeld daarvan was te zien in de wedstrijd tegen FC Utrecht, waar hij Ajax-huurling Richaïro Zivkovic met een sliding ternauwernood wist af te stoppen. Tenslotte, en ook niet geheel onbelangrijk, is Sánchez voetballend steeds beter aan het worden. De verdediger weet steeds vaker de vrije man te vinden en schuift steeds vaker als centrale verdediger het middenveld in. Dat meerdere analisten Sánchez inmiddels linken met een potentiële transfer naar de Europese top is dan ook meer dan terecht, al is het voor Ajax te hopen dat dit nog wel even op zich laat wachten.

Heiko Westermann (transfervrij): -
In de zomer van 2015 werd John Heitinga binnengehaald als de ervaren speler die Ajax nodig zou hebben. De ras-Ajacied bleek helaas niet fit genoeg en besloot al snel zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Een jaar later, in de zomer van 2016, werd Heiko Westermann om een vergelijkbare reden aangetrokken. De Duitser kwam transfervrij over van Real Betis Sevilla en met zijn ervaring in het Duitse topvoetbal en het Duitse nationale elftal (27 interlands) leek Ajax dit keer wel beet te moeten hebben.

Niets blijkt zo'n vier maanden later minder waar. De mandekker zakte tijdens zijn debuut in de uitwedstrijd tegen PAOK Saloniki (1-2 winst) flink door het ijs en de supporters zagen al snel een zondebok in de Duitser. Voetballend is Westermann niet bijzonder, maar ook qua snelheid en timing laat het vooralsnog te wensen over. Een week geleden speelde Westermann met Jong Ajax tegen VVV-Venlo en ook in die wedstrijd ging het faliekant mis met hem. Toegegeven, in de bekerwedstrijd tegen Willem II (5-0) speelde hij prima en ook in enkele andere duels met Jong Ajax liet hij een redelijke indruk achter, maar voor iemand met zijn staat van dienst had menig Ajax-supporter meer mogen verwachten. 

Hakim Ziyech (11 miljoen euro): +
In de meeste gevallen zijn paniekaankopen nou niet bepaald de meest succesvolle transfers in de voetballerij. Hakim Ziyech, die pas op 30 augustus werd gecontracteerd, lijkt een uitzondering op de regel te zijn. Bij Ajax zegt men dat het al langer bezig was met de Marokkaans international, maar het is geen toeval dat er na het debacle in de Champions League play-offs tegen FK Rostov actie werd ondernomen. Voor een bedrag van elf miljoen euro werd de middenvelder vlak voor het sluiten van de transfermarkt overgenomen van FC Twente.

Een hoog bedrag, dat zeker, maar als Ziyech zo doorgaat, maakt Ajax gewoon winst wanneer het hem doorverkoopt. Om hem te laten wennen aan zijn nieuwe club stelde trainer Bosz hem in eerste instantie op als rechtsbuiten. Helemaal lekker liep dat niet, maar toen Ajax in de beker tegen Willem II aantrad, kreeg en greep Ziyech zijn kans op het middenveld. Mede dankzij Ziyech is het spel van Ajax een stuk aantrekkelijker dan vorig seizoen en ook qua statistieken doet Ziyech het geweldig. In totaal scoorde hij, in zestien duels, al vijf doelpunten en leverde hij acht assists voor Ajax. Voor Ajax inmiddels reden om openlijk toe te geven dat Ziyech nooit was gehaald als er niet van Rostov was verloren. Ieder nadeel...

Tim Krul (gehuurd van Newcastle United, bedrag onbekend): -
Vrijwel direct na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona klopte Ajax in Engeland aan bij Newcastle United. De Amsterdamse club kreeg het voor elkaar om de ervaren Tim Krul voor een seizoen te huren. Er was, of eigenlijk is, echter één maar. De Hagenaar kampt met een knieblessure en was bij aankomst in Amsterdam dus nog niet fit. In eerste instantie zou Krul eind september speelklaar zijn, maar intussen is het november en het debuut van de goalie laat nog altijd op zich wachten.

Bosz gaf al enkele malen aan dat Krul eerst in Jong Ajax moet keepen alvorens hij in aanmerking komt voor een plek onder de lat bij het eerste elftal. Op een trainingspartij tegen Ajax A1 na heeft de keeper nog altijd geen wedstrijd gekeept voor het beloftenteam. Uiteraard kan Krul er zelf weinig aan doen, maar vooralsnog heeft Ajax nog niets aan hem gehad. Bovendien doet André Onana het op dit moment prima, waardoor Krul straks ook nog te maken krijgt met behoorlijke concurrentie. Vooralsnog is het een minnetje, maar als Krul gaat keepen en zijn ware kwaliteiten gaat vertonen, zou het nog altijd een plusje kunnen worden.

Bertrand Traoré (gehuurd van Chelsea, 2 miljoen euro): +/-
Bertrand Traoré werd gehaald als opvolger van de naar Napoli vertrokken Arek Milik en begon dan ook in de spits bij Ajax. De huurling van Chelsea verhuisde echter al snel naar de rechterkant, omdat Dolberg in de spits een betere optie bleek. Bovendien deed Traoré het, zeker in zijn eerste wedstrijden, als rechtsbuiten niet onaardig. De Burkinees beschikt over een geweldige techniek, waarmee hij zonder moeite zijn tegenstanders weet te passeren.

Toch is er de laatste tijd steeds meer kritiek op de aanvaller. De prestaties van Traoré zijn namelijk niet constant, maar toch mag hij blijven staan. Het verhaal gaat meteen de ronde dat Bosz hem 'moet' opstellen, hetgeen ook Anwar El Ghazi heilig van overtuigd was. Het leverde hem een schorsing bij Ajax op, waardoor Traoré voorlopig wel de beste optie als rechtsbuiten lijkt. De dingen die hij goed doet, leiden doorgaans meteen tot gevaar, maar een aanvaller die in zeventien optredens vier keer scoort en vier assists levert, moet beter. Kijkend naar de kwaliteiten die Traoré heeft, staat het vast dat het beter kan en eigenlijk ook beter moet.

Overgeheveld uit de jeugd:
Trainer Bosz gebruikte dit seizoen ook al enkele spelers die afkomstig zijn uit de jeugdopleiding van Ajax dan wel Jong Ajax. Liefst zeven talenten maakten dit seizoen al hun officiële debuut in de hoofdmacht van Ajax. Drie (André Onana, Frenkie de Jong en Kasper Dolberg) hiervan zijn aankopen, terwijl de vier (Matthijs de Ligt, Abdelhak Nouri, Carel Eiting en Pelle Clement) andere spelers jarenlang deel uitmaakten van de jeugdopleiding van de Amsterdamse club.

Door het vertrek van Cillessen en de nog niet geheel herstelde Krul staat Onana voorlopig nog onder de lat bij Ajax. De Kameroener doet dat naar behoren, al maakt hij af en toe nog weleens fouten uit slordigheid. Toch lijkt de oud-keeper van FC Barcelona voor de komende jaren de vaste doelman te zijn bij Ajax. Wat betreft Dolberg kunnen we kort zijn; de Deen verrast vriend en vijand als spits van Ajax. Hij is balvast, draait snel weg bij zijn tegenstanders, is goed in de kaats, kan koppen en is technisch zeer vaardig. Het lijkt erop dat Ajax eindelijk zijn spits gevonden heeft, al is het de vraag hoe lang hij te behouden blijft, mits hij zo doorgaat.

Kijken we naar De Jong, De Ligt, Nouri, Eiting en Clement, dan zien we dat dit vijftal dit seizoen vooral furore maakt in Jong Ajax. Met name in de thuiswedstrijden legt het elftal van trainer Marcel Keizer uitstekende wedstrijden op de mat. Tot nu toe maakte alleen Nouri zijn Eredivisie-debuut, maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat ook de andere vier dit seizoen nog debuteren in de Eredivisie. Vooralsnog moeten ze het doen met minuten in het bekertoernooi, maar in de speeltijd die zij kregen, deden ze dat niet onaardig. Zo waren zowel De Ligt als Clement direct trefzeker tijdens hun officiële debuut in Ajax 1. Overmars haalde voor de jeugdopleiding verder nog enkele talenten van buitenaf, die vooral bij Ajax B1 spelen. Zij maken vooralsnog een aardige indruk, al raakte Milan Horvath reeds geblesseerd.

Conclusie:
Met Westermann als enige 'miskoop' uit de afgelopen transferperiode heeft directeur spelersbeleid Overmars vooralsnog een prima zomer achter de rug. Sánchez en Ziyech blijken vooralsnog schoten in de roos, terwijl ook Traoré het voordeel van de twijfel nog geniet. Voor de toekomst lijkt Cassierra een prima spits voor Ajax te zijn en, mits fit, kan Krul nog altijd van toegevoegde waarde zijn voor Ajax in dit seizoen.

Wat betreft het aantal doorgestroomde talenten dit seizoen vanuit de jeugd en Jong Ajax kunnen de Amsterdammers ook erg tevreden zijn. Onana en Dolberg, beiden aankopen uit 2015, zijn inmiddels basisspelers geworden en doen het zoals gezegd geweldig. Daarnaast rammelen de talenten uit de jeugdopleiding flink op de deur bij Bosz, waardoor de trainer een luxeprobleem heeft.

En dat laatste kan weleens problematisch worden wanneer spelers, zoals Anwar El Ghazi en Nemanja Gudelj, in opstand komen. Aan Overmars de taak om dit straks in de winterstop te gaan managen. Bovendien beschikt Bosz in zijn selectie over een overtal aan middenvelders, maar heeft het met Amin Younes bijvoorbeeld maar één echte linksbuiten. Ook in dat opzicht is er dringend meer balans nodig. 

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: bveenstra@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
3*stars*3
Ik hou niet wekelijks de statistieken bij maar Ziyech betrokken bij 13 goals in 16 duels, is gewoon bizar.
Zeker als je bedenkt dat meesta Ajax aankopen eerst lange tijd moeten wennen en dat de dure aankopen, moeite hebben met druk.
Laatste dure aankopen die zo goed begonnen waren Duarez en Klaas.

Cassierra heeft pech dat Dolberg zich stormachtig ontwikkeld maar ik zie ook potentie in hem.
1 -1
Pettersson1963
Heb je ook weer wat geleerd als aanhanger van Jonk. Wat je niet in huis hebt moet je kopen!
0 -3
godezonensuper
Ow want Jonk wilde dat Ajax nooit meer spelers zou kopen?
1 0
ram
Overmars koopt redelijk in en verkoopt redelijk. Contractmanagement doet hij goed.

Maar het belangrijkste is het neerzetten van gebalanceerde sterke selectie en daar is Marc nog nooit in geslaagd. En dus scoort hij in mijn ogen een onvoldoende.
0 -2
AjaxPassion
Conclusie: Overmars is een prima onderhandelaar, maar moet ver weg blijven van voetbalinhoudelijke zaken, Ajax' speelwijze/tactiek, scouting, en het verdere beleid om Ajax voetbaltechnisch vorm te geven.
1 0
AdK
Dat is niet eens zo héél van de waarheid denk ik!
0 0
AjaxPassion
Helaas wel, want Overmars is gewoon Ajax' technisch directeur (of hoe dat ook moge heten in de nieuwe structuur). Overmars wordt nu op de been gehouden door een coach (en assistent) met verstand van zaken en een aardig scoutingsnetwerk (die hij in het verleden veel teveel genegeerd heeft).
1 0
AdK
We bedoelden hetzelfde ;-)
0 0
Cruyffie
Kleine aanvulling. Je zegt: 'Zo waren zowel de Lgt ald Clement direct trefzeker tijdens hun debuut in Ajax 1'.

Aanvulling: ook Nouri was ditect trefzeker tijdens zijn debuut ;)
0 0
AFCA1312
Ziyech is overduidelijk een broodnodige aankoop gebleken. We misten gewoon zijn kwaliteit op het middenveld. En natuurlijk de hunkering naar creativieit was gewoon enorm groot.

Traoré begon fantastisch tegen Rostov, en die paar wedstrijden erna leek hij een verademing ten op zichte van El Ghazi. Maar ook hij kende daarna een mindere periode. Tegen Celta was hij weer aardig.

Sánchez is een geweldige aankoop. Vanaf dag 1 al overtuigd van zijn klasse. Wat een beer die gozer. Een echte killer in de achterhoede.

Cassierra kan aardig voetballen, maar moet nog wennen hier. Ik zie ook wel een bepaalde kwaliteit bij hem.


De rest te weinig in actie gezien. Westermann beoordeel ik niet op basis van PAOK-uit.
5 0
Minsc
Sanchez goed gescout.
Ziyech een jaar te laat gekocht (ik weet het: beter laat dan nooit).
Cassierra voor 5 miljoen halen lijkt mij een blunder, laat bij Jong Ajax nog niet zien dat hij een topper wordt.
Westermann en Krul: prutswerk van Overmars.Traoré twijfelgevalletje.
Geen geld uitgegeven voor een linksback en vervangers voor de vleugelaanvallers, conclusie: niet goed gedaan, Marc.
3 -5
AIR-S
Sorry, maar had jij verwacht dat Onana het zo goed zou doen? Als Krul niet gehaald zou zijn dan was dat een erg groot risico. Dat hij pech heeft met zijn herstel kan niemand wat aan doen.

Cassierra speelt prima in Jong. Een jong iemand uit een ander continent afschrijven na een half jaar voetbal? Hij heeft duidelijk talent....
1 0
Koenniiee
Ik heb zeker wat commentaar gehad op Marc Overmars afgelopen jaren, wat misschien alsnog wel terecht is geweest, maar ik denk toch dat een hoofdtrainer tegenwoordig heel veel vingers in de pap heeft. Wat betreft onze nieuwe Colombianen denk ik niet dat Bosz daar iets mee te maken heeft. Maar wat betreft Ziyech, zeker wel.

Zo'n type speler zal onder Frank de Boer echt niet gekomen zijn. Daar geloof ik absoluut niet in. Als je types als Dijks, Gudelj, Van der Hoorn, maar ook Bazoer en Tete doorschuift dan maak je een keuze voor een bepaalde voetbalstijl/type spelers. Natuurlijk is ook Younes gehaald, maar over het algemeen was het degelijkheid, verdedigende kwaliteiten eerst. Frank's goed recht, niet mijn voorkeur. En of Overmars daar een stem in had? Ja zeker wel. Dus ook 'schuld'.

Nu staat Bosz aan het roer. We hoeven nu echt niet meer te verwachten dat een (type) Dijks terug komt naar ons Ajax. Of dat we een Gudelj gaan halen om ons middenveld mee te versterken. Balans is zeker belangrijk. Maar de keuze voor voetballende kwaliteiten - vind ik persoonlijk - heel waardevol als je de ambitie hebt om ooit nog verder te komen in Europees toernooi. Dan kunnen we eerder genoemde types niet gebruiken, tenzij deze (top!?) verdedigende kwaliteiten waardig zijn aan de voetballende kwaliteiten.

Kortom, Overmars, laat Bosz zijn stempel op het aankoopbeleid maar drukken. Ik kan niet genoeg Ziyech's en Traoré's zien. Combineer dat met onze technisch kwalitatieve jeugd en wat sterke defensieve jongens als Sanchez en De Ligt en ik geloof in iets moois!
6 -2
AjaxPassion
Maar dat kan toch niet? Dé technische man uit het TH moet aangestuurd worden door een passant. Overmars is gewoon niet geschikt als TD.
0 0
V12
De balans is zoek omdat we persé spelers moetsen halen van iedereen. Het valt overigens ook wel mee. Op het middenveld kotsen we momenteel Gudelj uit (en dat is mooi) maar daarna valt het allemaal wel mee. Nouri en vd Beek zijn twee serieuze kandidaten maar spelen heus nog niet elke wedstrijd een goede partij in het eerste. Het is helemaal niet erg dat zij nog even moeten wachten. Die hoeven nog geen basisplaats. Bazoer is in principe je eerste reserve op het middenveld. Ook niets mis mee, hij is 19. Dus ik zie het probleem niet zo. Het is alleen dat de reserves van nu eerst basisspelers waren. Daarvoor zijn ze nu echter niet meer goed genoeg. Onder meer doordat er echt versterkingen zijn gehaald (zoals de bedoeling is). Het niveau gaat omhoog, haak je dan niet meer aan dan val je af. Zo is sport. Als Ajax dat niet doet dan haken we zelf af. Dus niet zo janken omdat jongens geen kans krijgen of niet spelen omdat er goeie andere spelers staan. Gewoon zorgen dat je beter wordt. We hebben nooit teveel goede spelers. Daar nu een probleem van maken slaat helemaal nergens op. Bovendien is een selectie geen stabiel geheel dus onbalans is er altijd wel. Los je het links op dan valt er rechts weer een gaatje en dan opeens is er onderin weer van alles loos. We hebben een mooie basiself en genoeg talent op de bank. Heerlijk toch!
2 -1
AbdelhakNouri22
Cassierra is wel een + en Traoré daarentegen tot nu toe een -. Heeft weinig goede wedstrijden gespeeld.
1 -6
Minsc
Cassierra laat tot nu toe nog helemaal niets zien, waarom is dat nou een ? Denk eerder dat het 5 miljoen weggegooid is, slechte aankoop en dus duidelijk weer een - voor Marc Overmars.
0 0
Koenniiee
En wat vind jij belangrijk? Veel mensen zien niet dat hij regelmatig twee tegenstanders bezig houdt (staat vaak dubbele dekking op) en dat er daarom elders ruimtes liggen waar Ajax gebruik van kan maken. Dubbele dekking staat er niet op El Ghazi hoor. En btw, zijn verdedigende work-rate is dik in orde. Er zijn spelers die verdedigend de kantjes er vanaf lopen en die hebben nog niet eens bij Chelsea gespeeld.
0 0
JohnDylan
Voor de interland break speelde Traoré gewoon goed. Sinds die break is hij matig maar wel belangrijk geweest.
1 0
preme
De balans is zoek omdat de speelwijze onder Bosz is veranderd, mede op voordracht van de beleidsbepalers die boven Bosz zitten. Als alle spelers die er al zaten konden laten zien in het systeem van Bosz net zo mee te kunnen als bij De Boer was dat niet het geval. Die kans is ze nu wel geboden.

Het ligt dus niet alleen aan Overmars zelf.
0 0
A Cohen
Mogelijk komt er in Ajax-1 MEER balans met Veltman op de bank en Tete in zijn plaats.
Veltman was gisterenavond ook weer een drama.
Weer een gele kaart in een wedstrijd, daar grossiert hij in.
Domme en risicovolle sliding wat een overtreding werd binnen de 16.
Geluk dat scheidsrechter het er buiten beoordeelde want het was 100% strafschop.
De 1-1 van België omdat hij zich omkeerde en de bal via zijn lichaam in het net verdween.

Dat laatste kan een keer gebeuren maaarrrrr de 1-1 van AZ ook via Veltman en dat gebeurd wel meer.

Vraag: Wat zien Bosz en Blind in Veltman wat ik of wij niet zien ?
1 -2
wladimir
Kapitaal.
0 0
V12
Ik zou altijd Veltman opstellen ipv Tete. Tete heeft dit jaar nog niet zijn niveau van vorig jaar gehaald. Dan bedoel ik dat verdedigend. Aanvallend kun je Tete en Veltman bijna niet vergelijken, er zijn op dat vlak een paar lichtjaren verschil tussen deze spelers. Tete is aanvallend heel beperkt. Veltman daarentegen wordt steeds beter, houdt de bal korter bij zich, heeft een uitstekende crospass (ook met links) en weet Troaré vaak op een goede manier aan te spelen. Teté kan dat allemaal niet. Als je dan 60 tot 70% van de tijd balbezit hebt dan speel je dus 60 tot 70% van de tijd met 10 man. Dat is niet echt handig.
3 0
Lazell
Tete op de helft van zijn niveau van vorig jaar is verdedigend ALS BACK nog steeds beter dan Veltman op topniveau. Veltman is zo zwak in de 1 op 1, heeft geen snelheid/wendbaarheid, dus als de tegenstander ook maar een klein beetje er voorbij is, is het hopeloos voor Veltman. Aangezien die op 2m dekt is dat nogal regelmatig het geval. Tete trekt even een dikke sprint, zet zijn hele (sterke) lichaam in het duel of vliegt erin met zijn karatetackles. Probeer Tete maar eens helemaal achter je te laten dat hij zich niet meer terug kan knokken, dat zijn er maar weinig gegeven. Tete is een back waarbij de tegenstander na 60 minuten gefrustreerd raakt omdat het lijkt alsof die er geen klote meer van kan.

Crosspass vanaf de backpositie, naar wie dan? Hoezo Traore aanspelen, die wil hem altijd in de voeten. Dat aanspelen kan Tete ook. Backs moeten ook niet goede passers zijn. Opbouw komt vanaf het middenveld en niet van de backs. Tete moet de bal inleveren bij de middenvelders en als Traore naar binnen komt moet Tete er overheen voor afleiding of om een voorzet te geven. Het enige aanvallende wat Tete moet kunnen is hard rennen naar de juiste positie en een voorzet geven. Daarin is Veltman niet aantoonbaar beter dan Tete.

Veltman de bal korter bij zich houdt zal dan wel, alleen hij doet nooit wat goeds met de bal. Hij kan dan aanvallend beter zijn dan Tete, maar dat zijn geen lichtjaren. Ik zelf zou het eerder als een onbelangrijk verschil omschrijven, omdat je er toch geen winst op haalt. Vind het dan ook een misvatting dat Veltman aanvallend goed is.

Tete vs. Veltman op verdedigend vlak: Tete
Tete vs. Veltman op aanvallend vlak: Gelijk
Tete vs. Veltman potentieel: Tete.
1 -2
JohnDylan
Ajax zal verdedigend meer individuele klasse hebben met Tete maar ik zie niet in hoe de balans er daardoor beter op wordt. Ajax heeft juist een aanvallend ingesteld back nodig die, net als Sinkgraven op links, de gehele flank kan bespelen. Van mij mag Ajax in de komende twee transferperiodes zowel Veltman als Tete verkopen en iemand als Foket of Diks aantrekken. In de speelstijl van Bosz is het noodzakelijk dat op zowel links als rechts echte wingbacks staan.
1 0
JohnDylan
Overmars was in zijn eerste jaren als technisch directeur vooral de klusjesman van De Boer. Zo wilde De Boer dat Vd Hoorn zou komen terwijl Jonk en Bergkamp liever Van Dijk wilde halen. Ook wilde De Boer dat Viergever erbij zou komen terwijl Jonk vond dat Denswil een kans moest krijgen. Meer recentelijk wilde De Boer per se dat Gudelj erbij zou komen terwijl hij al de beschikking had over Klaassen en Bazoer. Ik hoop dat het transferbeleid van afgelopen zomer met onder andere Ziyech, Sánchez en Cassierra de nieuwe standaard wordt want dan zou Overmars het goed doen als technisch directeur. Hij moet alleen nog wel veel van de puin die hij samen met De Boer heeft gemaakt ruimen.
4 -1
AjaxPassion
Wat een bullshit. Bij het TH was er altijd sprake van een stemming (meeste stemmen gelden) het ligt dus niet alleen aan de Boer dat de selectie in zo'n belabberde staat is. Dus ook Overmars, Bergkamp (en vd Sar?) zijn hiervoor verantwoordelijk.
0 0
DappreStryder
Ook al heb jij gelijk en stelde Overmars zich op als de loopjongen van De Boer, dan nog is hij verantwoordelijk voor die aankopen. Hij is technisch directeur. Overmars is eindverantwoordelijk en wordt beoordeeld op onder andere de prestaties van de aankopen. Als die niet renderen, moeten wij daar Overmars op aanspreken. Bijvoorbeeld met Van der Hoorn versus Van Dijk, Overmars had daar ook zelf voor Van Dijk kunnen gaan... Hoe dan ook, er zit duidelijk een stijgende lijn in. De aankopen van vorige zomer (Milik, Younes, Gudelj en Dijks) deden het vorig seizoen relatief goed. Helaas loopt het dit seizoen beduidend minder bij de overgebleven 3, maar we hebben gezien dat zij het niveau aan konden en hun geld waard waren. Dat het nu niet lukt, kunnen we Overmars dus niet verwijten. De aankopen van afgelopen zomer lijken ook beter dan de aankopen van de zomer ervoor, maar de kosten waren ook flink hoger. Voor die transfersommen horen wij ook directe versterkingen te krijgen. Jammer dat het qua ervaring toevoegen niet echt gelukt is, maar Ajax is een opleidingsclub. Ervaring erbij halen van goed niveau is mooi, maar hoort eigenlijk niet bij onze club. Het werkt in ieder geval haast nooit... Hopelijk vertrekt er komende winterstop nog wat aan middenvelders en komt er minimaal een goede buitenspeler en linksback voor terug. Dan zitten we goed voor de tweede helft.
1 0
wladimir
Frank de Boer wilde vooral Nederlandse (blanke) jongens, valt je dit op?

Bosz wilde Traoré en de publieke opinie Ziyech. Dat die dude uit Groningen twee jongens in Colombia ophaalt is misschien de verdienste van Overmars, omdat hij hem heeft aangesteld. Zijn publieke optreden zijn waardeloos en heeft een beperkt netwerk.
0 -2
Chesterson93
Heeeeeeeel scherp.
0 0
AjaxPassion
Allemaal onzin. De Boer wilde Traore ook halen, maar Chelsea werkte toen nog niet mee. En ze waren al voor de komst van Hans Veltmate bezig met Sanchez.
0 0
Lazell
Overmars heeft nog nooit een selectie samengesteld die compleet is of in balans. Gebrek aan creativiteit, gebrek aan power op het middenveld, geen beul van een CV (veltman-riedewald), geen aanvallende backs, geen spits, geen 2e linksbuiten.

Het eerste wat Overmars hoort te doen is kijken wat voor team hij heeft, wat hij mist en wat hij moet aankopen? Dat je dan een incomplete selectie hebt, jaar op jaar, kan ik maar niet begrijpen. We hebben nu geen backup linksbuiten, geen aanvallende backs en als toegegeven paniekaankoop Ziyech niet was gekomen, hadden we ook nog gebrek aan creativiteit.
3 0
AjaxPassion
100% mee eens. Overmars is ongeschikt.
0 0
Lazell
Fijn dat je het met me eens bent, maar onze conclusie is wel anders. Ik zie overal technisch directeuren fouten maken. PSV heeft te weinig kwalitatieve buitenspelers en te weinig scorend vermogen op het middenveld. Soms weet je ook niet wat nodig is of pakken dingen anders uit dan gepland (Traoré werd gehaald als spits, als Dolberg niet zo goed was hadden we nu een probleem).

Over het algemeen doet hij het redelijk. Niet geweldig, maar ook niet triest. Hij maakt fouten, maar heeft ook een paar geweldige deals gemaakt. Overmars heeft bewezen zich te kunnen ontwikkelen als TD, dus ik gun hem nog wel een jaartje extra om zich nogmaals te bewijzen.
1 0
chrisjuhhh
Dit doet een trainer toch ?
Die stelt een team op en Overmars toch niet ?
0 -1
Lazell
Overmars zijn taak is te zorgen dat de selectie van de jeugdteams, jong Ajax en Ajax1 goed zijn. Die bepaald welke spelers bij Ajax onder contract staan. De trainer kiest uit die spelersgroep zijn selectie, maar welke groep spelers dat in eerste instantie zijn heeft bij Ajax de trainer (een passant) niets over te zeggen.

Overmars heeft in al die jaren het nooit voor elkaar gekregen dat de trainer uit een complete spelersgroep kon kiezen (juiste spelers dus niet 10 middenvelders en 1 linksbuiten, juiste type spelers die elkaar aanvullen, hoe goed zijn de spelers tov Ajax kwaliteit) . Er missen altijd wel 1 of meerdere factoren in de selectie (zie mn eerste post). Hoewel het beter gaat, blijf ik hem dit kwalijk nemen.
1 0
AjaxPassion
Dit hadden ook mijn woorden kunnen zijn.
0 0
Lazell
Raar he. Bij Ajax is een duidelijke voetbalfilosofie die Overmars zelf heeft uitgevoerd op het veld. Dan moet je toch weten wat nodig is, zou je zeggen.
0 0
Willem Alexander
Wat ben ik toch nog steeds blij dat Ziyech gekomen is.
3 0
DaenerysTargaryen
Hij maakt ons eigenhandig kampioen.. By far de beste speler in de ed.
0 0
mistermiyagi
Cassierra is ook nog super jong (half jaar ouder als zijn directe concurrent), in de schaduw van een geweldige Dolberg ontwikkeld Cassierra zich uitstekend.

Ajax moet wat gaan doen aan het middenveld, verhuren, verkopen..
Er zijn te veel spelers die kwaliteit hebben.

Een Frenkie en Donny zouden veeel meer kunnen leren dan 2 a 3 invalbeurten en wat bekerwedstrijdjes.

Gudelj vertrekt sowieso of geen last meer van.

Bazoer misschien ook, niet de speler voor Bosz!?#

Dan houden wij over, Ziyech, Schone, Nouri, Riedewald en Klaassen (bij grote nood heb je een Eiting altijd achter de hand eenTraore zal ook goed op 10 passen)
2 0
Johnnie
Is het niet al wat vroeg om een rapport uit te brengen over de aankopen van de zomer? Lijkt mij meer iets voor de winterstop of aan het einde van het seizoen.
0 0
chrisjuhhh
Die zullen ze vast wel hebben neem ik aan , maar maken ze ook echt niet bekend nu .
0 0
chrisjuhhh
Als je een goed team wil opbouwen zou je ergens moeten beginnen .
Cruijff , van Gaal moesten ook ergens beginnen om daar te komen waar ze toen kwamen .
Geef Bosz ook zijn tijd en dat wordt beloond , want ieder weet wat er aan komt toch ?
Deze tijden is gebaseerd op haast snel sneller snelst , zonder enige fundering .
2 0
FlyingDutchMan
Inderdaad, men is goed bezig. Ja het kan nog veel beter, maar het gaat de positieve kant op!
1 0