Huurlingen: Zivkovic bloeit op, Muric baalt

FinnDekker, 28-09-2016 om 16:00, 31893 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

De competitie is inmiddels een aantal weken onderweg. Helaas niet zonder de nodige teleurstellingen, maar het seizoen kent ook al een aantal mooie momenten. Dit geldt echter niet alleen voor de Ajacieden, maar ook voor het grote aantal talentvolle huurlingen, dat zich elders probeert te ontwikkelen. Voor sommigen een laatste kans om zich aan trainer Peter Bosz te bewijzen. Voor anderen een mogelijkheid om te ruiken aan het hoogste niveau.

Ajax wist deze zomer zeven spelers tijdelijk te slijten aan andere clubs. Vorig jaar waren dit er acht, waarvan er drie opnieuw zijn uitgeleend. Daarnaast is er dit jaar, in tegenstelling tot andere jaren, verder gekeken dan de Nederlandse grenzen. Ajax Showtime maakte een overzicht van de uitgeleende Ajacieden in spe.

Zakaria El Azzouzi (2020)
De spits wordt opnieuw uitgeleend dit seizoen. Ditmaal is Sparta zijn tijdelijke werkgever, waar hij onder de bezielende leiding van trainer Alex Pastoor valt. De trainer sprak al het nodige vertrouwen uit in zijn jonge aanvaller en juist dat heeft de twintigjarige goaltjesdief nodig, zo gaf hij al aan. 'Deze trainer is in mij blijven geloven en daar ben ik hem dankbaar voor', aldus El Azzouzi na zijn eerste treffer voor Sparta tegen FC Groningen.

Inmiddels staat de aanvaller na zeven wedstrijden in de Eredivisie op twee doelpunten en een assist. Sparta scoorde dit seizoen slechts negen keer, waaruit blijkt dat Azzouzi bij een op de drie goals betrokken was. Geen slecht gemiddelde voor een spits, die zich op zijn plek lijkt te voelen in Rotterdam. Gezien de hevige concurrentie in de aanval van Ajax lijkt deze deal daarom vooralsnog goed uit te pakken. Als hij de voorkeur blijft krijgen van Pastoor, zal dit seizoen moeten blijken of hij ook nog eens de concurrentiestrijd in Amsterdam aan kan gaan.

Queensy Menig (2019)
De vleugelaanvaller is begonnen aan zijn tweede seizoen voor PEC Zwolle. Helaas voor Menig is hij minder onomstreden dan vorig jaar. De rechtspoot had aan het begin van het seizoen telkens een basisplaats, maar werd geslachtofferd na een slechte start van de ploeg van Ron Jans, die met slechts twee punten onderaan de ranglijst bungelt. In het onderlinge duel met Ajax mocht de rappe nummer elf wel weer starten. 

Menig werd daarnaast op verschillende posities geposteerd. De linksbuiten van origine speelde zowel op het middenveld als in de aanval. Ook hier kreeg Menig verschillende plekken aangewezen, waardoor het lastig is om in een fijne flow te komen. Dit vertaalt zich vervolgens naar zijn inbreng. De 21-jarige Amsterdammer wist namelijk nog maar één treffer te maken, waarmee de buitenspeler nog geen goed vervolg wist te geven aan zijn eerste seizoen in Zwolle.

Django Warmerdam (2018)
Menig is echter niet de enige Ajacied die tijdelijk in Zwolle wordt gestald. Ook Warmerdam mag zich, na twee seizoenen Jupiler League-voetbal met Jong Ajax, in de Eredivisie gaan meten met de besten van Nederland. Dit gaat vooralsnog niet voortvarend. De mandekker raakte in de voorbereiding geblesseerd aan de buitenband van zijn knie, waardoor hij nog weinig in actie kwam.

In de minuten die Warmerdam maakte, speelde hij tegen zijn officiële werkgever. In de ArenA kwam de verdediger in het veld bij een stand van 5-1 voor de Amsterdammers. Na zijn entree werd er vervolgens niet meer gescoord. Jans koos in zes van de acht duels voor exact dezelfde namen in de achterste linie. Warmerdam zal dus hard moeten werken, wil hij zich in de basis spelen.  

Richaïro Zivkovic (2019)
Na een slechte periode bij Willem II, een prima tweede seizoenshelft in Jong Ajax, een sterke voorbereiding met het eerste en het vertrek van Arek Milik, leek Zivkovic dit jaar te gaan voor zijn kans in de hoofdmacht van Ajax. Toch werd er besloten om de spits opnieuw uit te lenen. Een plek in de aanval bij Utrecht naast Sebastien Haller zou de ultieme leeromgeving zijn voor de centrumaanvaller, die in 2014 overkwam van Groningen.

Een prima keuze voor beide partijen, blijkt uit de statistieken. Zivkovic speelde namelijk zes wedstrijden, waarin hij vier keer trefzeker was. De getergde aanvaller lijkt daarmee op te bloeien in de Domstad. Iets wat broodnodig was, aldus hijzelf. 'Of het gaat iets worden dit seizoen, of ik blijf stilstaan in mijn ontwikkeling. Het moet er nu wel van komen, dat durf ik best te zeggen', klinkt het vastberaden.

Leeroy Owusu (2019)
Het nieuwe seizoen begon uitstekend voor de twintigjarige Owusu. De rechtsback kreeg op Woudestein gelijk een basisplaats in de eerste wedstrijd tegen FC Twente, waarin de Ajacied zijn trainer direct terugbetaalde met een goal. Een mooi begin van een goed seizoen, zou je denken, maar niks blijkt minder waar.

Owusu speelde namelijk tot dusver geen enkele keer meer in de Eredivisie na zijn debuut. Khalid Karami, tevens rechtsback, krijgt de voorkeur van Mitchell van der Gaag, die zijn huurling wel inzette in de KNVB Beker. Twee keer negentig minuten spelen is niet onaardig, maar het zal niet de seizoenstart zijn geweest waar zowel Owusu als Ajax op gehoopt hadden. 

Indy Groothuizen (2018)
De meest opvallende naam in dit rijtje is die van Groothuizen. Zijn werkgever is misschien nog opvallender, namelijk het Deense FC Nordsjælland. Een club waar hij geen last heeft van de hevige concurrentie in Amsterdam. Met Andre Onana, Tim Krul, Diederik Boer, Norbert Alblas en Peter Leeuwenburgh heeft Ajax vijf keepers voor twee teams, waardoor de kans op speeltijd gering werd.

Deze speeltijd krijgt Groothuizen wel bij de huidige nummer elf van de Superliga. Door het uitvallen van eerste doelman Runar Alex Runarsson, kan de twintigjarige Alkmaarder zich in de kijker spelen. Dit doet de huurling vooralsnog niet zonder succes. Tijdens zijn invalbeurt hield hij zijn doel schoon. Iets wat hem ook lukte in zijn tweede duel, waarin de basisdebutant een penalty stopte. De vraag is of hij zijn basisplaats behoudt als Runarsson weer fit is.

Robert Muric (2018)
De rechtsbuiten floreerde vorig seizoen meermaals in Jong Ajax, maar zag een extra seizoen in de Jupiler League niet zitten. Trainer Peter Bosz gaf de twintigjarige linkspoot in de voorbereiding nog een aantal kansen, om Muric vervolgens niet op te nemen in de selectie toen het er echt om ging. Een verhuurperiode lijkt nu de laatste poging van de Kroaat om zich te bewijzen.

Pescara, dat uitkomt in de Italiaanse Serie A, biedt hem hiervoor een podium. Althans, dat is wat er werd beloofd toen hij een deal met optie tot koop sloot met de Italianen. De buitenspeler krijgt echter ook bij Pescara geen kans om te schitteren. Muric moet het voorlopig doen met een plek op de bank en een optreden in de Primavera B. Niet echt iets waar Peter Bosz van zal gaan twijfelen. 

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
Ewald
Muric was toch verhuurt met een optie tot koop?
0 0
afcajacied00
Muric je kan het!!!
0 0
JQ452
Was wel te verwachten bij Muric. Als je iemand aan Pescara verhuurd kun je hem net zo goed gelijk afschrijven, absoluut geen club waar je kan laten zien wat je kunt.
1 -1
JohnDylan
Pescara is juist een club die jonge talenten een kans geeft in de Serie A.
0 0
Sistoazonto
Dan zegt het des te meer denk ik..
0 0
afcajacied00
Pescara= nooit meer aan uitlenen
0 0
Persian07
Heel simpel, heeft zeker kwaliteiten, maar mist essentiele kwaliteiten zoals explosiviteit, wat heel belangrijk is wanneer je in de voorhoede staat!!
1 -1
atalantanio
Welke optredens maakt Muric in de Serie B dan? Dat snap ik niet helemaal. Bij een andere club dan Pescara? Er speelt helemaal geen tweede team van een Serie A club in de Serie B.
1 0
Jayq
Primavera B is wat anders dan de Serie B
Het is als de beloftecompetitie die er tot voor kort in Nederland was (voordat de Jong elftallen in de 1ste, 2de en 3de divisie werden opgenomen)

http://www.transfermarkt.nl/campionato-primavera-
girone-b/startseite/wettbewerb/ITJ2
0 -1
atalantanio
Er stond eerst Serie B in het artikel.
1 0
AJAXAFC1
Primavera b is de jeugdcompetitie in Italië
1 0
Hwb
In het stukje wordt Muric zowel linkspoot als rechtspoot genoemd.
1 -1
MosesD
Nee, niet zowel links- als rechtspoot. Wel linkspoot en rechtsbuiten. ;-)
0 0
Hwb
Het is aangepast. Nu staat er buitenspeler ipv rechtspoot in de tweede alinea.
0 0
Lazell
En Menig een rechtspoot. Dacht altijd dat ie links was.
0 0
trodat4030
T is echt een rechtspoot, al jaren..
1 0
Frankkie
Hier uit blijkt maar weer hoe het kan lopen in de voetballerij.
Muric, groot talent niet bij het eerste. Gek gemaakt door de media, gek gemaakt door speler makelaars, gek gemaakt door supporters en geen geduld hebben.
Voor je het weet is je carriere over en is je toekomst weg.
Hopen dat Nouri en consorten zich niet gek laten maken door dit soort domme acties en gewoon geduld blijven houden.

Daarom toch wel respect voor Zivkovic.
Die jongen heeft zicht niet gek laten maken, en pakt toch overal zijn kansjes!
3 -3
Ferd
ja, pakt overal zijn kansjes, zoals bij Ajax 1, Willem II en Jong Oranje door te laat te komen etc.
0 0
Leprechaun
Pfff die Muric. Was altijd groot fan van hem, maar dit gaat nergens meer over. Niet in Jong Ajax willen spelen en dan vervolgens bij Pescara(!) in het tweede staan.

Die jonge gasten moeten eens wat meer geduld leren opbrengen en wat meer zelfreflectie hebben.
0 -1
ntdune
Vooral nu El Ghazi in een flinke dip zit.
1 0