NB: 'Bouwen op Sinkgraven nu groot risico'

JesseTH, 03-02-2019 om 13:10, 13596 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-uitshirt 2020-2021!

Na iedere wedstrijd die Ajax speelt, valt er weer genoeg na te bespreken. Mooie doelpunten, vervelende momenten, vreugde en verdriet. Ajax Showtime kijkt iedere week met één van de redacteuren terug op de wedstrijd én wekelijkse actualiteiten in de Nabeschouwing. Vandaag: de wederopstanding tegen VVV-Venlo. Ditmaal met hoofdredacteur Bart Veenstra. Lees hier zijn blik op de wedstrijd en praat mee!

Stelling: de overwinning op VVV-Venlo zegt niets over het eventuele herstel na de Klassieker.
'Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ze hebben laten zien dat ze het er niet bij laten zitten. Weliswaar maakt één zwaluw nog geen zomer, maar het begin van het herstel is er. De lange termijn zal moeten uitwijzen of ze ook echt hersteld zijn. VVV-Venlo is niet de beste ploeg uit de Eredivisie, maar ze staan toch gedeeld zevende en dat is een paar plaatsen hoger dan sc Heerenveen. Het is voor die gasten gewoon lekker dat ze hebben gewonnen. Als je dan ook nog uitloopt naar 6-0, dan is dat goed voor het vertrouwen en het doelsaldo.'

Wat vond jij van Ajax’ verdedigende organisatie? VVV-Venlo leek in de eerste helft enkele mogelijkheden te krijgen om Ajax écht pijn te doen.
'Er waren inderdaad één of twee grote momenten. Grot kreeg ruimte op de helft van Ajax, net als Mlapa. Er waren daarnaast nog een aantal kleine momentjes, maar over het algemeen vond ik de restverdediging een stuk beter staan dan in de afgelopen wedstrijden. Je zag goed terug dat er afspraken waren gemaakt over wie er naar voren ging en wie er bleef hangen. Op die manier kon de bal een aantal keren ook makkelijk onderschept worden door onder anderen De Jong en Schöne, terwijl De Ligt en Blind er ook nog stonden.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat Real Madrid een moment zoals die van Grot wél afstraft. Als het Benzema is die daar staat, dan krijg je een tegengoal. Real Madrid is een ploeg die graag loert op de counter. Je zult je er beter op in moeten stellen, want tegen hen zal je tegenaanvallen zoals vandaag veelvuldig krijgen. De organisatie moet dan echt honderd procent goed staan, anders loop je zomaar tegen een paar tegengoals aan.'

Wie was jouw Ajacied van de Wedstrijd?
'Ik vond Tagliafico en Ziyech goed spelen, maar de beste vond ik Dolberg. De laatste tijd was hij niet zo heel denderend, maar tegen VVV-Venlo sprong hij er positief bovenuit. Hij was heel actief betrokken in het spel en had goede aannames, dribbels en acties. Als aanspeelpunt speelde hij uitstekend en hij was sterk in de fysieke duels. De laatste weken kreeg ik steeds meer het idee dat je Huntelaar beter op kon stellen in plaats van Dolberg, maar als Dolberg de lijn van vandaag door kan zetten, moet je hem op blijven stellen.'

Nicolás Tagliafico maakte indruk bij zijn rentree. Wat zie jij als zijn voornaamste toevoeging aan dit team?
'Sowieso is hij verdedigend heel sterk. Hij is scherp in de duels en is ondanks zijn lengte ook kopsterk. Vooral aanvallend voegt hij veel toe. Hij komt zó vaak op. Met Tagliafico vind ik dat ook Tadic meer betrokken kan worden in het spel, want die twee kunnen heel makkelijk met elkaar combineren. Tagliafico is iemand die het team op sleeptouw kan nemen. Hij heeft doorzettingsvermogen en dat kan overslaan op de rest van het team. Ik weet niet of hij de belangrijkste speler van het team is, maar zijn terugkeer is wel heel belangrijk. Je hebt voor hem geen hele goede vervanger, al viel Sinkgraven tegen VVV-Venlo goed in.'

Ajax liet Max Wöber vertrekken en zorgde er daarmee voor dat Daley Sinkgraven de enige back-up was voor Tagliafico. Wat vind je van die ontwikkeling?
'Het was sowieso handig geweest wanneer Ajax Wöber nog niet had laten gaan. Sinkgraven komt terug van zo’n anderhalf jaar blessureleed en dan is het ten opzichte van hem niet helemaal eerlijk om te verwachten dat je al op hem kunt bouwen. Ajax haalde Magallán erbij en dan heb je elke positie achterin, zonder Wöber, alsnog dubbel bezet. Om die reden snap ik ook wel dat Ajax Wöber liet gaan. Het was echter wel beter geweest om hem in ieder geval tot het einde van het seizoen te behouden en hem dan te laten gaan. Het bouwen op Sinkgraven is nu gewoon een groot risico.'

Dusan Tadic wordt, ondanks zijn goals, behoorlijk geïsoleerd aan de linkerkant binnen deze speelwijze. Wat zie jij als zijn ideale plek?
'Vandaag vond ik het isoleren wel meevallen, omdat hij veel combinaties had met Tagliafico. Hij is dus wel erg afhankelijk van de linksback achter hem. Blind is als linksback niet zo aanvallend ingesteld als Tagliafico, waardoor Tadic dan automatisch ook minder in het spel betrokken wordt. Tadic kan ook als tien, op rechts of in de spits spelen, maar ik denk dat Ten Hag nu vooral kiest voor wat het beste voor het team is. Wanneer je hem op een van de andere drie posities posteert, moet je Van de Beek, Ziyech of Dolberg weer verplaatsen. Misschien speelt Tadic nu niet op zijn beste positie, maar voor het team lijkt het uiteindelijk het beste.'

Tot slot: David Neres viel in, gaf twee assists én scoorde een goal. Wat vind jij van zijn rol als wisselspeler? Kan Ajax dat volhouden, of laat je dan te makkelijk een waardevolle speler de deur uit lopen?
'Je hebt voorin met de spits, de twee buitenspelers en de nummer tien vier posities. Met de spelers die je voorhanden hebt, valt er dan altijd iemand buiten de boot. Eigenlijk valt Huntelaar er ook net buiten. Wanneer je Neres opstelt in plaats van een van de andere spelers, krijg je weer gezeur over de reserveplek van die speler. Ik vind het om die redenen wel logisch dat Neres nu op de bank zit, want als tien vond ik hem ook niet even overtuigend. Rechts voorin is zijn beste positie, maar daar staat Ziyech. Het is lullig voor hem, maar op dit moment staat het team en heeft het in deze formatie ook al de nodige successen behaald. Neres brengt wel bepaalde kwaliteiten die spelers die er nu in staan niet hebben, dus in een andere wedstrijd zou hij wel voor hem kunnen kiezen.'

Jesse ter Haar (Twitter: @Jesseth0344 | e-mail: jitihi22@live.nl)

Alle Nabeschouwingen seizoen 2018/2019:
#ajastu: 'Ajax onvoorspelbaar voor tegenstanders'
#stuaja: 'Hebben we na Trabelsi niet echt meer gezien'
#staaja: 'Schöne kan iets inbrengen als hij invalt'
#ajaher: 'Ten Hag heeft gegokt en verloren'
#ajasta: 'Hoop dat Ten Hag linkerkant intact laat'
#vvvaja: 'Geen Neres beïnvloedt spel negatief'
#ajadin: 'Nooit iemand gezien die zó goed omschakelt'
#ajaemm: 'Meer balans op middenveld wanneer hij speelt'
#dinaja: 'Blind speler die Ajax direct beter maakt'
#vitaja: 'Het zelfbeeld van de ploeg is veranderd'
#ajagro: 'Zou blok van Donny en Frenkie willen zien'
#ajaaek: 'Niet bang dat frustratie gaat ophopen'
#psvaja: 'Verdediging erg dunnetjes zonder De Ligt'
#foraja: 'Ziyech schreeuwt om Van de Beek'
#bayaja: 'Blind in die rol voor herhaling vatbaar'
#ajaaz: 'Dolberg net even wat sneller en explosiever'
#heeaja: 'Zo heb ik Schöne dit seizoen niet gezien'
#ajaben: 'Europa League-finale was geen incident'
#ajafey: 'Tadic in de wedstrijd behoorlijk laks'
#ajawil: 'Alsof senior Blind meedeed met junioren'
#benaja: 'Je hebt weinig aan Schöne bij versnellen spel'
#excaja: 'Schöne moet de vrije trappen opeisen'
#nacaja: 'Begin me zorgen te maken om Dolberg'
#ajaado: 'Sinkgraven interessant als invaller én vervanger'
#pecaja: 'Blind slordig toen de druk hoger werd'
#ajabay: 'Ajax in komende tien jaar niet meer zó sterk'
#ajagra: 'Dolberg had zeker aandeel in de winst'
#utraja: 'Tadic miste brutaliteit van Tagliafico'
#ajahee: 'De situatie met Lamprou is onbegrijpelijk'
#ajahee: 'Sluit toekomst Mazraoui op middenveld niet uit'
#feyaja: 'Ten Hag was laf en kon statement maken'

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
mercurius3
Sinkgraven gaat het niet redden bij Ajax. Te blessuregevoelig, op het middenveld komt ie tekort en als linksback niet meedogenloos genoeg. Hij heeft wel talent maar een club als Heerenveen of een club uit het championship is zijn top.
0 0
ST
Neres en Huntelaar horen in de basis!
1 0
Joseph
Sinkgraven kan prima op de plek van Schone. Maar goed Blind en vd Beek ook en Eiting ook. Het wordt gewoon tijd dat die eens gewisseld wordt.
0 -2
zivkabrimovic
Zonder gekheid, Kristensen speelt de laatste tijd niet verkeerd. Wel een enorme blunder tegen Heerenveen, maar verder overstijgt hij wel m’n verwachtingen. Deze verwachtingen waren wel bizar laag btw.
1 -1
mercurius3
Kristensen is helemaal niet zo slecht.
0 0
ajax4lifebaby
Zat gister in het station, maar wanneer gaan we eens een actiegroep oprichten voor Neres. Maakt me niet uit of Schöne of vdBeek in de wissel gaat. Maar Neres hoort gewoon in de basis.
3 -1
Hagmag
NERES PER DIRECT IN DE BASIS.
HIJ KWAM, ZAG EN OVERWON.
2 0
ajax4lifebaby
Ik geniet zo van Neres, na zijn acties tegen Bayern ben ik echt verliefd op zijn spel geworden. Je moet gewoon mensen in je team hebben die een mannetje kunnen passeren. Dan krijg je een overal.
1 0
0h0Litmanen0h0
Vaiiiiii Neressssss!!!!
1 0
Joseph
Maakt mij wel uit, ik wil Donny er niet uit. Hij moet dan maar op de plek van Schone en Ziyech of Tadic op 10.
0 -5
Engeltje
Moeten stoppen om Sinkgraven te zien als Ajax 1 speler, vindt het ook een mooie voetballer maar speelt alles terug uit is geen links back, op het middenveld is hij te ligt
3 -1
Schwalbino
Als hij fysiek weer helemaal op orde is wil ik hem wel wat wedstrijden op het middenveld zien spelen. Dat ligt voor meer voor de hand dan back. Op het middenveld komt hij echt in zijn kwaliteit te spelen. Of dat goed genoeg is of kan worden heb je na een paar wedstrijden wel door.
0 0
zivkabrimovic
Op het middenveld heeft hij nog amper kans gehad. Als Middenvelder is het een potentiele basisspeler.
1 -1
AFCAfan93
Onana tagliafigo blind de ligt mazraoui ziyech de jong van de beek tadic dolberg neres dit lijkt me het beste elftal dat je op moet stellen
2 0
AFCAfan93
Sinkgraven is in mijn ogen geen linksback. Marc curucella van Barcelona lijkt me een groot talent een goede back op binnen te halen
0 0
Schip
Eens met Dolberg, oneens over de rest. Lauw en vlak, weinigzeggend stukje dit keer. En ik ben een fan van deze stukjes.

Wober had nooit mogen vertrekken, punt uit. Zeg dat dan. Een dubbele bezetting heb je alleen op papier. Magallan is gekomen om te wennen, dus heb je geen dubbele bezetting. Hoe vaak hebben we nou al gezien dat een goed reserve centraal duo maakt dat je voor een titel kunt gaan. Het is dat er een epische faalbeurt in Doetinchem volgde, maar Viergever en VdHoorn vormden een betrouwbaar, sober duo een hele reeks wedstrijden achter elkaar. Magallan moet eerst nog gaan communiceren met een mix van Engels en Nederlands en dan pas gaat hij begrijpen wat de positionele vereisten zijn.

Verder was het gisteren geen reactie op zondag. Eerder zag je nog het sjagrijn. Gisteren was het gewoon zoals altijd. De individuele kwaliteiten zijn dermate, dat een ploeg die niet alles geeft, uiteindelijk veel goals om de oren krijgt. Niets meer, niets meer. Business as usual. De klassieker was ook business as usual. Namelijk dat als Ajax niet scherp is op de bal en tactisch gezien geen rekening houdt met counters, Ajax er op gaat. Dat is geen incident, dat gebeurt met betere tegenstanders die erop klappen.

Hoe kom je bij zo'n lauwe opmerking over Neres zeg. Ben je nu voorzichtig geworden omdat je de keuzes van Ten Hag laf noemde? Die was namelijk volledig terecht.

Als je na gisteren nog niet ziet dat Neres in de basis hoort en Ziyech op de plek van vdBeek moet komen, hebben columns geen enkele waarde.
4 -2
Joseph
Dat kun je wel doen, Ziyech op de plek van Donny, maar dan ga je volledig nat tegen een sterke tegenstander. Donny is veel te belangrijk voor het verdedigende werk op het middenveld. Zeker met een Schone op een bepaald moment alleen nog in het veld staat voor de vrije trappen.

Ik denk dat het helemaal niet gek is om Neres even de voorkeur te geven boven Tadic, als je in het huidige systeem blijft spelen.

Als je het team echt wilt versterken, moet je stoppen met die 10 positie, die kunnen we gewoon niet invullen. Met Ziyech die naar binnen komt vanaf de vleugels heb je daar al iemand lopen. Als Mazraoui dam weer fit is kan hij ook net als Tagliafico opduiken op rechtsbuiten.

Dan kun je ook eindelijk met je sterkste middenveld spelen: Frenkie - Blind - Donny! Ik ben alleem heel bang dat ons heldere licht op de bank denkt dat Magallan het probleem was, dus ik zie Ajax niet beter worden.
0 -1
ETM
Spelontwikkeling vormt ook een formatie. Het is geen kwestie van het invoeren van een formule en klaar is Kees, en misschien doen we volgende week wat anders...
Het is dan ook een beetje nutteloos om nu steeds om die punt naar achteren te roepen.
De punt draaien was een gouden greep voor Ten Hag, gestaafd aan de praktijk. (dat kun je aan de hand van het renderen van individuen verklaren)
Het is geen playstation-spel.

Los daarvan is het helemaal niet gezegd dat jou gedroomde middenveld het sterkste middenveld is en je onderbouwd de theorie nauwelijks. Zeg me maar als ik onderbouwing gemist heb.
Ik vind het er op papier ook leuk uit zien. En het heeft gevolgen voor alle overige posities en je speelwijze. Leg maar uit.

Je hebt de pik op Schone en Vd Beek moet sowieso spelen. En dat verkondig je eigenlijk al het hele seizoen. Wedstrijden doen er niet toe, tenzij je er 1 kunt aangrijpen om je punt over vooral Schone te maken. Blind was fantastisch tegen Bayern, maar in een andere context is Bayern eigenlijk maar matig zoals alle tegenstanders dat in de CL waren.
Met deze selectie moet je alles en iedereen kunnen oprollen.
Mits je de opstelling van Joseph hanteren zal ;)
0 0
ETM
Ziyech is geen 10 en rendeert meer dan goed waar hij nu staat. Hij is daar opbouwer en aanvaller. Tadic is je meest geschikte 10.
0 0
diamanti
Heb je die ballen op Neres gezien gister? Ziyech is meer dan geschikt op de 10 positie. Alleen je moet dan Neres wel opstellen.
0 0
ETM
Ik denk ook niet dat hij het helemaal niet kan. Ik denk dat hij elders van meer waarde is. En ik basseer mijn mening op een paar seizoenen lang Ziyech :)
0 0
diamanti
Denk je niet dat een speler met zijn kwaliteiten beter tot zijn recht komt in de as van het veld? Gister speelde hij eigenlijk ook op 10.
0 0
ETM
Nee niet perse. Ziyechs kwaliteiten komen het best tot hun recht als hij het spel veelal voor zich heeft. Met de punt naar achteren als half, naar voren dan als valse buiten speler.
Hij kan overigens zeker in de as komen als valse rechtsbuiten.
Ik vind Ziyech geen specialist van de kleinste ruimtes, die in de kern combineren moet en het spel simpel moet houden. Die man is met wat meer ruimte levensgevaarlijk, en kan openingen vinden die anderen niet kunnen vinden.
De huidige 10 positie vraagt om iets anders. Maar nogmaals dat wil niet zeggen dat ik denk dat Ziyech niet op 10 kan.
0 0
Joseph
Knap, volgens mij spelen we nog niet zo lang met een 10.
0 -1
ETM
Daar gaat het helemaal niet om. Dat ik mijn mening daarop basseer is niet knap maar logisch, waar zou ik mijn mening anders op moeten basseren?
0 0
Jarl1989
Neres moet er gewoon in, klaar. Schone er maar uit. Donny linie terug. Ziyech linie terug en Neres op rechts. Hij is gewoon te goed voor op de bank. Veel meer diepgang heeft deze speler.
2 -1
SjakieWolfs
Dolberg kon me wel bekoren vandaag, hoewel ik niet blij was toen ik de opstelling zag met hem er in. Hij was erg ijverig en die eerste kans was geniaal en dan moet je ook wat mazzel hebben. De goal was ook prachtig. Het was vooral in de eerste helft lastig voetballen tegen een VVV dat doe poort goed dicht wist te houden. Je weet dan dat je geduld moet hebben en moet blijven proberen. Het verleden heeft bewezen dat het in de 2e helft veel makkelijker gaat. Ik zag wel weer een beetje van het Ajax terug dat we gewend zijn het afgelopen half jaar. Maar kan moet nog beter.
1 0
Gerard36
ziyech goed? was een van de minste bij ajax
3 -3
PJK54
de man van momenten toch? prachtige vrije trap maar ook weer vele onnozele verloren ballen
0 0
El-Dorado
Voor mij was Nico gisteren MOM, moet je is kijken wat een energie, hij is overal! En verdedigend een zekerheid.

Toen Sinkgraven er in kwam, was het al billenknijpen op sommige momenten. Toch een wereld van verschil met andere spelers die op linksback staan als Nico er niet in staat. Geweldige aankoop! Een van mn favoriete spelers!

Neres viel trouwens ook erg goed in, die MOET er gewoon in staan.
7 0
PJSM
Nico is in mijn ogen gewoon de belangrijkste speler van Ajax samen met Ziyech en De Ligt.
1 0
ETM
Vd Beek vind ik de laatste 4 (ofzo) wedstrijden wel sterk. Ja ook tegen Feyenoord beter iig dan menig ander. Je ziet steeds meer terug dat hij slimmigheid heeft in de combinatie, doelgericht en technisch ook beter dan menigeen hem toedicht.
Dit maakt t voor mij niet makkelijk. Want ik vind al geruime tijd dat Neres moet spelen ipv Donny.

Ik vind het ook terecht dat Jesse Tagliafico gekoppeld aan Tadic noemt. De wisselwerking tussen die 2 was een zwaarte punt in aanvalspel en droeg zeer bij aan het succes in heel veel wedstrijden. Het zijn ook beiden spelers die goed ruimtes lezen en het simpel houden.
1 -1
Starkoo
Ajax kan gewoon niet zonder Nico snap niet dat er geen speler is gehaald!
1 0
Schwalbino
Beauty van Dolberg: https://streamable.com/02tas

Alleen hierom ben je al de man van de wedstrijd. Al achteruitlopend vangt hij de bal met zijn borst op. De opstuitende bal kan hij niet meer met links nemen want daarvoor is geen tijd meer. Op dat moment appt hij Zlatan en Zlatan appt terug: het kan alleen op de Zlatan manier.
8 0
FlyingDutchMan
Zlatan kon dat ook zo mooi inderdaad
1 0
munser
dolberg... de beste man van het veld... oke, ja zo kan je het ook bekijken
0 -3