Tete en Traoré blameren zich met Lyon

door Jesse ter Haar 22

Ook deze week worden er in het buitenland talloze affiches afgewerkt door ex-Ajacieden. Ajax Showtime zet daags alle wedstrijden op een rij en doet kort verslag van de voormalig Ajax-spelers op de buitenlandse velden.

Zondag:
Barcelona trad met Luis Suárez aan tegen Getafe. Jasper Cillessen zat op de bank en Thomas Vermaelen was nog herstellende van een blessure. De Catalanen wisten niet te scoren en speelden zo doelpuntloos gelijk. Barcelona leed nu twee keer op rij puntenverlies in Spanje. Stanislav Lobotka speelde in eigen huis met Celta de Vigo tegen Espanyol en ook dat leverde een gelijkspel op: 2-2. De ex-Ajacied speelde de volledige negentig minuten.

In Duitsland speelde het Wolfsburg van Riechedly Bazoer tegen Werder Bremen, waar Niklas Moisander onder contract staat. De wedstrijd werd met 3-1 gewonnen door de ploeg van de Fin en hij mocht de gehele wedstrijd spelen. Bazoer zat niet bij de selectie voor de wedstrijd in de Bundesliga.

In Frankrijk speelde Olympique Lyon een thuiswedstrijd tegen Stade Rennes. Kenny Tete en Bertrand Traoré staan onder contract bij de ploeg uit Lyon. Beide oud-Ajacieden speelden de hele wedstrijd, maar wisten een rampzalige 0-2 nederlaag niet te voorkomen. Ook kwam Anwar El Ghazi in actie met Lille OSC. Hij ging op bezoek bij FC Nantes en dat zou eindigen in een 2-2 gelijkspel. De buitenspeler speelde wel de hele wedstrijd.

Stefano Denswil en Kenneth Vermeer gingen met Club Brugge op bezoek bij Waasland-Beveren en dat werd vooral voor de laatstgenoemde een gedenkwaardige ontmoeting. De doelman pakte een strafschop, maar zag Nederlander Jordy Clasie in de slotfase wel een eigen goal scoren bij hem. Het eindigde daarmee in 1-1.

Zaterdag:
In Engeland heeft het Ajax-getinte Tottenham Hotspur goede zaken gedaan in de Premier League. Jan Vertonghen, Davinson Sanchez en Christian Eriksen stonden in de basis, daar waar Toby Alderweireld nog herstellende is van een blessure. Everton, waar Davy Klaassen zoals bekend niet meer wordt opgesteld, won met 3-1 van Crystal Palace, waar Jairo Riedewald de hele wedstrijd op de bank zat.

Swansea City, waar Mike van der Hoorn in de basis staat versloeg Burnley in eigen huis met 1-0. West Ham United won met 2-0 van het Watford van Marvin Zeegelaar. Een divisie lager heeft Jaap Stam alweer een nederlaag geleden met Reading, dat nu tegen degradatie vecht.

In Spanje heeft Alaves een 1-2 uitzege geboekt op Villareal. Ex-Ajacied Bojan Krkic zat wel bij de selectie, maar maakte geen minuten. In Duitsland ging Mainz 05, waar Nigel de Jong in de basis stond, met 4-2 onderuit bij Hoffenheim. Bij onze zuiderburen heeft Richairo Zivkovic een 2-0 zege geboekt op Anderlecht. De aanvaller van Oostende werd vijf minuten voor tijd gewisseld voor Zinho Gano.

Ryan Babel heeft met Besiktas een ruime overwinning geboekt op Karabukspor. Besiktas was in eigen huis met 5-0 te sterk voor de bezoekers. Babel scoorde niet en werd een kwartiertje voor tijd gewisseld voor Jeremain Lens.

Donderdag:
Mede dankzij een geweldige redding van Jasper Cillessen heeft FC Barcelona de finale van de Copa del Rey bereikt. Na de eerdere 1-0 thuisoverwinning wonnen de Catalanen nu met 0-2 van Valencia. Voormalig Ajacied Luis Suárez gaf de assists bij de treffers van Phillipe Coutinho en Ivan Rakitic. Thomas Vermaelen was wegens een blessure niet van de partij. In de finale speelt FC Barcelona nu tegen Sevilla (21 april).

In het Belgische bekertoernooi minder succes voor een voormalig Ajax-doelman. Kenneth Vermeer maakte zijn debuut voor Club Brugge, maar ging al snel in de fout. Bij een hoekschop zat de goalie mis, waardoor Orlando Sa namens Standard Luik de score opende. Club Brugge won uiteindelijk met 3-2, maar dat was na de eerdere 4-1 nederlaag niet genoeg om de finale te bereiken. Stefano Denswil zat op de bank.

Woensdag:
Toby Alderweireld
heeft woensdagavond na maandenlange afwezigheid zijn rentree gemaakt voor Tottenham Hotspur. De Belg stond in de basis in het met 2-0 gewonnen FA Cup-duel met Newport County, dat op het vierde niveau in Engeland speelt. Christian Eriksen viel na een uur spelen in, Davinson Sánchez bleef de hele wedstrijd op de bank, terwijl Jan Vertonghen rust kreeg. Zaterdag speelt Tottenham Hotspur de North London Derby tegen Arsenal.

In het Duitse bekertoernooi is Nigel de Jong met FSV Mainz 05 uitgeschakeld. In de kwartfinale werd met 3-0 verloren van Eintracht Frankfurt. VfL Wolfsburg, dat Riechedly Bazoer niet nodig had, verloor eveneens in de DFB Pokal. Schalke 04 bleek met 1-0 te sterk. Voor Olympique Lyon was er meer succes in de beker. Montpellier werd met 1-2 verslagen. Kenny Tete en Bertrand Traoré speelden beiden de hele wedstrijd. Laatstgenoemde was bovendien goed voor een assist.

Dinsdag:
Mike van der Hoorn
heeft met Swansea City de volgende ronde van de FA Cup bereikt. In eigen huis werd Notts Couny letterlijk van het veld geblazen: het werd liefst 8-1 voor The Swans. Van der Hoorn werd een kwartier voor tijd naar de kant gehaald. In de Engelse EFL Trophy verloor de Chelsea Academy na penalty's van Lincoln City. Na negentig minuten was de stand 1-1, waarbij het Chelsea-doelpunt was gemaakt door Daishawn Redan. De oud-jeugdspeler van Ajax speelde net als Juan Castillo de hele wedstrijd mee. Beide spelers namen overigens geen strafschop.

In de DFB-Pokal werd het Werder Bremen van Niklas Moisander uitgeschakeld door Bayer Leverkusen. In de BayArena werd het 4-2 voor Bayer Leverkusen. Opvallend genoeg stond Werder Bremen na tien minuten nog met 0-2 voor.

Maandag:
Marvin Zeegelaar was met Watford te sterk voor Chelsea in een ware Premier League-thriller. Vlak voor tijd stond het nog 1-1, maar vlak voor tijd bogen The Hornets de wedstrijd om. De eindstand op het scorebord was vervolgens liefst 4-1.