'Spurs-aanhangers noemen zichzelf de yids, dat is door de Ajax-aanhang opgepikt'

door Bart Veenstra 33

Bron PZC

'Spurs-aanhangers noemen zichzelf de yids, dat is door de Ajax-aanhang opgepikt'

door Bart Veenstra 33

Bron PZC

Laatst geüpdatet

Frits Barend denkt dat de oorsprong van de anti-joodse spreekkoren in de voetbalstadions ligt in Engeland. De fans van Tottenham Hotspur noemen zichzelf de yids en dat zou zijn opgepikt door Ajax.

'Naar mijn idee heeft dat zijn oorsprong in de jaren tachtig. In Londen heb je Tottenham Hotspur, een van de vier grote clubs daar, die bekend staat als joods. Hun aanhangers noemen zich de Yids, joden dus, en droegen de Israëlische vlag met zich mee', vertelt Barend in een interview met PZC.

In die periode speelden The Spurs tegen zowel Ajax als Feyenoord. 'Daarna heeft de Ajax-aanhang het opgepikt. Ze namen voor het eerst zelf een Israëlische vlag op de tribune mee en er kwamen spreekkoren: "wij zijn joden, wij zijn superjoden, wij zijn Ajax-joden". Als reactie daarop kwamen de Feyenoord-supporters vrij snel met 'wij gaan op jodenjacht" en werden Amsterdammers en Ajacieden per definitie kankerjoden.'

Barend ziet dat de situatie inmiddels volledig uit de hand is gelopen, al ziet hij ook dat er bepaalde zaken goed gaan. 'Ik moet zeggen, de huidige bestuursleden en ook de leiding van de voetbalclubs en de spelers zelf doen hun best om de scherpste kantjes er vanaf te halen. Maar we zijn er nog lang niet. Het ideaalbeeld is toch dat jouw kind met een Feyenoord-shirt hand in hand naar het voetbalstadion kan gaan met mijn kind in Ajax-shirt. Dat kan nu niet. Dan is er altijd wel een gek die daarop reageert.'

Verwacht jij dat Ajax zondag met 4-0 wint van FC Emmen? Zet dan in en krijg 7,25 keer je inzet terug!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.