Kweekvijver: Creativiteit van Ajax O17 zit in O16

door BvdPloeg 4

Kweekvijver: Creativiteit van Ajax O17 zit in O16

door BvdPloeg 4

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Kweekvijver" zoomt Ajax Showtime ook dit seizoen weer elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

Veel jongens uit de huidige Ajax O17 maakten vorig jaar het slechtste jaar uit hun nog prille carrière mee. Met Ajax O16 werd er bijna het hele seizoen lang verloren, met een laatste plaats in de competitie tot gevolg. Het was een flinke lijdensweg, dus dat het nog niet meteen denderend loopt in een nieuwe jaargang bij O17 is daarom logisch. Er rammelen gelukkig vier talenten uit Ajax O16 aan de poorten voor de nodige creativiteit.

Ajax heeft er alles aan gedaan om de lichting van vorig seizoen een nieuwe boost te geven en dat was nodig ook. Ajax O16 verloor in de eerste maanden van 2019 wedstrijd na wedstrijd. De spelers waren mentaal gebroken en de helft van de selectie was geblesseerd. Om die reden werden vijf spelers weggestuurd en met Rio Hillen, Kian Fitz-Jim, Christian Rasmussen en Ar'Jany Martha werd er deze zomer flink 'ingekocht'. Prince Aning, Rapfaël Sarfo en Julian Brandes maakten bovendien de vervroegde overstap vanuit de O15 en dus kreeg coach Dave Vos een nieuwe groep voor zich. De voorbereiding was wat wisselvallig; er werd gewonnen en verloren, maar bovenal werd zichtbaar dat er wel meer voetbal in de ploeg zit.

Stroeve start voor Ajax O17, O16 op volle toeren

In de eerste competitiewedstrijd tegen Feyenoord werd vervolgens met 2-2 gelijk gespeeld en het spel bood hoop. Rasmussen excelleerde op tien, Jenno Campagne was eindelijk weer fit en speelde goed en defensief had de ploeg de zaakjes goed op orde met het centrum Julius Dirksen - Hillen. De gelijkmaker na een 2-1 voorsprong was wel een tegenvaller. Daarnaast viel sterkhouder Brandes met een zware beenblessure uit en voegde hij zich in de lappenmand bij aanwinst Fitz-Jim. Campagne raakte een week later ook geblesseerd en meldde zich in de ziekenboeg, waar ook Gibson Yah en Diverdjio Misidjan al deel van uitmaakten.

Hoewel Fitz-Jim en Campagne terugkeerden, waren de potjes bij Heerenveen (3-2 verlies), tegen FC Groningen (2-1 winst) en vrijdagavond bij Sparta (3-1 verlies) niet heel overtuigend. Vos wil met zijn ploeg duidelijk dominant zijn aan de bal. De ploeg neemt ook wel initiatief, maar ontbeert de nodige creativiteit. Over de middellijn is het in de eerste duels nog statisch. Een nieuwe groep en veel blessures zijn prima redenen voor een stroeve start, maar dat het beter moet, zal iedereen beamen. Vier punten uit vier duels is te mager. Op papier heeft Vos de middelen, met vooral (mits fit) een potentieel interessant middenveld met Campagne, Brandes en Fitz-Jim.

Maar het was desondanks geen verrassing dat de creativiteit in de gewonnen wedstrijd tegen FC Groningen van vorige week zaterdag vooral kwam van spelers die officieel qua leeftijd nog O16-spelers zijn. Sarfo verzorgde de assist bij de 2-1 en Nassef Chourak was als invaller de man op het middenveld die durfde te dribbelen en passen. In de ochtend had Chourak als libero bij Ajax O16 al indruk gemaakt met zijn initiatief aan de bal. De ploeg van coach Robin Veldman rolde Sparta op met 9-0. En dat was geen momentopname.

Ajax O16 draait in de eerste weken namelijk op volle toeren. Het won de laatste twee wedstrijden met 0-3 van AZ en dus met 9-0 van Sparta. In de eerste wedstrijd werd met 3-5 verloren van FC Utrecht, maar had ook 8-6 niet misstaan. De ploeg voetbalt fris, met druk vooruit, met een creatief middenveld en een levensgevaarlijke voorhoede. Tegen Utrecht deugde er nog weinig van de restverdediging, maar dat was tegen AZ en Sparta dik in orde. Ajax O16 is zodoende in tegenstelling tot vorig jaar een leuke ploeg om naar te kijken.

O17 lonkt voor gretig viertal

Geniet er nog even van zolang het kan, want Ajax kennende zal het niet lang duren tot enkele spelers uit de O16 worden geprikkeld bij O17. Het kan soms hard gaan, zo bewees bijvoorbeeld Brandes vorig jaar. Chourak liet dus al zien dat hij goed mee kan met het niveau, al houdt hij soms nog wel iets te veel van dribbelen. Naast hem zijn er nog wel wat sterkhouders uit de eerste weken van O16 die een kans verdienen, mochten ze stappen blijven maken in hun ontwikkeling.

Absolute uitblinker bij O16 is de eerste weken Amourricho van Axel Dongen (foto), die op 29 september vijftien jaar wordt. De aanvoerder is als linksbuiten niet te houden voor zijn tegenstanders en met zijn goals en assists drukte hij zijn stempel op vooralsnog alle competitiewedstrijden. Het is goed om te zien dat hij weer zichzelf is, nadat hij vorig jaar met een gebroken knieschijf maanden uit de roulatie was. Zijn terugkeer was daarna onwennig, maar hij heeft nu alle schroom van zich afgegooid. Hij eist veel ballen op (misschien soms wel iets te veel) en doet er vaak wat goeds mee. Hij is snel, sterk, heeft de bal aan een touwtje en heeft bovenal oog voor positie en de combinatie met anderen.

Vooral de samenwerking met Gabriël Misehouy valt daarbij op. De 14-jarige middenvelder werd vorig jaar doorgeschoven naar O15, maar lag er al snel maandenlang uit met slepend blessureleed. In de tussentijd heeft hij niet stilgezeten, want in de lengte en de breedte is hij enorm gegroeid in een jaar tijd. Hij is nog zo jong, maar nu al de creatieve man van O16. Hij heeft de dribbel, het inzicht en de trap om het te verzinnen en uit te voeren. Met zijn recente blessure-verleden zal Ajax ongetwijfeld zuinig omspringen met de spelmaker, maar fysiek gezien lijkt O16 niet zijn eindstation van dit jaar. Als hij nog iets meer rendement haalt uit zijn acties, kan het snel gaan.

Dat geldt toch ook voor Julian Rijkhoff, net als Misehouy ook nog maar veertien. Het ging enorm hard met de spits vorig seizoen. Bij O15 én O16 moest hij de doelpunten maken. De aanvaller, die qua uiterlijk en speelwijze veel weg heeft van Kasper Dolberg, kwam tegen Sparta van de nul af. Met twee treffers is hij hopelijk los, want vorig seizoen bewees hij dat hij heel compleet is voor zijn leeftijd. Hij is snel, sterk, goed in de combinatie en maakt dus makkelijk doelpunten. Hij mag zich verbaal nog wel wat meer laten gelden, maar dat komt ongetwijfeld met de jaren en bij meer zelfvertrouwen.

Feit is dat de ontbrekende creativiteit bij Ajax O17 ogenschijnlijk rondloopt bij de O16. De genoemde namen kunnen op termijn zorgen voor meer stootkracht bij de ploeg van Vos. Als die ploeg blijft verliezen en morsen, kan dat sneller zijn dan verwacht. Dat Ajax niet schroomt om jonge gasten snel voor de leeuwen te gooien, bewees het de afgelopen jaren al. Het is aan de jongens van Ajax O16 om hun handtekening ook de komende weken te blijven zetten onder het swingende spel van de hele ploeg.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer artikelen uit Kweekvijver, al vijf seizoenen lang dé rubriek over de Ajax-jeugd!

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties