Jansen: 'Eenheid moet Ajax kracht geven'

door Jesse ter Haar 8

Jansen: 'Eenheid moet Ajax kracht geven'

door Jesse ter Haar 8

Laatst geüpdatet

Freek Jansen, journalist bij Voetbal International, ziet enkele interessante details terugkomen in de training van Ajax in Portugal. Zo onderscheidt de verslaggever de aspecten 'goed is niet goed genoeg', 'effectief trainen' en 'eenheid'.

'De nadruk ligt op de Gegenpressing, een populaire hedendaagse ontwikkeling in de voetballerij', beschrijft Jansen de training van vrijdag. 'Het is een tactiek waarbij een ploeg de omschakelmomenten tussen balbezit en balverlies optimaal benut om tot kansen te komen. Als een speler na verloop van tijd toch de bal direct speelt, krijgt hij het direct te horen. "Nadenken! Heb ik vier keer uitgelegd, verdomme", galmt het uit de mond van Schreuder. Al in de eerste dagen komt het motto van het nieuwe technische duo tot uiting in hun werkwijze op het veld. "Goed is niet goed genoeg, elke dag moet een speler en een ploeg beter worden."'

De manier van werken van Ten Hag is voor de Ajaxselectie wennen. 'Dat begint al aan het begin van de week, als drie groepjes los van elkaar een rondo doen', begint Jansen te beschrijven. 'Normaliter een moment om ook wat te dollen, maar dat is door een duidelijke regel al niet langer aan de orde. Een hakbal achter het standbeen wordt niet geaccepteerd, dan moet de speler in het midden staan. "Als een hakbal functioneel is, ben ik er een voorstander van. Alleen spelers geven vaak een hakbal door luiheid, omdat ze niet goed en snel genoeg over komen. Dan staan ze niet open, maar gesloten. Gevolg is dat ze in plaats van naar voren spelen, terug moeten spelen, en dan ben je spelvertragend"', zo legt de nieuwe trainer van Ajax uit.

Een ander accent waar aandacht aan wordt besteed, is de eenheid. Op de woensdagtraining van Ajax in Portugal kwam dit goed naar voren. 'Een doelpunt is pas echt een doelpunt als de gehele partij op de helft van de tegenstander is. Samen aanvallen, samen verdedigen. Het levert een apart beeld op, als Amin Younes raak schiet, maar vervolgens van Schreuder hoort dat het doelpunt niet telt. De Duitse dribbelaar, toch al niet een veelscorende aanvaller, steekt zijn armen van frustraties in de lucht. De eenheid moet Ajax kracht geven in de jacht op PSV. Processen en ontwikkeling zijn mooie begrippen, maar het resultaat is leidend.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.