Ajax' Kweekvijver: 'Heitinga had ook tegenslag'

door BvdPloeg 5

Ajax' Kweekvijver: 'Heitinga had ook tegenslag'

door BvdPloeg 5

Laatst geüpdatet

In de rubriek "Ajax' kweekvijver" zoomt Ajax Showtime dit seizoen elke week in op het paradepaardje van Ajax: de jeugdopleiding.

In 2009 werd hij uitgeroepen tot de beste speler van het prestigieuze MIC toernooi in Spanje, gevolgd door interesse van Arsenal. In 2013 nog was hij de controleur op het middenveld van Ajax B1, waarmee hij uiteindelijk de landstitel zou grijpen. Hij tekende een contract bij Ajax, werd vergeleken met Xavi Hernandez, hij speelde voor Oranje U17, maar ruim twee jaar later is Jordy Bruijn plots naar de achtergrond verdwenen. Blessures weerhielden hem ervan om samen met diverse ploeggenoten zijn belofte bij Ajax vroegtijdig in te lossen. Alles moet nu wijken voor een goede rentree.

De ellende voor Bruijn begon al in het seizoen 2013/2014. Vanuit de B1 werd hij doorgeschoven naar de A1, maar een breukje in de heup zette een streep door de eerste seizoenshelft. Nadat hij ook na de winter met pijntjes kampte, was hij pas tijdens de Copa Amsterdam weer van de partij bij A1. Hij oogde fit en de gifbeker leek leeg. Niets bleek minder waar. Nog voor de start van het seizoen 2014/2015 raakte hij geblesseerd aan de knie. Niemand die toen kon vermoeden dat het seizoen er voor hem al op zat.

Eerst werd er gedacht aan een zenuwbeknelling en Bruijn moest rust houden. Toen de rustperiode niet hielp ging hij na een MRI alsnog onder het mes om de meniscus te herstellen. 2014 zat erop en de hoop was dat Bruijn begin 2015 weer kon aansluiten bij de A-junioren. Het afgelopen half jaar kreeg hij echter opnieuw tegenslag na tegenslag. Bruijn trainde met de groep, paste wel voor het partijspel, maar op 28 februari zat hij op de bank bij Ajax A2 tegen FC Volendam A1. Hij viel tien minuten voor tijd in, maar het bleken zijn enige tien minuten van het afgelopen seizoen. Geen beoogde oefenwedstrijden en langzaam weer minuten maken in de competitie, maar een terugslag. Ajax reageerde uiterst voorzichtig en zette een streep door de rest van het seizoen.

De club stelde een individueel programma op en daar ging Bruijn de laatste maanden keihard mee aan de slag. 'Het is een speciaal programma, begonnen op 1 maart, om straks voetbalfit bij Jong Ajax aan te sluiten. Hij heeft sinds de start zes dagen per week getraind, met twee vakantieweken in juni', vertelt vader Dennis Bruijn. 'Hij zit momenteel in de laatste twee weken van zijn revalidatie en dat gaat zonder terugslag. Jordy traint al maanden buiten beeld met zeer gerenommeerde hersteltrainers en fysiotherapeuten in en rondom Ajax. Momenteel is hij medisch en fysiek fit, nu moet hij nog voetbalfit worden om wedstrijden te kunnen spelen.'


Jordy Bruijn als beste speler in 2009 (links), bij het tekenen van zijn Nike-contract (midden) en tijdens zijn revalidatie op De Toekomst (rechts). 

Het was een lange weg want bij elkaar opgeteld miste Bruijn bijna anderhalf seizoen. De kleine opstekers zaten hem in het feit dat Ajax hem bleef ondersteunen, dat Nike hem een nieuw contract aanbood en dat hij mede dankzij de tegenslagen meer dan ooit beseft dat hij wil slagen als prof. 'Hij sluit op 3 augustus aan bij de trainingen van de A-jeugd, zal daar de voorbereidingswedstrijden meespelen en wanneer de officiële competitie van A1 begint, is de planning dat hij de sprong maakt naar Jong Ajax', legt vader Bruijn verder uit. 'Jordy is nooit uit het veld geslagen en is altijd positief gebleven. Zijn droom is om als voetballer te slagen en dat heeft hem door deze periode geholpen. Hij heeft er in deze gehele periode alles voor gedaan en voor over gehad om fit terug te komen. Met de steun om hem heen wil hij het alsnog waarmaken.'

'Linksom of rechtsom, ik ga er komen', zegt Jordy Bruijn er zelf over. 'Rafael van der Vaart en John Heitinga hebben ook blessures en tegenslag gehad in hun jeugdjaren en kijk waar zij zijn beland. Ik wil mezelf niet vergelijken met deze grote spelers, maar het zegt wel wat. Waar een wil is, is een weg en opgeven staat niet in mijn woordenboek. Mijn twaalfde jaar bij Ajax moet de basis zijn voor de rest van mijn carrière. Zodat ik achteraf nooit kan zeggen: "had ik maar..."'

De situatie is voor Bruijn in ieder geval niet uitzichtloos. Waar veel spelers met langdurige blessures het kunnen schudden, daar is er in Jong Ajax op het middenveld genoeg ruimte voor speeltijd. 'Ajax geeft hem vertrouwen, maar hij moet het op het veld laten zien', besluit Bruijn senior. 'In de Youth League kan hij wellicht nog dispensatie krijgen en als hij zijn individuele programma met Gery Vink heeft afgerond, dan kan hij voldoende 'vlieguren' maken bij de A-junioren. De stap naar Jong Ajax is dan een stuk kleiner, waardoor hij de concurrentiestrijd aan kan gaan. Jordy beseft dat hij zijn voeten moeten laten spreken, dat is ook de afspraak die gemaakt is met de technische staf.' (foto: Privé-archief)

Heb je Sanogo al op je rug van je shirt staan met rugnummer 19? Bestel hem in de officiële fanshop.

Door Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer Ajax' Kweekvijver:

Seizoen 1:

Alle 37 artikelen

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties