'Eisen juist te weinig van profvoetballers'

door BvdPloeg 7

'Eisen juist te weinig van profvoetballers'

door BvdPloeg 7

Laatst geüpdatet

Arnold Bruggink is het niet eens met de kritiek van onder meer Raymond Verheijen aan het adres van Ajax. De oud-voetballer van onder meer PSV en Real Mallorca vindt dat er niet te hard getraind wordt in Nederland, maar dat dit juist nog vele malen harder kan.

In een column in de Voetbal International kijkt Bruggink terug op zijn eigen carrière. 'Voetbal in het buitenland kent echt een totaal andere beleving dan hier. Wij vonden dat Gertjan Verbeek in Heerenveen stevig trainde, maar het stelde niets voor in vergelijking met Hannover 96. Daar trainden we tien keer zo hard, echt waar. Verbeek deed aan periodisering, hield de arbeid-rustverhouding in de gaten en had oog voor belasting en belastbaarheid. Iedereen kreeg elektroden op zijn lijf, maar daarmee word je natuurlijk niet echt getest op wat je werkelijk aankunt. Het blijft altijd topsport binnen een bepaalde marge. Als wij met Hannover op zaterdag verloren, kon je vergeten dat je op zondag of maandag een vrije dag had. Masseren? Een sauna om de spieren te verzorgen? Er werd juist extra hard getraind. Onze trainer Dieter Hecking, die nu bij VfL Wolfsburg zit, liet ons acht kilometer hardlopen en zei alleen maar: 'Tot straks, ik zie wel wie het eerst terug is'', schrijft Bruggink.

En dus adviseert hij spelers in Nederland juist om niet te lang te wachten met de stap naar het buitenland. 'Ik denk weleens dat wij in Nederland soms te verantwoord en te wetenschappelijk omgaan met wat je van een speler mag verlangen. Als ik lees dat Raymond Verheijen de blessures bij Manchester United en de vormcrisis bij Ajax alleen maar wijt aan de belasting van de spelers, vraag ik me af of we juist niet te weinig eisen van topvoetballers. De basis van de Nederlandse speler is meestal heel erg goed. Wij zijn complete voetballers, allrounders, maar daarmee red je het niet. Pas aan het eind van mijn carrière ging ik inzien dat ik mijn eigen grenzen veel te laag heb gesteld en veel harder had kunnen trainen dan ik heb gedaan. En dus meer had kunnen bereiken. Daarom is het goed als Depay, Clasie en Wijnaldum op redelijk jonge leeftijd naar het buitenland gaan en niet te lang wachten. Nederland is niet zaligmakend. In een goede buitenlandse competitie met echte mannen ga je pas echt beseffen dat profvoetbal een vak is.'

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.