Fors gewijzigd Ajax verslaat AZ in KNVB-beker

door Thijs Zwagerman 1633

Ajax heeft woensdagavond ten koste van AZ de kwartfinale van de KNVB-beker weten te bereiken. Ondanks het ontbreken van acht vaste krachten in de startopstelling wist Ajax een goed niveau op de mat te leggen en werd AZ door een doelpunt van Zakaria Labyad met 0-1 verslagen.

In een fors gewijzigde samenstelling ten opzichte van de laatste weken begon Ajax aftastend aan het bekerduel met AZ. Na negen minuten kreeg Albert Gudmundsson, aanvaller van de thuisploeg, de eerste serieuze schietkans na goed voorbereidend werk. De buitenspeler schoot behoorlijk vrijstaand echter hoog over het doel van Maarten Stekelenburg, die woensdagavond zijn officiële rentree maakte onder de Ajax-lat.

Direct na de kans voor Gudmundsson werd Ajax levensgevaarlijk. Quincy Promes, die weer eens als linksbuiten stond opgesteld, trok naar binnen en krulde de bal vervolgens op fraaie wijze buiten het bereik van Marco Bizot. Helaas voor Ajax en Promes eindigde het goede schot op de paal. Enkele minuten later was het weer oppassen geblazen aan de andere kant. Eerst schatte Devyne Rensch een hoge voorzet niet helemaal goed in, waarna Edson Álvarez luttele seconden later Gudmundsson naar de grond werkte in het strafschopgebied van Ajax. De Mexicaan mocht van geluk spreken dat scheidsrechter Kamphuis de bal na deze merkwaardige charge niet op de stip legde.

Na dit hachelijke moment kwam Ajax echter goed in de wedstrijd en nam het de controle. Via Jurgen Ekkelenkamp waren de bezoekers na een kleine twintig minuten spelen in de kluts dichtbij de openingstreffer, waarna de aanvallende middenvelder even later net tekort kwam om een goede voorzet van David Neres tot assist te promoveren. Ajax werd in deze fase duidelijk sterker en kwam uiteindelijk via Zakaria Labyad verdiend op voorsprong.

Na een voorzet van aanvoerder Nicolás Tagliafico schoot eerst Ekkelenkamp op Bizot, waarna in de rebound Promes de bal niet in het doel kreeg. De attente gelegenheidsspits Labyad lukte dit vervolgens wél. Op overtuigende wijze knalde hij Ajax terecht op voorsprong. In het restant van de eerste helft deelden de Amsterdammers vervolgens nog wat speldenprikjes uit, maar gescoord werd er voor de pauze niet meer.

In de rust bleef Neres in de kleedkamer achter. De rentree van de Braziliaanse aanvaller bleef zodoende beperkt tot 45 minuten. Sébastien Haller was zijn vervanger. De Frans-Ivoriaanse spits kreeg enkele minuten na zijn invalbeurt zijn eerste serieuze kans. Na een goede actie van Rensch kreeg Haller een schietkans, maar de spits raakte de bal niet goed. Enkele minuten later lukte het Promes na een goede boogbal in de diepte van Álvarez niet om de voorsprong te verdubbelen. Promes treuzelde net iets te lang en kon vervolgens ternauwernood verdedigd worden.

Na een uur spelen bracht Ten Hag met Davy Klaassen en Jurriën Timber twee verse krachten binnen de lijnen. Het duo verving respectievelijk Jurgen Ekkelenkamp en Devyne Rensch. Kort na zijn entree kreeg Klaassen een aardige schietkans op de rand van het strafschopgebied, maar de inzet van de middenvelder miste de noodzakelijke kracht om het Bizot moeilijk te maken.

Het volgende Ajax-wapenfeit kwam van de prima spelende Álvarez. Uit een vrije trap van Labyad kopte de Mexicaan met veel gevoel op de lat. Even daarvoor leek AZ via Myron Boadu op gelijke hoogte te komen, maar het doelpunt van de spits werd terecht afgekeurd vanwege hands. Nadat Tadić tien minuten voor tijd als vervanger van doelpuntenmaker Labyad in de ploeg kwam, was Ajax andermaal dichtbij de 0-2. Gravenberch streepte de bal van afstand onfortuinlijk tegen de paal.

In de slotminuut van de reguliere speeltijd kreeg Promes een grote kans om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien, maar oog in oog met Bizot wist de aanvaller de 0-2 niet aan te tekenen. Een echt slotoffensief wist AZ echter ook niet meer tentoon te spreiden, waardoor Ajax uiteindelijk vrij overtuigend de belangrijke bekerzege veiligstelde en een plek in de kwartfinale van de KNVB-beker bemachtigde.

Opstelling AZ:

Bizot; Hatzidiakos, Letschert, Koopmeiners, Wijndal; Midtsjø, Clasie, Stengs; Gudmundsson, Boadu, Aboukhlal.

Wissels AZ:

Verhulst, Bakker, Martins Indi, Sugawara, Leeuwin, Gullit, Goudmijn, Reijnders, Oosting, Evjen, Karlsson.

Stekelenburg; Rensch (61' J. Timber), Schuurs, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Ekkelenkamp (61' Klaassen), Gravenberch; Neres (46' Haller), Labyad (79' Tadić), Promes.

Onana, Kotarski, J. Timber, Klaassen, Tadić, Mazraoui, Blind, Haller, Brobbey, Antony.

0-1 Zakaria Labyad (34')

- AZ en Ajax treffen elkaar niet voor het eerst in het bekertoernooi. In het verleden wisselde Ajax wisselende resultaten af met de Alkmaarders. Lees hier meer over de aanval op AZ-keeper Esteban en de winnende van Lasse Schöne in Alkmaar.
- Denk jij dat Ajax in de rust gelijkstaat, maar uiteindelijk wint van AZ? Zet in en krijg 5,70 keer je inzet terug!
- Voorkom koude handen tijdens deze winter en bestel nu jouw WZWZDB touchscreen handschoen!