Ajax O17 sluit openingsdag Future Cup af met gelijkspel tegen FK Partizan

door Brent Tomassen 705

Ajax O17 heeft de openingsdag van de Future Cup afgesloten met een gelijkspel tegen FK Partizan O17. De Amsterdammers speelden met 1-1 gelijk tegen de Servische leeftijdsgenoten. Eerder op de zaterdag won Ajax met 3-1 van Manchester City. Hierdoor staat de ploeg van Michael Lamey na de eerste dag bovenaan in de groep, met vier punten na twee wedstrijden.

Bekijk hier het programma en de uitslagen van de Future Cup!

FT | Ajax O17 - Manchester City O17 (3-1)

Ajax O17 is de Future Cup begonnen met een 3-1 zege op Manchester City O17. De Engelsen kwamen snel op voorsprong, maar na rust draaide de ploeg van Michael Lamey het om en scoorde het driemaal.

Ajax O17 nam het initiatief in het begin en creëerde ook de eerste kans. Jinairo Johnson wist zich knap vrij te dribbelen tussen een aantal tegenstanders, maar zijn poging bleek een makkelijke prooi voor de Manchester City-doelman. Aan de andere kant was het wel raak: Divine Mukasa profiteerde maximaal van niet lekker ingrijpen van Ajax-doelman Aymean El Hani.

Twee minuten later appelleerde Ajax O17 voor een strafschop, nadat Emre Ünüvar naar het gras ging. De scheidsrechter weigerde om de bal daadwerkelijk op de stip te leggen. In de zeventiende minuut was Ünüvar er voor het eerst met een doelpoging. Vanaf een meter of twintig schoot de spits de bal een meter naast.

De tweede helft begon met een grote mogelijkheid op de gelijkmaker, maar zowel Lasse Abildgaard als Ünüvar wisten net niet aan de bal te komen om deze achter de keeper te werken. Even later was het in drie pogingen wel raak. Mylo van der Lans en Johnson kregen de bal nog niet tegen de touwen, maar uiteindelijk lukte het Aaron Bouwman om de 1-1 te scoren. Tien minuten later werd het ook 2-1 voor de Amsterdamse talenten. Ünüvar tikte de bal binnen na een uitbraak, waarbij vooral de actie van Luca Messori er één van grote klasse was.

In de slotminuten miste Luca Fletcher een enorme kans op de 2-2 na een uitstekende City-aanval. Hij schoot de bal in volledige vrijheid naast. In de slotminuut was het voor de Amsterdammers wel raak. Ünüvar zette goed door op rechts. Zijn voorzet werd matig verwerkt door de doelman, waardoor uiteindelijk Levi Acheampong de bal in het lege doel kon tikken: 3-1. Dat bleek direct de eindstand.

El Hani; Oldenstam, Bouwman, Van der Lans, Pereira da Gama; Johnson, Steur, De Koning; Abildgaard, Ünüvar, Messori.

Van der Velde, Mechrouh, Bergtop, Acheampong, Kovacs, Amour.

0-1 Divine Mukasa (7')
1-1 Aaron Bouwman (24')
2-1 Emre Ünüvar (35')
3-1 Levi Acheampong (40')

FT | Ajax O17 - FK Partizan O17 (1-1)

Ajax O17 heeft zaterdagmiddag met 1-1 gelijkgespeeld tegen de leeftijdsgenoten van Partizan Belgrado. De Amsterdammers eindigden het duel met tien man na een rode kaart van Jahyendrow Amour, maar kregen met één man minder veel mogelijkheden tegen de Serviërs. Zo heeft Ajax - als koploper in de poule - vier punten na de openingsdag van de Future Cup.

De Amsterdammers kregen net als in de wedstrijd tegen Manchester City O17 de eerste kans van de wedstrijd, maar ook weer een snelle goal tegen. Emre Ünüvar wist na een goede actie van Luca Messori het net niet te vinden, maar na slecht verdedigen van de Amsterdammers lukt het Ivan Martinovic wel: 0-1. Ajax O17 wist weinig te creëren en moest het vooral doen met een goede actie van Sanyika Bergtop aan de rechterkant. Zijn voorzet bereikte Ünüvar wel, maar de spits wist er weinig van te produceren in het vervolg. Zodoende stond een aanvallend onmachtig Ajax O17 bij rust met 0-1 achter.

Na rust kreeg Ajax-aanvoerder Mylo van der Lans een gele kaart, waardoor de Amsterdammers vier minuten met tien man verder moesten. Nog geen minuut later ontving zijn teamgenoot Amour ook een gele kaart voor een onbesuisde tackle. Na een VAR-check kreeg de Ajacied een terechte rode kaart van de scheidsrechter. Ook Partizan kwam even met tien man te staan, na een gele kaart voor Dusan Radović. Doordat Van der Lans weer terugkwam, was het dan ook even tien tegen tien.

Ajax profiteerde optimaal van die situatie, want na 29 minuten scoorde Luca Messori de gelijkmaker. Na een goede combinatie kreeg hij de bal voor zijn voeten en schoot hij - met de buitenkant van zijn voet - mooi raak. Veertig seconden later mocht Radović weer binnen de lijnen komen, waardoor Ajax weer in ondertal was. Ondanks het ondertal kregen de Amsterdammers de meeste mogelijkheden. Spits Ünüvar kreeg in de tweede helft namelijk een kwartet aan grote kansen, maar wist niet te scoren. De Partizan-doelman werd de grote man in de tweede helft. Het tiental van Ajax speelde uiteindelijk met 1-1 gelijk tegen de Serviërs.

El Hani; Oldenstam, Bouwman, Amour, Pereira da Gama; Johnson, Messori, Steur; Abildgaard, Ünüvar, Mechrouh.

Van der Velde, Van de Lans, De Koning, Beekman, Bergtop, Acheampong, Kovacs.

0-1 Ivan Martinovic (8')
1-1 Luca Messori (29')

- Na 23 minuten ontving Jahyendrow Amour (Ajax O17) een directe rode kaart van de scheidsrechter.