Deze talenten moeten Ajax de Future Cup gaan bezorgen

door Wessel Kroon 29

Bron Ajax Showtime

Deze talenten moeten Ajax de Future Cup gaan bezorgen

door Wessel Kroon 29

Bron Ajax Showtime

Laatst geüpdatet

Ajax O17 treedt tijdens de Future Cup aan met een achttienkoppige selectie. Het prestigieuze jeugdtoernooi begint op zaterdag 30 maart. Ajax O17 neemt het in de eerste wedstrijd op tegen de leeftijdsgenoten van Manchester City. Ajax Showtime presenteert de Future Cup-selectie van Ajax O17.

Keepers

Aymean El Hani

Ajax’ luxeprobleem lijkt in het voordeel van Aymean El Hani te zijn uitgevallen en dus begint hij als eerste doelman aan de Future Cup. De talentvolle doelman kwam in 2018 over van FC Utrecht en heeft in Amsterdam inmiddels ook laten zien een uitstekende keeper te zijn. El Hani is sterk in een-tegen-een-situaties en heeft Ajax O17 dit seizoen in meerdere wedstrijden op de been gehouden.

Valentijn van der Velde

El Hani lijkt dan wel de eerste doelman van Ajax O17 te worden op de Future Cup, maar met Valentijn van der Velde heeft de ploeg een uitstekende tweede doelman in de selectie. Van der Velde speelt sinds de zomer van 2018 in de jeugdopleiding van Ajax en wisselt zijn positie onder de lat dit seizoen geregeld af met El Hani. Dat Ajax O17 met El Hani en Van der Velde over twee talentvolle keepers beschikt, blijkt uit het gegeven dat ze meestal allebei worden opgeroepen voor de Oranje-jeugdselecties.

Verdedigers

Luuk Beekman 

Hij geldt als één van de sterkhouders van Ajax O17 en zat onlangs voor de eerste keer bij de selectie van Ajax O18: Luuk Beekman. De rechtsback speelde eerder dit seizoen een aantal wedstrijden als centrale verdediger, omdat ploeggenoot Mylo van der Lans geblesseerd was. Beekman komt echter het beste tot zijn recht als rechtsback. Op die positie heeft hij de ruimte om op te stomen en kan hij in aanvallend opzicht belangrijk zijn voor zijn ploeg.

Mylo van der Lans 

Mylo van der Lans is de captain van Ajax O17 en tijdens wedstrijden wordt al vrij gauw duidelijk waarom dat zo is. Als je een aantal minuten op de centrale verdediger let, zie je hem druk bezig zijn met het geven van aanwijzingen en het aansturen van ploeggenoten. Daarnaast is Van der Lans rustig aan de bal en wil hij graag vooruit spelen. Inmiddels speelt Van der Lans ruim 4,5 jaar in de jeugdopleiding van Ajax.

Aaron Bouwman 

Aaron Bouwman beleeft dit seizoen een stormachtige ontwikkeling. Samen met Van der Lans vormt hij normaal gesproken het centrum van de verdediging. Bouwman is sterk in de lucht en kan niet alleen in verdedigend opzicht iets toevoegen. Bij hoekschoppen kan hij namelijk ook een wapen zijn voor de Amsterdammers. Zo was hij in de najaarscompetitie driemaal trefzeker voor de Amsterdammers. De zestienjarige Bouwman werd eerder dit seizoen beloond voor zijn progressie met zijn debuut in Ajax O18.

Lyfe Oldenstam 

Rechtsback, linksback, verdedigende middenvelder, op tien, rechts- of linksbuiten, Lyfe Oldenstam kan het allemaal en wordt ook ingezet op verschillende posities. De trainer vindt altijd een plekje in het elftal voor de multi-inzetbare Oldenstam. De meeste wedstrijden speelde de jongeling echter als back. Oldenstam is belangrijk in de opbouw voor Ajax O17. Hij fungeert graag als extra zes en is daarnaast een hele vervelende speler om als tegenstander tegenover te staan. De kuitenbijter debuteerde al voor Ajax O18; dit deed hij als linksback.

Jahyendrow Amour 

Jahyendrow Amour is een fysiek sterke verdediger die zowel als linksback als centrale verdediger uit de voeten kan. De moordende concurrentie achterin bij Ajax O17 zorgt ervoor dat de linkspoot niet veel aan spelen toekomt. Maar in de minuten die hij krijgt, laat hij regelmatig zien dat hij over een uitstekende lange bal beschikt. Het vaste centrale duo Van der Lans en Bouwman kampte dit seizoen al met enig blessureleed. Amour heeft zich een waardig vervanger getoond.

Sanyika Puljhun 

Sanyika Puljhun is dit seizoen van spits omgeturnd tot rechtsback. De huidig international van Suriname O17 is een fysiek sterke speler die als back aanvallend zijn steentje bijdraagt en ook goed vooruit kan verdedigen, maar in verdedigende één-tegen-één-situaties is het vaak nog onwennig. Puljhun is over algemeen geen basisspeler. Beekman is normaal gesproken de nummer een rechtsback van Ajax O17.

Haniël Pereira da Gama

De pijlsnelle Haniël Pereira da Gama staat bekend om zijn rushes waarmee hij het halve veld oversteekt. Pereira da Gama is van origine een buitenspeler, maar wordt vaak als linksachter ingezet. De jeugdinternational moet verdedigend nog stappen zetten. In de wedstrijden waarin Ajax onder druk wordt gezet, is de versnelling van Pereira da Gama een van de manieren hoe O17 er onder vandaan komt.

Middenvelders

Jinairo Johnson 

Jinairo Johnson kan gezien worden als de motor van Ajax O17. Als controlerende middenvelder wordt hij heel vaak gebruikt om de verdediging en aanval met elkaar te verbinden. Dat Johnson een uitstekende speler is, blijkt uit het feit dat hij minder vaak meespeelt met Ajax O17, omdat hij vrijwel steevast bij de selectie van Ajax O18 zit. Johnson zal een belangrijke schakel voor Ajax O17 zijn op de Future Cup.

Sean Steur 

Sean Steur is een speler op wie veel toeschouwers zullen letten tijdens de Future Cup. De zestienjarige middenvelder behoort eigenlijk tot de O16-lichting, maar maakt furore bij Ajax O17. Steur geldt als een waar toptalent binnen de jeugdopleiding van Ajax en het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de Amsterdammers hem dit seizoen willen contracteren. Steur kan overal op het middenveld uit de voeten, maar komt het beste tot zijn recht als ‘nummer acht’, waar hij de vrijheid heeft om te bewegen met de bal.

Luca Messori 

Luca Messori keerde dit seizoen terug na een driejarig uistapje naar de amateurs van BFC. Veel aanpassingsproblemen had hij niet. De aanvallende middenvelder annex buitenspeler is vaste basisklant. In het begin van het seizoen was hij de nummer tien van Ajax O17, maar de laatste periode staat hij steeds vaker als links- of rechtsbuiten opgesteld. En dat is niet gek, want de explosiviteit van het talent met Italiaanse roots is indrukwekkend. Messori heeft het vermogen om tegenstanders voorbij te snellen en beschikt daarnaast over veel loopvermogen.

Nick de Koning 

Nick de Koning is de broer van Ajax O15-speler Tim de Koning. Nick is een speler om in de gaten te houden tijdens de Future Cup. De middenvelder moest het dit seizoen lang doen met invalbeurten, maar heeft zich de afgelopen wedstrijden in de basis geknokt. Met de terugkeer van Johnson is het de vraag of hij ook tijdens de Future Cup in de basis zal staan. De Koning is een echte verbindingsspeler. Zijn aanname is dusdanig sterk dat hij met twee balcontacten het spel kan verplaatsen en versnellen.

Levi Acheampong 

Levi Acheampong is dit seizoen de aanvoerder van Ajax O16 en verdiende met zijn goede prestaties een plaats in de Future Cup-selectie. Acheampong staat bekend als creatieve aanvallende middenvelder en kan makkelijk een doelpunt maken. Eerder dit seizoen zat het Belgische KRC Genk achter het talent aan, maar voorlopig lijkt Acheampong ‘gewoon’ in Amsterdam te blijven.

Aanvallers

Lasse Abildgaard 

Lasse Abildgaard is niet weg te denken van de rechtsbuiten-positie in Ajax O17. Het Deense talent kwam afgelopen zomer over van Silkeborg en is dus bezig aan zijn eerste seizoen in Amsterdam. Abildgaard is tweebenig en erg goed in de kleine ruimte. Een-tegen-een in het zestienmetergebied van de tegenstander is hij dodelijk. De creatieve Abildgaard kan ook als aanvallende middenvelder uit de voeten.

Emre Ünüvar 

Tijdens de Future Cup zullen de meeste ogen op Emre Ünüvar gericht zijn. De spits is pas vijftien jaar oud en zat al eens op de bank bij Ajax O18. Ünüvar geldt als een ware goalgetter: dit seizoen maakte hij al 23 doelpunten in zeventien competitiewedstrijden. Daarnaast verzorgde hij twee assists. Ünüvar is een echte spits die precies weet op welk moment hij op welke plek moet zijn. De jonge spits beschikt ook over uitstekende kwaliteiten aan de bal en kan daarmee ook een rol spelen in het veldspel van Ajax O17. Afgelopen zomer tekende Ünüvar zijn eerste contract bij Ajax, waarmee hij momenteel de jongste speler bij Ajax is met een contract.

Bendeguz Kovacs 

Bendeguz Kovacs is de ideale pinchhitter voor Ajax O17. De Hongaarse spits kwam afgelopen seizoen over van de amateurs van ARC en wordt in Amsterdam voornamelijk gebruikt als stand-in van Ünüvar. De twee worden bij een achterstand ook weleens samen in de spits gepositioneerd. Kovacs is een grote sterke spits, die uitstekend als aanspeelpunt gebruikt kan worden. Daarnaast heeft hij nog een groot wapen. Kovacs heeft namelijk een uitstekende vrije trap in zijn linkerbeen zitten.

Elias Mechrouh

Het is een spectaculaire voetballer om naar te kijken, maar aan rendement kan het nog wel eens ontbreken bij Elias Mechrouh. De buitenspeler werd afgelopen zomer opgepikt bij FC Volendam en heeft alles in zich om een publiekslieveling te worden. Mechrouh heeft een uitstekende actie in de benen en weet daarmee regelmatig zijn tegenstander op spectaculaire wijze te passeren. Voor de creatieveling is het vooral zaak om iets efficiënter te worden.

Wessel Kroon (X: @Wessel_Kroon | E-mail: w.kroon@ajaxshowtime.com)
Bram Bark (X: @Bram_Bark | E-mail: b.bark@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.