Deze vijf maken de meeste indruk bij Jong Ajax

door Finn Dekker 20

Deze vijf maken de meeste indruk bij Jong Ajax

door Finn Dekker 20

Laatst geüpdatet

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

De jaarwisseling ligt pas vier dagen achter ons als Jong Ajax alweer aan de tweede seizoenshelft begint. De Amsterdamse beloften gaan dinsdagavond op bezoek bij TOP Oss. Aangezien het eerste pas vijf dagen later in actie komt, is het voor Mitchell van der Gaag te hopen dat iedereen in zijn alsmaar fluctuerende selectie inzetbaar is. En dan met name de vijf uitblinkers van de afgelopen maanden.

In totaal deden er tot dusver 32 spelers mee bij Jong Ajax dit seizoen. Sommigen van hen kwamen een keer in actie, anderen speelden alle duels. De een had veel tijd nodig om te wennen aan het seniorenvoetbal, de ander was een grote verrassing in de goede zin van het woord. Op wie viel het oog in de eerste seizoenshelft?

Devyne Rensch – 17 jaar 

Nog voordat Devyne Rensch ooit überhaupt in de selectie van Jong Ajax had gezeten, zat de verdediger al op de bank bij het eerste. De zeventienjarige was onderdeel van de A-selectie in de voorbereiding op dit seizoen. Zijn indrukwekkende aandeel hierin leverde Rensch een plekje op in de selectie voor het openingsduel met Sparta Rotterdam. Zijn debuut in Jong Ajax volgde vijf dagen later, in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

Toen nog als rechtsback. Pas begin november verhuisde de vrijwel tweebenige mandekker naar het centrum, waar Rensch in de jeugd zijn beste spel had. Ook bij de beloften maakt de verdediger nu veel indruk op die plek. Vooral zijn voetballende vermogen van achteruit valt op, hetgeen ook Erik ten Hag bekoort. De hoofdtrainer liet Rensch na een aantal goede optredens in het tweede op 28 november debuteren tegen FC Emmen, waarna ook minuten tegen FC Utrecht, PEC Zwolle en Willem II volgden. En daar zal het zeker niet bij blijven.

Enric Llansana – 19 jaar

Rensch is niet de enige centrale verdediger die opviel in de eerste seizoenshelft. Ook Enric Llansana maakte indruk. En dat terwijl de voorkeur van de negentienjarige meer ligt bij een rol als controlerende middenvelder. De voormalig aanvoerder van de Onder 19 maakte vorig seizoen al zijn debuut onder Van der Gaag, maar is dit seizoen al uitgegroeid tot een van de sterkhouders van Jong Ajax. Twee spelers speelden dit seizoen alle duels in de Keuken Kampioen Divisie. Een daarvan is Llansana.

De in Spanje geboren rechtspoot is, mede door zijn relatief oude leeftijd, fysiek een stuk verder dan zijn ploeggenoten. Door zijn duelkracht en uithoudingsvermogen is Llansana een belangrijke pion in de as van het veld. Bovendien is hij een goede kopper. De negentienjarige wordt echter te kort gedaan als zijn sterke balbehandeling niet wordt geadresseerd. Van een debuut in Ajax 1 kwam het nog niet. En ook zijn contract loopt deze zomer af. Het wordt dus een interessant jaar.

Youri Regeer – 17 jaar

De andere speler die alle zeventien wedstrijden speelde, is de middenvelder Youri Regeer. In tegenstelling tot Llansana begon Regeer in iedere wedstrijd zelfs aan de aftrap, waarmee Regeer de meeste minuten maakte van allemaal. En dan te bedenken dat Regeer met zeventien jaar een van de jongsten van het elftal is. Het tekent de razendsnelle ontwikkeling van de Zandvoorter, die niet meer weg te denken is uit de basiself van Van der Gaag.

Regeer kreeg zelfs al de aanvoerdersband om en mocht in het bekerduel met FC Utrecht op de bank plaatsnemen. Hoewel Regeer in de jeugd vaak op het scorebord verscheen als aanvallende middenvelder, is de rechtspoot in Jong Ajax vooral te zien als nummer zes of acht. Zijn inzicht en handelingssnelheid maken hem een ideale speler in de eerste fase van de aanval, terwijl Regeer ook niet vies is van het maken van vuile meters en tackles.

Kenneth Taylor – 18 jaar

De naam van Kenneth Taylor mag absoluut niet ontbreken in dit rijtje. Zijn naam is misschien wel zo vanzelfsprekend voor dit rijtje, dat de middenvelder wellicht al voorbij de stempel ‘one to watch’ is. Zijn kwaliteiten zijn bij het merendeel van het Ajax-publiek namelijk al bekend. De linkspoot, die op vier goals en vier assists staat, ziet het spel als geen ander: waar hij moet lopen, waar de bal moet komen, welk tempo nodig is. Voor een speler als Taylor ga je naar het stadion, als dat straks weer mag.

Momenteel schippert Taylor tussen Jong Ajax en het eerste. Trainen doet Taylor vooral bij de hoofdmacht, maar de meeste duels werkt het ‘kleine broertje’ van Donny van de Beek nog af bij Jong Ajax. Omdat de spelmaker vaak wel bij de A-selectie zit, moet hij af en toe een duel van de beloften laten schieten. Gelukkig kwam tegen PEC Zwolle snel de beloning: zijn debuut in Ajax 1. Met een nieuw contract tot medio 2024 is Ajax nog wel even verzekerd van zijn kunsten.

Brian Brobbey – 18 jaar 

En dan nog de topscorer. Net als bij Taylor is een dergelijk lijstje zonder Brian Brobbey ook niet serieus te nemen. Criticasters moesten het nog maar zien of de kleerkast ook in het seniorenvoetbal de doelpunten aaneen zou rijgen. Tegen jeugdspelers zou het immers een makkie zijn met dat postuur. Nou, ook in de Keuken Kampioen Divisie gaat het Brobbey behoorlijk eenvoudig af. In twaalf duels dit seizoen was Brobbey goed voor acht goals en twee assists.

Zoals een Ajacied betaamt scoorde Brobbey vervolgens in december tijdens zijn debuut in het eerste, als invaller in het duel met Fortuna Sittard. Daarna volgden ook minuten tegen FC Twente en een basisplaats in de Champions League tegen Atalanta. Met zijn snelheid is de achttienjarige gevaarlijk in de diepte, maar hetzelfde geldt op de rand van de zestien met zijn rug naar het doel. Het is te hopen dat de spits zijn aflopende contract verlengt, want in veel aspecten is Brobbey een talentvolle topspits voor Ajax.

Eervolle vermeldingen

Je doet het met zijn allen. Een cliché in de voetbalwereld, maar de meeste clichés zijn waar en dus verdienen sommigen een vermelding. Victor Jensen en Kjell Scherpen maakten dit seizoen verdiend hun debuut in het eerste van Ajax. Sontje Hansen en Naci Ünüvar waren om uiteenlopende redenen niet op hun best, maar kwamen langzaam terug op hun niveau, dus zijn zij het noemen waard. En wie nu niet is genoemd, kan straks zomaar gaan verrassen en mijn ongelijk bewijzen. Dat is het leuke aan Jong Ajax.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com)

Lees meer edities van 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?
#3 - Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt
#4 - Iedereen heeft perspectief, behalve Brobbey
#5 - Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans
#6 - Is Scherpen klaar voor de erfenis van Onana?
#7 - Debutanten verbloemen veel bij zwalkend Jong Ajax

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties