Is Scherpen klaar voor de erfenis van Onana?

FinnDekker, 20-11-2020 om 18:35, 11588 views, Ajax Showtime |

Shop nu het nieuwe Ajax-thuisshirt 2020-2021!

In de rubriek 'Blik op Jong Ajax' (BoJA) zoomt Ajax Showtime regelmatig in op Jong Ajax, het beloftenelftal van Ajax dat uitkomt in de Keuken Kampioen Divisie.

Even was Kjell Scherpen er heel dichtbij, zijn debuut in de hoofdmacht van Ajax. En wel in de Champions League. Corona greep begin november om zich heen in de A-selectie. Liefst elf Ajacieden, waaronder André Onana en Maarten Stekelenburg, hadden in aanloop naar FC Midtjylland-uit het virus onder de leden. Althans, dat leek zo. Nieuwe testen wezen anders uit en dus spatte de droom van Scherpen - met dezelfde vaart als het ontstaan ervan - uiteen. Dan maar keepen tegen SC Cambuur. Ook leuk.

Dat is het sociaal wenselijke antwoord, het media training-antwoord. Scherpen zal stiekem gevloekt hebben dat Onana en Stekelenburg vlak voor de aftrap toch speelgerechtigd bleken. De twintigjarige zal zijn collega’s nooit fysieke klachten hebben toegewenst, maar het is een topsporter niet vreemd om te hopen op een cruciale rol, in plaats van een plekje in de dug-out. Dat laatste werd het wel. Vanaf de bank zag hij Onana voor de zoveelste keer weinig fout doen.

Gelukkig voor Scherpen was er een aantal dagen later wel een plekje voor hem in de opstelling van Jong Ajax. Zelfs daar is spelen namelijk geen vanzelfsprekendheid. Concurrent Dominik Kotarski stond afgelopen zomer op de nominatie om verhuurd te worden. Niemand kwam echter voor de Kroaat en dus moet het tweetal talentvolle keepers de doellijn delen. In Friesland was het weer de beurt aan Scherpen. Wellicht nog in de war van de heisa in Denemarken keepte de doelverdediger tegen de koploper vervolgens een van zijn slechtste duels van dit seizoen.

Om nu te stellen dat het dan maar goed is dat Scherpen niet tegen Midtjylland keepte is een te makkelijke conclusie. Feit is wel dat het verschil in kwaliteit tussen Onana en Scherpen nog immens is. Dit natuurlijk mede door het absurd hoge niveau van Onana, die misschien wel de beste doelman van deze eeuw is bij Ajax. Maar het verklaart wel de komst van Stekelenburg als tussenpaus als tweede doelman. Hoewel er vertrouwen lijkt te zijn in Scherpen voor de toekomst, kenmerkt dat vooral een hoopvolle gedachte voor de toekomst, niet een zekerheid voor de korte termijn.

Bij Ajax onder vuur

Anderhalf jaar geleden werd Scherpen overgenomen van FC Emmen, waar de doelman als jong broekie een seizoen lang indruk maakte bij de promovendus. Hij verkoos trainen met de beste trainers en keepers boven nog een jaar Eredivisie. Het dagelijks onder-vuur-genomen-worden door de beste aanvallers van de Nederlandse velden zou hem verder gaan helpen dan nog een jaar in Emmen. Maar niet voordat Scherpen eerst door de harde kern van Ajax onder vuur werd genomen: de goalie werd half verketterd door zijn jeugdliefde voor Feyenoord. Een paar strafregels bluste vervolgens het brandje, waarna de keeper van Jong Oranje zijn handtekening zette onder een contract tot medio 2023.


Het idee was om eerst maar eens te werken aan de mindere aspecten, waaronder zijn voetballende kwaliteiten. Tegen Cambuur bleek echter dat dit anderhalf jaar na dato nog steeds geen pluspunt is. Meermaals leverde de keeper de bal in bij de voorhoede van de Friezen, waardoor gevaar ontstond en zelfs een goal viel. Kanttekening is wel dat Scherpen geacht wordt zoveel mogelijk de voetballende optie te kiezen, ook waar een hengst naar voren veel logischer lijkt. Oefenen, oefenen, oefenen. En dat blijft nog even zo doorgaan. Hoewel zijn lange trap zeer verdienstelijk is, zijn er op meevoetballend vlak in de opbouw van achteruit nog behoorlijk wat stappen te zetten.

De tijd om in dat soort zaken te groeien naar het niveau van Ajax 1 begint echter wel te dringen. Ajax mazzelde deze zomer voor de tweede keer op rij: wederom bleef een transfer van Onana naar de Europese top uit. Onana zag een vertrek wel zitten, leek zich andermaal te hebben bewezen, maar geen enkele club pakte door als we Marc Overmars mogen geloven. Drie keer lijkt nu scheepsrecht te worden, al blijft het met het coronavirus afwachten. Gokken op nóg een jaar Onana in Amsterdam zou desondanks naïef zijn en dus moet de blik op de erfenis van de Kameroener.

Een uitzondering op de regel

Hoewel de strijd in Jong Ajax nog niet gestreden is, heeft Scherpen nu een streepje voor. Qua resultaten doet de Nederlander het in ieder geval beter dan Kotarski. Vijf van de zes duels met Scherpen werden gewonnen. Hij hield twee keer de nul en incasseerde in totaal negen tegentreffers. Kotarski won slechts één van zijn vijf duels, hield geen enkele keer de nul en kreeg er - terwijl hij dus een duel minder speelde - veertien tegen in totaal. Wel is het met de alsmaar wijzigende opstelling bij Jong Ajax en het verschil in tegenstand in de Keuken Kampioen Divisie ietwat appels met peren vergelijken. En toch is Scherpen verder. Ook qua persoonlijkheid. De doelman straalt onder de lat meer rust uit en is wat betreft de coaching naar zijn ploeg verder.

Maar is Scherpen al klaar voor het echte werk? Dat valt nog zeer te betwijfelen. Dit seizoen zal dat moeten gaan uitwijzen. Onana werd na het plotse vertrek van Jasper Cillessen in 2016 voor de leeuwen gegooid. Ajax had toentertijd het geluk dat de destijds enorm grillige Onana zich al snel ontpopte tot topkeeper. Dat was toen een uitzondering op de regel. De kans dat Scherpen net zo snel een dergelijke ontwikkeling doormaakt is misschien nog wel kleiner dan een langer verblijf van Onana na de zomer. Het lijkt dan ook verstandig om tegen die tijd een lijstje met eventuele namen achter de hand te hebben.

Finn Dekker (Twitter: @FinnDekker | e-mail: f.dekker@ajaxshowtime.com

Lees meer edities van 'Blik op Jong Ajax' van dit seizoen:

#1 - Met deze talenten gaat Jong Ajax het doen
#2 - Wordt Taylor de verrassing van het seizoen?
#3 - Jong Ajax heeft geen back-up klaar als Dest vertrekt
#4 - Iedereen heeft perspectief, behalve Brobbey
#5 - Regeer geeft sobere middenveld toch wat glans

Delen!
Plaats een reactie

Om een reactie te kunnen plaatsen moet u inloggen of voor een account registreren.

Reacties
VinAmsterdam
Ajax heeft al geinvesteerd in scherpen, hij zou eigenlijk al in de eerste bekerwedstrijden moeten starten en langzaam groeien naar het eerste. Zal nooit zo goed voetballend en katachtig als Onana zijn. zijn stijl lijkt meer op dat van stekelenburg.
0 0
Joseph
Laat zich uitstekend zien in jong Ajax, lijkt me een hele logische opvolger als Onana vertrekt. Zou ontzettend dom zijn om daar geld aan uit te geven.
4 -2
Steeph
Volgens mij heb je nog nooit een wedstrijd van jong gezien.
1 -5
Joseph
Volgens mij heb jij niet eens de samenvattingen gekeken..
1 -1
Sampaoli
Ik genoeg en deel zijn mening. Jij?
2 0
Knalpot
Misschien moet jij eens gaan kijken? Zo te zien hieronder zijn heel veel mensen het niet met jou eens, het kan zijn dat er veel mis is met heel veel ogen of zou het aan jouw ogen kunnen liggen?
1 0
insectenverdelg
Probleem is dat hik altijd vergeten wordt met Onana. En de kans dat hij dat niveau gaat aantikken is bijzonder klein. Maar dat geld ook voor elke aankoop.
0 0
wendoo9
Ik vind dat deze jongen gewoon een kans verdiend. Hij heeft een voorruit gang geboekt dat niet meer normaal is. Hij straalt rust uit, doet geen gekke dingen, coach zijn medespelers en is bijna niet te kloppen bij hoge ballen. Onana werd ook niet geacht om eerste keeper van Ajax te worden in die tijd. Die vond ik persoonlijk slechter dan Scherpen in die tijd met zijn kamikaze acties. Als hij nu van Emmen zou af komen en gelijk op doel moest zeg ik nee. Maar bij Jong Ajax heeft hij veel geleerd vandaar die voorruitgang bij hem.
4 -2
DonAdam
Het toppunt van overmaat; wanneer drie letters volstaan en desonsdanks twee A4-tjes toegewijd worden aan het onderwerp.

Wanneer Onana vertrekt, trekt Overmars een eerste keeper van buiten aan.
3 0
AlexIbarra
Ik vind zelf dat Stekelenburg nog best een goede indruk maakt.
Als Scherpen vooruitgang blijft boeken, zou je het risico met hem kunnen nemen. Wetende dat je met Steek een fatsoenlijke reservekeeper in huis hebt.

Het is geen Van Leer / Lamprou verhaal waar je dan op terug moet vallen.
0 -1
Sampaoli
Steek is paar klasse minder dan Scherpen hoor.
0 -1
Ansjo
Een keeper die punten voor je pakt hoeft van mijn part niet heel goed mee te kunnen voetballen. Ik heb liever een keeper die goed keept maar minder meevoetbalt dan 1 die goed meevoetbalt maar minder keept. Lieftst allebei maar die vindt je bijna niet.
0 -1
DrFootball
Kotarski obv het aantal gespeelde wedstrijden dit seizoen vergelijken met Scherpen. Welke verdediging hadden ze voor zich staan? Wie was de tegenstander? Er wordt totaal geen rekening gehouden met andere variabelen. Daarbij is de conclusie op basis van een aanname van de schrijver en totaal niet onderbouwd. Assumption is the mother of all f*ck ups! Sjesus wat een ontzettend slecht onderbouwd stukje AS!!!!!
2 0
Babangida83
Ik vind Scherpen, net zoals Krul, eigenlijk geen geschikte Ajax-keeper. Simpelweg omdat ze beiden niet kunnen voetballen.

En daarmee bedoel ik dat ze onder druk vrij snel die bal naar voren rammen. Of misschien wel doorvoetballen, maar dan met een ziekenhuisbal aankomen. Tegen een ploeg die niet goed druk zet, oogt het nog heel comfortabel. Maar ietsje meer druk en gaat gelijk flink piepen.

Een speler van Ajax dient juist goed te zijn in het positiespel, in mijn ogen. Daarin onderscheiden wij ons juist en is ook wat ons steeds op t veld ook de meerdere laat zijn. Scherpen heeft zich zeker verbeterd, maar nog lang niet genoeg, vind ik, en gaat m ook nooit worden, want is zijn zwakte.

Daarom Scherpen gewoon verhuren deze winter en Kotarski het vertrouwen geven. Bij hem, net zoals bij Onana, is focus en zelfvertrouwen een probleem. Hem in het eerste zetten zal hem juist dat vertrouwen en die focus geven.
1 -2
Lazell
Vind dit altijd lastig. Wat verwacht jij precies van een meevoetballende keeper? Je gaat nergens een keeper vinden die een bal over 30m of meer moeiteloos op je stropdas neerlegt. Dat kan je van de meeste veldspelers nieteens verwachten. Tegen Midtjylland toen Onana werd geforceerd moeilijke ballen te geven zag je ook dat daar heel veel niet van aan kwam.

Een keeper moet imo 2 dingen kunnen qua voetballend vermogen:
1: de juiste keuze maken met opbouwen (niemand onder druk aanspelen, zien dat die speler ook de bal weer kwijt kan, anders lange bal)
2: de ruimte achter onze hoge laatste linie verdedigen, door ver voor de goal te staan (a la Neuer)

Beide dingen zijn heel goed aan te leren. Hij is nog heel jong en is heel leergierig.
1 0
Babangida83
Wat voor mij daarnaast ook nog een voorwaarde is, is de volgende:

Die juiste oplossing, die is er vaak wel. Echter, onder hogere druk heb je: 1) minder tijd om aan te nemen en een keuze te maken 2) de koelheid om niet die bal onder stress maar naar voren te peren of verkeerd te spelen.

Beide beheerst Scherpen in mijn ogen niet. En dat begint simpelweg bij kwaliteit. Hij vertrouwt niet op zijn kwaliteiten omdat hij ze daar ook niet heeft. Je hoeft van mij heus geen bal over 30 op iemands stropdas te leggen. Maar de normale oplossingen, moet je ook onder druk kunnen leveren. Dan pas zie je echt of hij kan passen. En hij heeft al moeite met 6-7 meterpassen onder druk.
0 -1
stopperspil
Als je met 3-0 voorstaat in de nationale competitie waarom dan nooit een keer van keeper wisselen om de wennen/testen?
3 0
fc Barcelona_ke
Hij kan het, maar als Onana weg is, moet Ajax wel een redelijke keeper te halen die moet met Scherpen een concurrentie aangaan! ik noem de namen: Joel Drommel of Luis Maximiano
0 -2
Alexander40
Simpel: Ja
1 -1
nicholas87
Gewoon Cillissen terug halen als Onana weg gaat.
2 -5
fc Barcelona_ke
hij is niet meer als vroeger. fantaische wereldredding, fantaniashc meevoetballend heeft hij nu niet! vanwege coronatijd kunnen we beter niet dure cillessen, die gehaald op de bank, te nemen!
1 0
Hollister
Als Onana vertrekt gewoon hem de kans geven. Dat is Ajax . Deze jongen heeft bovendien in de tijd dat hij bij Ajax zit al zulke stappen gemaakt dat als hij dat nog een keertje kan gaan doen hij onbetwist nummer 1 van Nederland gaat worden. In potentie is hij verder en beter dan Bijlow die ik ook een prima keeper vind, maar een stuk minder in de hoge ballen en blessuregevoeliger is. Voetballend is Scherpen ook verder doordat bij Ajax veel meer van achteruit wordt opgebouwd
4 -2
Steeph
Tjonge jonge, wat ligt die standaard toch laag met je "dat is Ajax". En weer mekkeren als je een kutkeeper hebt staan die je de titel kost. Dat WAS Ajax van 5 jaar geleden. Verhoog die lat nu eens.
1 -6
Spectre
Dus investeren in een Scherpen om em vervolgens geen kans te geven noem jij de lat hoog leggen. Weet je nog wat Onana allemaal in jong Ajax deed? Nu zijn we toch maar wat blij dat hij tussen de palen staat he
1 0
Hollister
Een hoogspringer die het wereldrecord hoogspringen op 2,45 zette, is ook ooit eens begonnen op 1,50..... Ajax geeft talenten een kans, nooit omdat het Ajax is, maar omdat zo n jongen dat op basis van kwaliteit verdiend....
Vorig jaar Gravenberch een beetje gevolgd, scoorde misschien gemiddeld een 5,5, Schuurs in Jong Ajax gemiddeld een 6? Beide jongens hebben zich in nog geen jaar in de basis gespeeld omdat voor beiden de lat verhoogd is.
Om helemaal aan te sluiten bij CL niveau zullen beiden nog meer stappen moeten maken. Waarom zou dit traject voor Scherpen niet kunnen.
Scouten doe je niet als Frenkie bij Barca speelt of De Ligt bij Juve, dat doe je als ze nog jeugdspelers zijn.. De kunst is om dat de potentie te zien...Als Scherpen die potentie heeft dan is het des Ajax om hem die kans t3e geven. En als Ajax meent dat er nog eden tussenstap nodig is om hem een jaartje te verhuren, dan doen ze dat... ik heb wel vertrouwen is deze jongen en ja hij zal je soms punten / goals kosten.. en uiteindelijk hopelijk juist punten voor je pakken. Dat alles is Onana ook overkomen zoals we weten.
2 0
Stuyvesant
Dat is wel des Ajax, jonge spelers een kans geven. Dat is altijd zo gebeurd. Ik weet nog dat Onana in Ajax 1 kwam. Ook toen was er twijfel, omdat hij in Jong Ajax soms een fout maakte. En kijk maar waar Onana nu staat.

Als Onana weg gaat, gewoon Scherpen een kans geven.
1 0
DUDE92
Scherpen was bij Jong Ajax bezig aan een heel sterke reeks vond ik, maar hij oogde tegen Cambuur bij vlagen weer erg nerveus. Desalniettemin ben ik voorstander van Scherpen een kans geven komend seizoen, mits we een goede tweede keeper aantrekken a la Ünnerstall van PSV, iemand die als het moet geen hele slechte optie zou zijn voor eerste keeper.

Ik denk sowieso dat Scherpen snel leert, en er veel aan gaat hebben om vooral Blind voor zich te hebben, in plaats van Kasanwirjo.
5 -1
Hollister
Unnerstall zou een goede zijn, maar vrees dat hij niet van de bank van PSV maar de bank van Ajax gaat
0 0
Multi
Unerstall is als het goed is transfervrij na dit jaar en als hij net wat meer bij Ajax kan verdienen, waarom niet?

Sergio Romero heeft overigens ook een aflopend contract bij United, dus dat zou ook misschien geen verkeerde zijn.
0 0
michel76
Nou dan liever 100x Scherpen dan deze 2namen die jij hier noemt.
0 -1
Multi
Als 2e keeper. Daar ging deze hele discussie over. Want ze zijn beter dan Stekelenburg op het moment laat zien.
0 0
Steeph
Als je de wedstrijden van jong bekijkt is hij echt een van de zwakste schakels. Hij heeft de bouw. Daar houdt het bij op.
1 -8
Ozymandias
Hij heeft dit seizoen één mindere westrijd voor Jong Ajax gespeeld. Ik betwijfel nog steeds of hij ooit goed genoeg zal worden voor het eerste (ik vind hem opbouwend slecht en in één op één duels komt hij nog te vaak te langzaam uit zijn doel) maar bij Jong Ajax doet hij het redelijk.
1 0
Steeph
Hij redt nooit een wedstrijd. Gewoon een heel matige keeper. Nooit een redding waarvan je denkt, zo, die pakt 'ie toch lekker. Alle ballen die er in zouden kunnen gaan heeft hij eigenlijk niet. Vermeer bijvoorbeeld, die andere tekortkomingen had, had dat wel regelmatig. Onana ook, maar die is op alle vlakken gewoon een topkeeper. Je zou het best een keer kunnen proberen als je verdediging ijzersterk is. Maar met deze verdediging, no way.
1 -4
Ozymandias
"Hij redt nooit een wedstrijd."

Het aantal keepers wat daadwerkelijk punten voor hun club pakt is klein. Ajax heeft de afgelopen dertig jaar maar twee keepers gehad die puntenpakkers waren (Vd Sar en Onana). Als dat de lat voor Scherpen is zal hij het inderdaad nooit redden maar dat was de lat niet voor keepers als Grim, Stekelenburg en Cillessen.
0 0
Steeph
Ik weet niet hoe klein die groep is. Als je Europese subtop wil najagen moet dat gewoon de standaard zijn. Ik snap niet dat men maar in die groepsfase EL wil blijven hangen...
1 0
Superjan
Fijn dat je Grim daarbij meeneemt. Verdient hij wel in mijn ogen. Voor een keeper van die categorie moet je het zeker doen. Maar alle drie vond ik dat prima 1-op-1 keepers. dat is in Ajax 1 gezien het type kansen wat je tegen krijgt wel een erg belangrijk onderdeel. Vandaar dat ik nog wel twijfel over Scherpen.
0 0
A'dam Oud-West
Als ik terugdenk aan die tijd, dan zou ik meer vertrouwen gehad hebben in Scherpen, dan Onana. Onana was er voor één ieder's gevoel niet klaar voor, omdat hij bij Jong Ajax echt wekelijks in de fout ging. Sommige keepers (of spelers) moet je gewoon in het diepen gooien en ze gaan excelleren.
4 -1
Amsterdam4ever
Ik ben niet zo'n fan van Scherpen, in het Ajax-spel heb je gewoon een mee voetballende keeper nodig. Daarom vind ik het heel jammer dat het niet gelukt is Kotarski te verhuren, die is minder ver, maar zie ik meer potentieel in. Zou die graag zien spelen na de winterstop bij een eredivisieclub, maar dat zal wel niet lukken.
4 0
Afcatobias
Scherpen is mijn nr1 keuze als vervanger van Onana.
3 -3
stopperspil
Nu is hij derde keeper achter de oude trage Stekelenburg, hij moet sowieso met het oog op de toekomst nu tweede keeper worden om aan eventuele inval speelminuten te komen. Hij is moeilijk te beoordelen als hij nooit speelt in de eredivisie.
2 -2
Lazell
Eens. Stekelenburg liet in de voorbereiding bijvoorbeeld aardig wat steekjes vallen. Laat Scherpen dan die fouten maken, die leert er tenminste nog van en is iemand voor de toekomst.
2 -1
ajaxinho
Finn ziet hem liever niet onder lat, dat is wel duidelijk.
2 0
Mokum2018
In het begin had ik ook weinig vertrouwen in Onana, die heeft dat dubbel en dwars goed gemaakt. Misschien kan Scherpen dat ook doen.
1 -1
Stamhoofd
Het maakt niet uit wie zijn opvolger is, het zal altijd tegenvallen en altijd minder zijn. Ze gaan je toch vergelijken met Onana en dan moet je echt het niveau van Neuer hebben om daar overheen te komen.

Ik hoop dat Scherpen of een eventuele andere keeper wel de tijd krijgt om te groeien naar het niveau.
3 -1
Steeph
Laat jij lekker een blunderende keeper groeien naar een bepaald niveau joh, prima in jong, maar toch niet in Ajax 1. Die tijd zijn we hopelijk voorbij.
0 -2
Lazell
Scherpen kan echt een beest worden, met zijn 2,04m. Hij blijft a la Courtois en Neuer gewoon staan in de 1 op 1, dan krijg je hem er bijna niet meer langs. Heel belangrijk bij Ajax. Lijkt in andere aspecten ook steeds betrouwbaarder te worden, maar dat verrekte meevoetballen...
3 -2
Kingoffdatoilet
Dat komt nog wel. Heeft daar zijn hele leven niet op getraind en maakt nu toch echt stappen ook in het meevoetballen
0 0
Beachboy
Je weet het pas als het zover is en Ajax is dé club om spelers vertrouwen en een kans te geven. Natuurlijk is een keeper positie altijd iets spannender dan elders in het veld, maar toch is mijn mening dat je het gewoon moet doen. Waar is je opleiding anders voor? Pas als er een gat valt in de opleiding zou je i.m.o. de markt op moeten gaan. Niet het geval nu.
1 0
fanforeffer
Die laatste zin . Zo lekker opbouwend. Goed voor het zelf vertrouwen van Scherpen.
3 -1
Gonzo
De hele laatste alinea is al zo veroordelend. Bepaald niet geschreven door iemand met een warm gevoel voor Kjell.
2 -1
Lazell
Hoeft ook helemaal niet. Je moet altijd met meerdere scenario's rekening houden, hoe onwaarschijnlijk ze ook zijn. Denk dat ze bij Onana ook opties achter de hand hadden als dat niet goed uit bleek te pakken.
0 0
JariHeijden
Ach, het is een stukje op een supporterssite. Ik denk niet dat Scherpen dat leest. Het is niet zo dat Ten Hag dit zegt, he.
0 0
appiehappie
Ik ben benieuwd. Eerst zien dan (be)oordelen.
1 -1