Ajax plaatst zich na zege op APOEL voor de CL

door Finn Dekker 2068

Woensdagavond heeft Ajax zich geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De Amsterdammers wonnen in eigen huis van APOEL Nicosia: 2-0. Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic scoorden namens de ploeg van Erik ten Hag. Donderdag gaat de club in de koker bij de loting voor de groepsfase.

Ajax begon de wedstrijd met een heel andere opstelling dan in de heenwedstrijd. Donny van de Beek was afwezig vanwege een blessure en Noussair Mazraoui kreeg rood op Cyprus en was dus geschorst. Huntelaar en Sergiño Dest speelden in plaats van die twee. Ook Edson Álvarez kreeg een plaats in de basiself. De Mexicaan kreeg de voorkeur boven Razvan Marin.

Na enkele minuten werd het spelbeeld al duidelijk. APOEL verloor telkens snel de bal en groepeerde zich vooral rondom de eigen zestien. Ajax maakte het spel en probeerde door de drukte heen te voetballen. Dit ging in de eerste helft vaak erg lastig. Kansjes waren er voor Dest en David Neres, maar van groot gevaar was lang geen sprake. Dit gebeurde uiteindelijk pas na een halfuur na een prachtige bal van Hakim Ziyech op Tadic. De Serviër kon de voorzet echter niet verwerken tot een doelpunt, ondanks de kleine afstand tot de goal.

Maar wat Tadic niet lukte, deed Álvarez vlak voor rust wel. De Mexicaan torende boven iedereen uit na een vrije trap van Ziyech, waarna de verdediger annex middenvelder de openingsgoal met het hoofd tegen de touwen kopte. Ajax had daarmee de broodnodige goal – na een doelpuntloos gelijkspel in de heenwedstrijd - op het scorebord staan. Vlak na de goal was het rust.

Een aantal minuten na rust was het gelijk weer raak. Althans, dat leek even. Huntelaar scoorde met het hoofd na opnieuw een vrije trap van Ziyech. Na de ingreep van de VAR werd de goal echter afgekeurd wegens buitenspel. Aan de overkant gebeurde een paar minuten later hetzelfde, ook een goal van APOEL werd vanwege buitenspel afgekeurd.

Naast de twee afgekeurde goals lag het spel behoorlijk veel stil. Vooral aan de zijde van APOEL werden er veel overtredingen begaan. De vaart kwam zodoende ietwat uit het spel. De Amsterdammers raakten desondanks niet in de war en kwamen nauwelijks in gevaar, maar creëerden zelf daarentegen ook niet bijzonder veel. Door de kleine marge bleef het daarom spannend.

Aan die spanning kwam tien minuten voor tijd vervolgens eindelijk een einde. Na een prachtige pass van Huntelaar werd Tadic bereikt. De nummer 10 schoot vervolgens vanaf links genadeloos raak in de verre hoek. Toen de marge eenmaal verdubbeld was, leek APOEL de moed te hebben opgegeven. Ajax miste daarna nog wat kansen op de derde. Erg was dat echter niet: Ajax had de zege en dus de plaatsing voor de Champions League op dat moment al binnen.

Onana; Dest, Veltman, Blind, Tagliafico; Álvarez (Marin 88'), Martínez; Neres, Tadic, Ziyech (De Wit 87'); Huntelaar.

Varela, Schuurs, Promes, Marin, Traoré, Ekkelenkamp en De Wit.