Ajax met speels gemak langs Fortuna Sittard

door Jesse ter Haar 399

Ajax heeft zondag een eenvoudige 4-0 zege weten te boeken op Fortuna Sittard. Zonder zich al te veel in te spannen was de ploeg van Erik ten Hag de opponent negentig minuten lang de baas. Zowel Dusan Tadic als David Neres waren verantwoordelijk voor twee goals.

Vanaf het eerste moment was de wedstrijd in handen van Ajax. De eerste kans was dan ook al na twee minuten te noteren, toen Nicolás Tagliafico af kon drukken na voorbereidend werk van Dusan Tadic. De Argentijn echter, miste richting met zijn schot. Mede door grove fouten van de verdedigers van Fortuna Sittard bleven de kansen hierna volgen. Eerst mikte Hakim Ziyech nog over vanaf de rand van het strafschopgebied, kort erna was het raak via Tadic. Opnieuw verwerkte Fortuna een bal van Ziyech matig, maar ditmaal werd er geprofiteerd. Tadic schoot hoog en bekeken raak.

Kort hierna leek de Serviër voor zijn tweede van de wedstrijd te gaan. Ziyech kreeg de kans om Tadic in de diepte één-op-één te zetten met de doelman, maar die pass kwam net te scherp. In de fase hierna begon Fortuna Sittard ietwat meer aan te vallen, maar tot noemenswaardige momenten leidde dat niet. Aan de andere kant bleef Ajax, zonder zich al te veel in te spannen, momenten creëren. Vooral via rechts, waar Ziyech en David Neres opgesteld stonden, werd er gevaar gesticht. Opnieuw gescoord werd er echter nog niet.

Na een klein halfuur was het alsnog voor de tweede keer raak. Ziyech gaf strak voor vanaf de linkerkant en Neres stond keurig te wachten bij de tweede paal: 2-0. In het laatste kwartier van de wedstrijd bleef het initiatief enkel en alleen voor Ajax en volgden er ook nog enkele kansen. De grootste was voor Tagliafico, die volledig vrijstaand op doel kon koppen. Zijn timing was echter niet helemaal in orde en dus ging zijn poging naast. Op die manier bleek 2-0 de ruststand.

Na rust veranderde er niets aan het spelbeeld. Ajax viel aan en kreeg binnen anderhalve minuut alweer een kans. Neres was het eindstation van een goede Ajax-aanval, maar hij kon de bal net niet voorbij de doelman tikken. De momenten hierna volgden vooral uit standaardsituaties, maar pogingen van Lasse Schöne en Tagliafico konden de doelman niet verschalken. Na een kwartier in de tweede helft volgde ook een kans voor de opponent. De bal bleef hangen in de zestien van Ajax, wat ervoor zorgde dat er geschoten kon worden richting André Onana. De doelman echter, kon een zacht rollertje makkelijk pakken.

In de 63ste minuut viel dan toch de 3-0 voor Ajax. Vanaf de rechterkant werd Neres ingespeeld door Tadic, waarna de Braziliaan in één keer doordraaide naar zijn linkerbeen. De bal kwam vrij te liggen voor zijn linkerbeen en daarna kende Neres geen twijfel en schoot hij hard raak. Enkele minuten hierna leek ook de 4-0 te volgen. De Braziliaan gaf voor op Dolberg en bood hem daarmee een grote kopkans, maar de Deen knikte op de paal. In de nastoot was er een kans voor Fortuna Sittard. Daley Blind was net te laat met zijn sliding, waardoor het schot er kwam. Onana lette echter goed op en kon zo pakken en klemmen in de verre hoek.

In het slot van het duel, wat eigenlijk nooit een echte wedstrijd werd, voetbalde Ajax de ontmoeting rustig uit. Haast naar voren werd er niet meer gemaakt, terwijl het slot achterin op de deur bleef. Waar het uiteindelijk in een 3-0 zege leek te eindigen, mochten de Ajax-supporters tóch nog één keer juichen. Dolberg wist door te breken over rechts, terwijl hij via de linkerkant een volledig vrijstaande Tadic aan zijn zijde had. De Deen legde breed en de Serviër kon rustig binnenschuiven. Daarmee was de eindstand wel bereikt: 4-0.

Onana; Mazraoui, De Ligt, Blind, Tagliafico (Sinkgraven 66'); De Jong (Schöne 46'), Ziyech (Labyad 73'), Van de Beek; Neres, Dolberg, Tadic.

Lamprou, Varela, Kristensen, Veltman, Sinkgraven, Huntelaar, Magallán, Labyad, Schöne, Schuurs, De Wit.