Ajax in oefenduel onderuit tegen Bosz' Leverkusen

door Bart Veenstra 68

Ajax heeft in Duitsland een oefenwedstrijd verloren van het Bayer Leverkusen van Peter Bosz. De Amsterdammers, die speelden zonder de internationals, verloren met 2-1.

Trainer Erik ten Hag kon enkele wisselspelers minuten geven. Zo stond Bruno Varela op doel, terwijl Joël Veltman, Lisandro Magallán, Daley Sinkgraven, Zakaria Labyad en Klaas-Jan Huntelaar – normaal gesproken bankzitters – weer eens in de basis stonden. Daarnaast kregen enkele talenten als Dean Solomons, Boy Kemper, Jasper Ter Heide, Danilo en Vaclav Cerny uit Jong Ajax ook speeltijd.

Het begin van de wedstrijd was voor Ajax. Al vrij snel kopte Klaas-Jan Huntelaar op de lat, waarna ook Labyad een prima kans miste. Na een kwartier spelen kwam Ajax alsnog op een verdiende voorsprong. Het was jongeling Danilo Pereira die met een schot in de linkerbenedenhoek raak kon schieten.

Na dit doelpunt wist Bayer Leverkusen enkele kansen te creëren. Zo waren Lucas Alario, Isaac Khiese Thelin en Paulinho dichtbij de gelijkmaker. Enkele malen stond Ajax-keeper Bruno Varela erg goed in de weg. De Portugees had echter geen antwoord op een schot van Karim Bellarabi dat in de kruising belandde. Na de gelijkmaker kreeg Ajax voor rust nog een kans via Labyad, terwijl Huntelaar wederom op de lat wist te koppen.

Zo’n vijf minuten na rust wist Bayer Leverkusen op voorsprong te komen. Op aangeven van de eerdere doelpuntenmaker Bellarabi wist Paulinho met een kopbal de 2-1 Varela te passeren. Enkele minuten later moest Ajax opnieuw een tegenvaller zien te verwerken. Na een grove tackle van Mitchell Weiser moest Zakaria Labyad het veld verlaten met een blessure.

Zijn invaller Leo Thethani was een kwartier voor tijd dichtbij de gelijkmaker, maar Leverkusen-verdediger Jan Boller kon de 2-2 voorkomen. Even later probeerde de Zuid-Afrikaan het opnieuw, maar dit keer ging zijn inzet over het doel. Ajax wist het net vervolgens niet meer te vinden, waardoor het elftal van oud-Ajax-trainer Peter Bosz de wedstrijd met 2-1 wist te winnen.