Ajax A1 verslaat AZ A1 in knotsgek duel

door Floris 65

Ajax A1 heeft zaterdagmiddag een hele belangrijke overwinning geboekt op AZ A1. Nadat de Amsterdammers vlak na rust op een 1-3 achterstand kwamen, leek het gedaan met de titelaspiraties. Totdat de blessuretijd aanbrak en Ajax alsnog met 4-3 wist te winnen. Verder wist Ajax A2 met 2-1 te winnen van PEC Zwolle A1.

12.00 uur: Ajax A2 – PEC Zwolle A1 2-1
In de openingsfase gebeurde er erg weinig. Het tempo lag laag en er werden geen kansen gecreëerd. Na een halfuur brak Teun van Zweeden gevaarlijk door na een goede steekpass van een uitstekend spelende Rayan El Azrak, maar zijn schot was niet dreigend genoeg. Ajax begon aan te zetten, hetgeen resulteerde in een afstandsschot van Markus Bay, een harde poging van Dragi Gudelj én een buitenspeldoelpunt van Adham El Idrissi.

Het buitenspeldoelpunt van de jonge spits was typerend voor de rest van zijn wedstrijd. Hij speelde een wat ongelukkige wedstrijd, maar liet wel zien over doorzettingsvermogen te beschikken. Hij werkte immers erg hard voor zijn ploeg. Op slag van rust scoorde Ajax alsnog de openingstreffer. Reda Boultam gaf de bal uitstekend voor van links en de bal werd binnen gewerkt door Bay.

Een goal vlak voor de rust is doorgaans een mentale klap, maar al direct na de rust bleek PEC hun rug te hebben gerecht. Op een fraaie wijze verzorgden de Zwollenaren namelijk de gelijkmaker. Twintig minuten na de 1-1 zette Bay voor de tweede keer zijn ploeg op voorsprong. Een geweldige aanval via El Azrak, Boultam en invaller Mees de Wit werd verzilverd door de Deense middenvelder.

Tien minuten voor tijd kreeg Boultam kramp, maar er waren geen wissels meer beschikbaar. Hij ging door, zij het met moeite. De 2-1 bleek uiteindelijk ook de eindstand in het op één na laatste duel ooit van Ajax A2, de ploeg die volgend seizoen wordt opgeheven. Een erg saaie pot, wat nog enigszins werd verbloemd door het lekkere weertje.

Opstelling Ajax: Van der Sar; Van Zweeden, Kramer, Flemming, Gudelj; Zerrouki, Boultam, Bay; El Azrak, El Idrissi, Mazraoui
Wissels Ajax: Bouman, De Wit, Kurban, Mettendaf

1-0 Markus Bay (45')
1-1 PEC Zwolle (46')
2-1 Markus Bay (67')

Bijzonderheid:
- Na dit duel speelt Ajax A2 nog een laatste wedstrijd. Volgend seizoen wordt de ploeg opgeheven.

14.30 uur: Ajax A1 – AZ A1 4-3
De A1 van Ajax heeft in een zinderende wedstrijd met 4-3 weten te winnen van AZ A1 en is daardoor weer koploper in de A-juniorencompetitie. Nadat de Amsterdammers vlak na rust met 1-3 achter stonden, leek het gedaan met de titelaspiraties. Echter, dankzij een knotsgekke slotfase werd er alsnog gewonnen.

De beginfase van de wedstrijd was rommelig. Ajax A1 kwam amper aan voetballen toe, wat mede werd veroorzaakt doordat de bezoekers uit Alkmaar snel en goed druk zetten. Het leverde de nodige mislukte passes en aannames op, waardoor veel balverlies werd geleden. Desondanks kregen de Amsterdammers kleine kansjes, maar ook AZ A1, dat het betere van het spel had in het eerste halfuur, kreeg mogelijkheden. De bezoekers kwamen dan ook terecht op voorsprong toen Sakirovski de score wist te openen.

Ajax leek wakker geschud en leek meer te beseffen dat het beter moest gaan voetballen. AZ-keeper List wist een kopbal van Leon Bergsma en een punter van Carel Eiting op formidabele wijze te parreren. Vlak erna wist Eiting met een knappe bal Ché Nunnely in staat te stellen, die vervolgens beheerst wist af te ronden: 1-1.

Na rust, met Justin Kluivert in de ploeg voor Nunnely, hoopte Ajax op jacht te gaan naar de 2-1 voorsprong. Echter, nog geen twee minuten na de theepauze wist AZ-spits Ferdy Druijff de 1-2 te maken en weer even later zorgde Jeremy Helmer met een geweldig afstandsschot voor de 1-3. Ajax moest aanvallen, bracht spits Kaj Sierhuis in de ploeg voor verdediger Bergsma, maar gaf daardoor wel ruimte weg. Hier wist AZ-buitenspeler Stengs bijna van te profiteren, maar Deyovaisio Zeefuik wist goed te verdedigen en zodoende de 1-4 te voorkomen.

Via een kopbal van Matthijs de Ligt na ongeveer een uur spelen kwam Ajax A1 vervolgens terug tot 2-3. Of de bal helemaal over de lijn was, bleef onduidelijk, maar feit is dat de scheidsrechter de treffer goedkeurde. Ajax A1 zette aan en via een goede actie en een hard afstandsschot was Kasper Dolberg dichtbij de gelijkmaker. Vlak erna kregen de Amsterdammers opnieuw een grote kans. Kluivert kwam goed door op rechts, waarna Sierhuis van dichtbij miste.

Vlak voor tijd leverde een goede aanval van Ajax A1 nog bijna de 3-3 op. Uit een voorzet van Vince Gino Dekker kreeg Kluivert dé kans op de gelijkmaker, maar schoot hij over de bal heen. Ook Dekker zelf kreeg nog een prima mogelijkheid, maar zijn inzet ging voorlangs en het einde van de titelstrijd leek in zicht.

Totdat de blessuretijd aanbrak en een wonder zich voldeed. Uit een voorzet van Kluivert wist Sierhuis met een snoeiharde kopbal voor de gelijkmaker te maken. De Amsterdammers roken bloed en gingen op zoek naar nog een doelpunt. Het was opnieuw Matthijs de Ligt die, uit een voorzet van Dekker, wist te scoren en daarmee Ajax aan de hele belangrijke 4-3 zege te helpen. Dat invaller Abdelhak Nouri in de slotminuut nog twee keer geel, en daarmee rood, pakte, maakte vervolgens verder niet heel veel meer uit.

Titelconcurrent PSV A1 wist overigens met 2-1 te winnen van FC Utrecht. De Eindhovenaren gaan daardoor samen met Ajax met 26 punten aan de leiding. AZ A1 staat derde met 25 punten. Volgende week zaterdag speelt Ajax A1 op bezoek bij Willem II en nemen AZ A1 en PSV A1 het tegen elkaar op in Alkmaar. Wanneer zowel Ajax als PSV zijn wedstrijd wint, volgt een beslissingsduel.

Opstelling Ajax: De Lange; Zeefuik, Bergsma (Sierhuis, 53'), De Ligt, Blöte; Walian (Nouri, 72'), Eiting, D. De Wit (Bakboord, 83'); Nunnely, Dolberg en Dekker
Wissels Ajax: Van der Sar, Nouri, Kluivert, Bakboord, Benninga, Mazraoui en Sierhuis

12.00 uur: Ajax D1 – Cambuur D1 9-0

Selectie Ajax: Wassenaar, Misidjan, Dakriet, Mukeh, Lagsir, Quaedvlieg, Yah, Oostwoud, Hoogewerf, Unuvar, Markelo, Van der Sande, Bonsu, Aning, Van Axel Dongen, Stam

nnb

- Titelconcurrent FC Volendam D1 won met 4-1. Volgende week is de laatste speelronde; de Volendammers staan momenteel nog eerste met een punt meer dan Ajax.

12.00 uur: Ajax D2 - FC Utrecht 6-0

Opstelling: nnb

Doelpunten: nnb

Bijzonderheid: Door de 6-0 zege op FC Utrecht heeft Ajax D2 zich gekroond tot kampioen.

3-1 Kick de Goede

Titelconcurrent PSV B1 wist met 1-0 te winnen van FC Volendam B1 en is daardoor landskampioen geworden. Feyenoord B1, de andere concurrent, won met 4-0 van FC Utrecht B1.

14.30 uur: Feyenoord B2 – Ajax B2 1-1