A1 onderuit tegen PSV, B1 boekt zege in Domstad

door Bart Veenstra 160

Ajax A1 heeft zaterdagmiddag de topper tegen PSV verloren. In de absolute slotfase scoorden de Eindhovenaren de beslissende 1-2. Verder boekte Ajax B1 een prima 1-3 overwinning in en tegen Utrecht en won de A2 in eigen huis met 2-1 van sc Heerenveen. Ajax B2 kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen NAC O16.

12.00 uur: Ajax A2 - sc Heerenveen A1 (2-1)
Ajax A2 heeft in eigen huis met 2-1 weten te winnen van SC Heerenveen. De Amsterdammers stonden bij rust al met 2-0 voor en hielden in de tweede helft vervolgens lang stand. Pas in de laatste minuut deden de bezoekers iets terug.

Al vrij snel in de wedstrijd wist Adham El Idrissi de buitenkant van de paal te raken, waarmee de toon van het duel gezet was. De buitenspeler was vlak erna opnieuw dichtbij de openingstreffer, maar zijn inzet kon maar net door de Heerenveen-keeper uit de kruising getikt worden.

Vlak erna kwamen de Amsterdamse talenten toch op voorsprong. Op aangeven van Reda Boultam was het Mees de Wit die scoorde. Ook de Friezen lieten zich af en toe zien en met een schot op de kruising waren zij dichtbij de gelijkmaker. Toch kwam Ajax A2 op een 2-0 voorsprong. Een lange bal van Mees de Wit bereikte Conner Blöte, die hem goed breed wist te leggen op El Idrissi, waarna de 2-0 een feit was.

In de tweede helft waren het met name de Friezen die er af en toe gevaarlijk uit wisten te komen. Dankzij doelman Joe van der Sar werden de bezoekers van het score afgehouden. Zo wist hij onder meer op een kopbal te redden en bleek hij sterk in een één-op-één-duel. In de slotminuut wist SC Heerenveen toch nog te scoren, maar het was vervolgens al te laat om nog op jacht te gaan naar de gelijkmaker.

Opstelling Ajax A2: Van der Sar; Van Zweeden (Kurban, 73'), Sandler, Flemming, Blöte; Van der Linde, Benninga, Bay; El Idrissi (Mettendaf, 63'), Boultam, M. de Wit;
Wissels Ajax A2: Kurban, Mettendaf

1-0 Mees de Wit (25')
2-0 El Idrissi (35')

12.00 uur: Ajax B2 - NAC Breda O16 (2-2)
De B2 van Ajax heeft in de thuiswedstrijd tegen NAC Breda ternauwernood een gelijkspel uit het vuur kunnen slepen. Een 0-2 achterstand werd in de laatste minuten van de wedstrijd goedgemaakt.

De B2 was vrijwel de gehele eerste helft de betere ploeg, maar zag NAC Breda toch halverwege het eerste bedrijf op voorsprong komen. Via Venitchio Sint en Abdelghani El Bachir kregen de Amsterdammers goede kansen op de gelijkmaker, maar die werden gemist.

In de tweede helft zocht Ajax B2 lange tijd naar de aansluitingstreffer, maar het zou lang duren voor deze zou vallen. Uit een schitterende vrije trap van Kees de Boer kwamen de jonge Amsterdammers vijf minuten voor tijd terug tot 1-2. In de laatste minuut was het vervolgens Sint die op aangeven van Arquinio Bel voor de gelijkmaker kon zorgen door de bal er via de onderkant van de lat in te schieten.

Opstelling Ajax B2: Budel; Rier, Fofana, De Boer, Suleiman; Nkansah, Bachir, Margaret; Bel, Sint, Iallouchen;

Wissels Ajax B2: Lo-Ning-Hing.

0-1 NAC Breda (25')
0-2 NAC Breda (55')
1-2 Kees de Boer (76')
2-2 Vinitchio Sint (80')

14.30 uur: Ajax A1 - PSV A1 (1-2)
De eerste tien minuten waren beide ploegen elkaar een beetje aan het aftasten. Er gebeurde vrij weinig, totdat Vaclav Cerny onderuit werd gehaald in het zestienmetergebied van de Eindhovenaren. De Tsjechische buitenspeler ging zelf achter de bal staan en hij verzilverde het buitenkansje.

Ajax controleerde het duel prima, aangezien PSV geen kansen wist te creëeren. Tevens lieten Abdelhak Nouri en Cerny met hun volwassen spel zien waarom zij veelvuldig in de media worden geprezen. Het spel van Ajax zag er verzorgd uit, maar in de tweede helft kwam PSV tóch terug van de achterstand.

Waar eerst Sam Lammers al vlot de paal toucheerde, was het later alsnog raak voor de Noord-Brabanders. Net nadat Cerny door middel van een panna een PSV’er te kijk zette, schoot Matthias Verreth raak: 1-1. Als reactie hierop ging Matthijs de Ligt naar de kant voor Kaj Sierhuis; de formatie veranderde naar 3-3-4 met Nouri op '10'.

'Snel twee spitsen zoeken, afgeslagen bal moet voor Appie zijn', zo klonk het bijbehorende commentaar van trainer Gery Vink vanaf de zijlijn. Desondanks was het Ajax-doelman Jeffrey de Lange die met een uitstekende save de 1-2 uit het doel hield. Het liep niet meer zo lekker bij Ajax en van voetballen was geen sprake meer. Cerny kreeg geel wegens zeiken op de arbitrage en PSV zette aan. Dit resulteerde in een doelpunt; deze werd echter afgekeurd. In de absolute slotfase kwam de 1-2 alsnog op het scoreboard, ditmaal was Lammers trefzeker.

Opstelling Ajax A1: De Lange; Zeefuik, De Ligt (Sierhuis, 67'), Bergsma, Bakboord; Eiting, De Wit, Nouri; Cerny, Dolberg, Dekker;
Wissels Ajax A1: Van der Sar, Matusiwa, Sierhuis, Walian, Nunnely, El Idrissi, Van Zweeden;

1-0 Vaclav Cerny (22')
1-1 Matthias Verreth (54')
1-2 Sam Lammers (90+5')

15.00 uur: FC Utrecht B1 - Ajax B1 (1-3)
Na 24 minuten was de uitploeg dicht bij de 0-1. Martijn Kaars schoot op de lat en de vraag was of zijn inzet daarna alsnog over de doellijn was. De arbiter besloot geen goal toe te kennen, tot groot ongeloof van Kaars zelf.

De Domstedelingen speelden verder erg matig en maakten het Ajax niet lasting. Desondanks was het spel van de jonge Amsterdammers ook weinig imponerend. Des te groter was de frustratie toen de Domstedelingen na een halfuur op voorsprong kwamen uit een dode spelsituatie.

In het tweede bedrijf ging het een stuk beter met Ajax, dat aanvankelijk nog lucky was nadat Utrecht tegen de paal schoot. Na een uur spelen gaf Martijn Kaars een hele goede voorzet, die vervolgens werd binnengeknikt door Justin Kluivert. Het werd nog een leuke wedstrijd. Ajax was heer en meester, maar Utrecht was door de fysieke krachten en de lange ballen alsnog gevaarlijk.

Noa Lang liet was ook dit duel weer trefzeker. De sterspeler van de ploeg was er als de kippen bij om een kwartier voor tijd de verdiende 1-2 in het Utrecht-doel te werken. Franco Antonucci bepaalde in de slotfase de eindstand op 1-3 met een fantastische knal.

Opstelling Ajax B1: Bouman; Ter Heide, Kramer, Bakker, Castillo; Lang, Ekkelenkamp, Antonucci; Kluivert, Kaars, Redan;

12.00 uur: Ajax D1 - Vitesse D1 (1-2)
De D1 van Ajax heeft zaterdagmiddag met 1-2 verloren van Vitesse D1. Bekijk hieronder de opstelling van de Amsterdamse ploeg.

Opstelling Ajax D1: Wassenaar; Van der Sande, Dakriet, Bonsu, Misidjan; Mukeh, Karahasanivic, Quaedvlieg; Yah, Stam, Markelo;
Wissels Ajax D1: Dijkstra, Oostwoud, Lagsir, Aning;

14.30 uur: Ajax C1 - AFC C1 (5-2)
Ajax C1 heeft een prima prestatie geleverd. Op eigen terrein was de ploeg met 5-2 te sterk voor de leeftijdsgenoten van AFC. Doelpunten kwamen onder meer van Luuk de Kruis en Brian Brobbey.

Opstelling Ajax C1: De Ruyg; Omzigtig, Fosu-Mensah, Maduro, Mhassani; Ben Sallem, Llansana, Maduro; Hansen, Brobbey, De Kruys;
Wissels Ajax C1: Raatsie, Douglas, Zamani, Akotel;