Rendement Neres valt haast weg op andere positie

door Bart Veenstra 77

Rendement Neres valt haast weg op andere positie

door Bart Veenstra 77

Laatst geüpdatet

Ajax-trainer Erik ten Hag gaf afgelopen vrijdag tijdens de persconferentie aan dat het échte rendement een van de redenen is dat David Neres de laatste tijd vaak op de bank zit. De Braziliaan stond eerder dit seizoen vaak in de basis, maar tegen AZ (5-0), SC Heerenveen (0-4), Benfica (1-0) en Feyenoord (3-0) zat hij op de bank.

'Dat hij buitengewoon goed is, zoals hij tegen Bayern München liet zien, is zeker', zei Ten Hag, die keuzes moet maken. 'Wij hebben meer goede spelers en uitblinkers. Wat hij dan niet goed doet? Ik vind dat hij meer rendement moet hebben. Meer goals en meer assists.'

Het is een opvallende uitspraak over een speler die vorig jaar in de winterstop nog de 'most valuable player' in de Eredivisie was. Liefst acht treffers en negen assists produceerde hij in de eerste seizoenshelft namens Ajax. Met zes goals en vier assists was zijn rendement in de tweede seizoenshelft iets lager, maar nog altijd was er sprake van meer dan gemiddelde cijfers.

Andere positie, lager rendement

Sinds dit seizoen speelt Neres niet altijd meer als rechtsbuiten. Steeds vaker posteerde Ten Hag hem als linksbuiten of op de tien-positie. Het rendement van Neres werd er niet bepaald beter op - integendeel zelfs - maar op zijn geliefde en beste positie als rechtsbuiten speelt Neres nauwelijks meer. 'Zijn beste positie is aan de rechterkant, maar daar heeft Ziyech het meeste rendement', aldus Ten Hag.

Na tien wedstrijden in het huidige Eredivisieseizoen heeft Neres (nog) niet gescoord en gaf hij pas twee keer een assist. Het aantal keypasses staat gemiddeld op 0,7 per wedstrijd (ter vergelijking: Ziyech en Tadic scoren op dat gebied respectievelijk 3,3 en 3,1). Tegen Feyenoord kon hij gelukkig wel weer een assist bijschrijven. Opvallend genoeg wist Neres die assist te geven door vanaf de positie van rechtsbuiten te komen. Nadat hij Feyenoord-linksback Calvin Verdonk uitkapte, gaf hij voor, waarna Dusan Tadic vrij kon binnen koppen.


Het rendement van David Neres als rechtsbuiten is veruit het hoogst. Op die positie lijkt trainer Erik ten Hag voor nu de voorkeur te geven aan Hakim Ziyech. Bij duels tussen haakjes staan het aantal basisplaatsen.

Rendement Ziyech

Eens kijken naar het rendement van Ziyech. De Marokkaans international wist vorig seizoen in 34 duels negen keer te scoren en liefst zeventien assists te geven. Dat deed hij vooral als meest aanvallende middenvelder van Ajax. Dit seizoen lijkt zijn doelpuntenproductie behoorlijk gestegen, aangezien Ziyech nu al op zes doelpunten staat. Houdt hij deze productie vast, kan hij rond de achttien tot twintig goals gaan uitkomen.

Het aantal assists van Ziyech is wel wat lager geworden. De creatieveling staat tot nu toe op vier assists en als hij deze lijn voortzet, komt hij uit op ongeveer twaalf tot veertien assists. Aan de andere kant: mocht Ziyech de lijn voortzetten en op minimaal achttien goals en twaalf assists uitkomen, heeft hij inderdaad een hoger rendement dan Neres in het vorige seizoen (14 goals en 13 assists).

Ten Hag moet kiezen

Concluderend kan gesteld worden dat Ziyech als rechtsbuiten een hoger rendement heeft dan Neres, maar dat het rendement van Neres wegvalt wanneer hij op een andere positie speelt. Wanneer Ziyech als 'tien' speelt en Neres als rechtsbuiten lijkt Ajax de zekerheid te hebben van twee spelers met een hoog rendement.

De vraag is dan ook: heeft de speler die nu op 'tien' speelt een hoger rendement dan Ziyech in het vorige seizoen? Het antwoord op die vraag is: nee. Zowel Neres (0 goals, 2 assists) als Donny van de Beek (1 goal, 1 assist) heeft nog geen bijster hoog rendement dit seizoen. Aan de andere kant maakt Dusan Tadic, die vaak vanaf links speelt, met zeven goals en drie assists weer een hoop goed.


Het rendement van de spelers van Ajax van dit seizoen vergeleken met het vorige seizoen. Bij duels tussen haakjes staan het aantal basisplaatsen.

Wanneer Ten Hag kiest voor Ziyech op 'tien' en Neres als rechtsbuiten lijkt er voor Van de Beek geen plek, al zal de trainer dan uitkomen bij het 'balansverhaal'. 'Soms kies je voor iemand die meer in de controle speelt en soms kies je voor een aanvallend type. De spelers zien ook dat er veel goede spelers in de kleedkamer zitten. Ze moeten een tandje bij schakelen om er voorbij te gaan.'

Een andere oplossing is om met Tadic in de spits te spelen en in dat geval zal Kasper Dolberg op de bank komen. 'Dan is er een extra plek. Tegen bepaalde tegenstanders kunnen Van de Beek en Neres ook zeker samen spelen', aldus Ten Hag, die als vanzelfsprekend per wedstrijd zal bekijken wat de beste samenstelling is om de wedstrijd te winnen.

Bart Veenstra (Twitter: @Bart_Veenstra | e-mail: b.veenstra@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties