Ajax en Ajaxjeugd vrijwel fit naar seizoensslot

door BvdPloeg 1

Ajax en Ajaxjeugd vrijwel fit naar seizoensslot

door BvdPloeg 1

Laatst geüpdatet

De medische unit van Ajax heeft het weleens drukker gehad, kunnen we tevreden vaststellen. Was er in januari nog sprake van een blessuregolfje bij vooral de aanvallers van het eerste elftal en de jeugd, begin april kunnen bijna alle selecties zo goed als fit de laatste weken van het seizoen in.

Ajax 1: Bosz kan keuzes maken
Tegen Feyenoord vielen er twee aanvallers op het laatste moment weg, maar Peter Bosz gaf zelf al aan dat hij dit seizoen zeker niet mag klagen over de fysieke gesteldheid van zijn selectie. De trainer had tot dusverre bijna nooit te maken met zware blessuregevallen en dat is nu niet anders. Kasper Dolberg kwakkelt wat met zijn lies, maar verder beschikt Bosz over een vrijwel fitte groep.

Op kleine pijntjes na heeft de oefenmeester zodoende genoeg te kiezen en hij schroomt niet om ook de jeugd daarbij mee te nemen. Justin Kluivert startte in de basis tegen Feyenoord en Abdelhak Nouri viel een half uur voor tijd in. Matthijs de Ligt kreeg al de kans en ook Donny van de Beek, Frenkie de Jong en Vaclav Cerny werden gebruikt. De selectie staat op scherp en in een spannende titelrace is dat een zorg minder voor Bosz en zijn technische staf.

Jong Ajax: Sierhuis en Dekker kijken toe
Ook bij de beloften van Marcel Keizer is weinig reden tot klagen. De coach staat tweede met zijn ploeg in de Jupiler League en presteren kan hij wekelijks doen met een vrijwel fitte selectie. Bosz heeft door zijn fitte groep vaak de gelegenheid om spelers met Jong mee te laten doen en ook vanuit Ajax O19 zijn er genoeg spelers fit om hier en daar wat te schuiven.

Kaj Sierhuis en Vince Gino Dekker zijn momenteel de enige twee geblesseerden. Dekker ligt er al enkele maanden uit na een ingrijpende knie-operatie en door dit seizoen lijkt een streep te kunnen. Sierhuis moest na een aantal flitsende weken een stapje terugdoen na een overstrekking in de knie, maar de spits lijkt komend weekend of anders in de week erna terug te zijn.

Ajax O19: Wachten op de nieuwelingen
Aron Winter en Frank Peereboom mogen van alle trainers misschien wel het meest in hun handjes knijpen met de fitheid van de selectie dit seizoen. Het trainersduo van O19 had de afgelopen maanden al bijna niet te maken met blessures en dat is ook begin april niet anders. Boy Kemper kwam weliswaar uit de interlandperiode met lichte pijntjes, maar verder zijn alle spelers beschikbaar.

Dat betekent dat ook Winter voldoende mogelijkheden heeft om te rouleren en door te schuiven. Bovendien worden de spelers die minder in actie komen regelmatig getest in oefenwedstrijden. Na het vertrek van Franco Antonucci en het doorschuiven van Justin Kluivert is het alleen nog wachten op het laatste beetje extra kwaliteit die nieuwelingen Antonio Trograncic en Sébastian Pasquali ongetwijfeld met zich meebrengen. Het tweetal is al enkele weken in Amsterdam, maar zoals eerder geschreven op deze site; transfers vanuit het buitenland kunnen lang duren.

Ajax O17: Keepers vallen weg
Ook bij Ajax O17 is het wachten op de buitenlandse versterkingen. Schön Szabolcs en Mateusz Gorski werden weken geleden al aangekondigd als nieuwe spelers, maar zij mogen nog geen officiële wedstrijden spelen. Oliver Horvath kwam al een half jaar eerder, maar hij ligt er de rest van het seizoen nog uit met een zware knieblessure. Gery Vink moet het zodoende doen met de jongens die het hele seizoen al fit zijn.

En ook Vink heeft genoeg om uit te kiezen. Nu Liam van Gelderen achterin alweer een tijdje fit is, is Vink daar volop aan het schuiven. Op het middenveld is er ook al geen sprake van blessureleed en ook voorin zijn er keuzes te over. Nu Daishawn Redan heeft aangekondigd na dit seizoen te zullen vertrekken, is wel de vraag hoe Ajax de nummer 9-positie gaat invullen. De enige overgebleven problemen liggen vooral onder de lat. Terence Meuwese (lies) en Jord Ruijgrok (gebroken pink) vielen weg met blessures, waardoor Daan Reiziger de enig overgebleven, fitte én speelgerechtigde speler in de selectie is.

Ajax O16: Fosu-Mensah onder het mes
Voor Paul Fosu-Mensah zit het seizoen erop. De verdediger is geopereerd aan zijn knie en hij kan zich nu gaan richten op de revalidatie. Een geplande operatie, maar daardoor niet minder vervelend. Coach Nordin Wooter heeft bij Ajax O16 verder geen spelers die geblesseerd zijn. Eros Maddy is alweer even terug na een blessure en ook Samir Ben Sallem en Nordin Musampa doen alweer enkele weken mee.

Wooter kan door de grote groep bij O17 bovendien regelmatig beschikken over spelers uit O17, zoals Kees de Boer en ook de op papier nog C-junioren Hossein Zamani en Brian Brobbey. Door de blessures van Ruijgrok en Meuwese bij O17 zal er wat betreft keepers wel wat geschoven moeten worden. Calvin Raatsie zat bijvoorbeeld al eens op de bank bij de ploeg van Vink, terwijl hij normaal gesproken nog weleens speelt bij O15.

Ajax O15: Knopper heeft een luxeprobleem
Bij Ajax O15 net als de rest van het seizoen geen blessures. Of dat aan de jonge lichamen ligt of gewoon aan een beetje geluk, maar coach Richard Knopper zal lekker slapen. Nu zijn hele selectie fit is, worden er weleens spelers doorgeschoven naar O16 of spelers worden teleurgesteld met een plek op de reservebank. Je kunt het niet vroeg genoeg leren om met teleurstellingen om te gaan.

De uiterst talentvolle lichting beschikt bijvoorbeeld over in principe vier middenvelders die normaal gesproken altijd spelen; Naci Unuvar, Max de Waal, Ian Beelen en Kenneth Taylor. Maar omdat ook Donny Warmerdam stappen maakt als controlerende middenvelder is er sprake van een heus luxeprobleem. Taylor werd al doorgeschoven naar O16, de andere vier vechten wekelijks om een basisplaats. Óf Knopper kiest voor 3-4-3, zoals in de laatste wedstrijd van de ploeg tegen Willem II.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: B.vanderploeg@ajaxshowtime.com)

Lees meer over:
Plaats reactie
Laad meer reacties